Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους (Natural Law Resource Based Economy, NLRBE) είναι μετεξέλιξη του όρου "Οικονομία Βάσει Πόρων" (Resource Based Economy) και χρησιμοποιείται από το κίνημα Zeitgeist για να περιγράψει το προτεινόμενο μοντέλο οικονομίας που υποστηρίζει. Το εν λόγω μοντέλο βασίζεται στην υπόθεση ότι όλες οι οικονομίες χρήματος πλέον είναι ξεπερασμένες και επιζήμιες για την ανθρώπινη ευημερία και πρέπει να κινηθούμε προς μια οικονομιά, στην οποία όλοι οι πόροι είναι κοινή κτήση όλων των ανθρώπων, και η οποία είναι βασισμένη στην βιωσιμότητα που προκύπτει από την βέλτιστη διαχείριση των φυσικών αυτών πόρων η οποία επιτυγχάνεται μεσω της κατανόησης μας και εφαρμογής των φυσικών νόμων απευθείας στον κοινωνικό σχεδιασμό. Εξ' ου και το όνομά της.

Με βάση την επίσημη περιγραφή μια Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους είναι "ένα προσαρμοστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα το οποίο προκύπτει συνεχώς από την άμεση αναφορά τους ισχύοντες επιστημονικούς νόμους της φύσης" [1] Με βάση το επίσημο κείμενο περιγραφής οι φυσικοί νόμοι του κόσμου μας υπάρχουν ακόμα και αν δεν τους αναγνωρίζουμε ή του αγνοούμε εκούσια ή ακούσια. Ως "τρόπος σκέψης" αναφέρεται ο επιστημονική επιχειρηματολογία ενώ ως "μέθοδος εφαρμογής" η μετατροπή του τρόπου σκέψης σε μεθόδους δράσης, τεχνολογικά και άλλα προσωρινά εργαλεία τα οποία αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Σχεδίαση σημερινού συστήματος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να μπορεί να γίνει μία σύγκριση πρέπει πρώτα να δοθεί μια σύντομη περιγραφή του σημερινου συστήματος

Το σημερινό σύστημα βασίζεται εν πολλοίς στους δυναμικούς κανόνες της αγοράς. Αυτό σε γενικές γραμμές μπορεί να περιγραφή από την κίνηση του χρήματος και την λήψη αποφάσεων μέσω κέρδους, αποδοτικότητας κόστους και εκμετάλλευσης της εκάστοτε ιδιοκτησίας. Μπορεί να ειπωθεί ότι το σύστημα αυτό προέκυψε μετά την σύλληψη αυτών των ιδεών και όχι εκ των προτέρων καθώς τα αποτελέσματα του δεν ήταν αναμενόμενα όταν αυτές οι ιδέες πρωτοδιατυπώθηκαν. Υπό αυτό το πλαίσιο υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες διαδικασιών που μένουν ανεκμετάλλευτες

1) Υπάρχουσες λύσεις οι οποίες δεν εφαρμόζονται

2) Αυθόρμητη σύλληψη σχεδιασμού σε αντιπαράθεση με ευρύτερη σύλληψη σχεδιασμού

Σχεδιάση ενός συστήματος βασισμένο στην Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποδοτικότητα σχεδιασμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποδοτικότητα σχεδιασμού μπορεί να κριθεί στην βάση τριών βασικών παραγόντων

1) Αποδοτικότητα εργασίας

2) Αποδοτικότητα υλικών

3) Αποδοτικότητα συστημάτων

Στόχοι ένος συστήματος βασισμένο στην Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στόχοι περιγράφονται ως εξής

1) Βέλτιστη Βιομηχανική Αποδοτικότητα. Συνεχής επιδίωξη της Μετασπανιότητας

2) Διατήρηση βέλτιστης οικολογικής και πολιτσιμικής ισορροπίας

3) Απελευθέρωση ανθρώπου από μονότονες και επικίνδυνες εργασίες

4) Διευκόλυνση προσαρμογής του συστήματος στις αναδυόμενες μεταβλητές της κάθε εποχής

Ο όρος Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους (Resource Based Economy) αν αναγνωστεί κυριολεκτικά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση καθώς με βάση την κλασσική οικονομική έννοια τα πάντα είναι πόροι. Ο ίδιος ο αγγλικός όρος έχει ισχυρές αναφορές στον οργανισμό Venus Project[νεκρός σύνδεσμος] ο οποίος ισχυρίζεται ότι εφυήρε τον όρο και την ιδέα, προσπαθώντας μάλιστα κάποτε να πατεντάρει τον ορο. Έτσι για την αποφυγή τέτοιων σημασιολογικών και άλλων παρανοήσεων χρησιμοποιείται ο όρος Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους ο οποίος αναφέρεται και πιο άμεσα όχι μόνο στους φυσικούς πόρους αλλά και στους νόμους που τους διέπουν.

Δυστυχώς η κριτική που ασκείται συνήθως αφορά το κίνημα Zeitgeist και το Venus Project. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να βρει κανείς κριτική που να αναφέρεται μόνο στην Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους. Μερικές κριτικές αναφέρουν ότι το Zeitgeist δεν έχει κανενός είδους γνώση για την οικονομία γενικότερα, άλλες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις είναι πάντα πολιτικές και δεν μπορούν να αφεθούν στην απλή διαχείριση των μηχανών. Επίσης γίνεται κριτική ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας που θα σχεδιάζει και θα καθοδηγεί τις μηχανές, οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την μετατροπή του συστήματος σε ολιγαρχία, απολυταρχία ή ακόμα και ελιτιστική ευγονική.

  1. The Zeitgeist Movement (2014). Zeitgeist Movement Defined. The Zeitgeist Movement.  Text "ISBN: 978-1495303197" ignored (βοήθεια)