Οικογένεια Σφρατζή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Σφρατζή ή και Φραντζή ήταν βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης[1], των τελευταίων χρόνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σημαντικότερος εκπρόσωπος της ήταν ο Γεώργιος Φραντζής συγγραφέας, φίλος και έμπιστος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου κι είχε το αξίωμα του πρωτοσβεστάριου[2]. Ο πατέρας του ήταν αξιωματούχος, παρακοιμώμενος, του αυτοκράτορα Μανουήλ και ο παππούς του παιδαγωγός κάποιου γιου του αυτοκράτορα[2].

Η μητέρα του Γεωργίου, Θωμαΐδα, ήταν Μικρασιάτισα που είχε μείνει ορφανή από μικρή και την πήραν ψυχοκόρη η οικογένεια Καβάσιλα στη Θεσσαλονίκη[1]. Μετά την πτώση της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στη Λήμνο όπου γνώρισε τον πατέρα του, από αυτό το γεγονός υπάρχει και η πιθανότατα η οικογένεια να προέρχεται από τη Λήμνο[1]. Ο πατέρας του δεν είναι γνωστό το όνομα του, ο Γεώργιος είχε και μία αδελφή που ήταν παντρεμένη με ένα παιδί και πέθαναν όλοι στην οικογένεια της σε επιδημία το 1416[1].

Ο Γεώργιος είχε παντρευτεί την Ελένη Παλαιολογίνα Τζαμπλάκωνα και απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Ιωάννη, τον Αλέξιο, τη Θάμαρ και δύο γιους που πέθαναν βρέφη[1]. Όλα του τα παιδιά πέθαναν πριν από αυτόν και πιθανότατα ήταν ο τελευταίος της οικογένειας[1]. Ενώ ο ίδιος απεβίωσε στην Κέρκυρα, λαϊκές παραδόσεις τον αναφέρουν οικιστή, αυτόν και τα παιδιά του, διαφόρων χωριών όπως στον Μικρό Ποντιά.

Η παράδοση του χωριού αναφέρει[3] ότι μετά την πτώση της πόλης και όταν η γυναίκα του πέθανε πήρε τους δυο γιους του και ήρθε να εγκατασταθεί στην περιοχή. Η ίδια παράδοση αναφέρει την καταγωγή της οικογένειας από τον Πόντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Περί του χρονικού της Αλώσεως [...]». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 G. Schlumbekrger, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πολιορκία και άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως, Τόμος Α΄, Εκδόσεις Βεργίνα, Αθήνα 1997.
  3. Χρήστος Θ. Κανελλάκης, Το Μοίραλι από το 1461 έως σήμερα. Ετυμολογικό λεξικό των πρώην Δήμων Μεσάτιδος, Φαρρών, Τριταίας, Λασιώνος Ηλείας, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2010. ISBN 978-960-6684-64-7. (σελ. 475)