Δολοφονίες της Λόρια Μπάιμπλ και της Άσλει Φρίμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι δολοφονίες της Λόρια Μπάιμπλ
και της Άσλει Φρίμαν
Ημερομηνία29 Δεκεμβρίου or 30 Δεκεμβρίου 1999 (1999-12-30)
ΤοποθεσίαΓουέλτς, Οκλαχόμα, Η.Π.Α.
Νεκροί
Κάθι Φρίμαν[1]
  • Ντάνι Φρίμαν[1]
Αγνοούμενοι
Λόρια Τζέιλιν Μπάιμπλ
  • Άσλει Ρενέ Φρίμαν
ΣυλλήψειςΡόνι Ντιν Μπίσικ[2]
Κατηγορούμενοι
Ρόνι Ντιν Μπίσικ
  • Γουόρεν Φίλιπ Γουέλς II (θ. 2007)
  • Ντέιβιντ Πένινγκτον (θ. 2015)
ΚατηγορίεςΔολοφονία-πρώτου βαθμού (τέσσερις δίκες)

Η Λόρια Τζέιλιν Μπάιμπλ (Αγγλικά: Lauria Jaylene Bible, γεννημένη στις 18 Απριλίου 1983 [3]) και η Άσλει Ρενέ Φρίμαν (Αγγλικά: Ashley Renae Freeman, γεννημένη στις 29 Δεκεμβρίου 1983 [4]) ήταν δύο Αμερικανίδες εφηβικής ηλικίας που εξαφανίστηκαν μεταξύ της νύχτας της 29ης Δεκεμβρίου και των πρώτων πρωινών ωρών της 30ης Δεκεμβρίου του 1999, από το σπίτι της οικογένειας Φρίμαν στο Γουέλτς της Οκλαχόμα. Οι ίδιες δεν βρέθηκαν ποτέ ζωντανές ή νεκρές.

Ιστορικό και Εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λόρια Μπάιμπλ και η Άσλεϊ Φρίμαν ήταν φίλες από το νηπιαγωγείο, και ζούσαν στην Κομητεία Κρεγκ, σε μια αγροτική περιοχή στη βορειοανατολική Οκλαχόμα. Η Φρίμαν ήταν παίκτρια μπάσκετ, ενώ η Μπάιμπλ ήταν μαζορέτα. Σύμφωνα με την Λορίν Μπάιμπλ, την μητέρα της Λόρια, οι δυο φίλες τηλεφωνούσαν η μία στην άλλη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης δήλωσε ότι: "Αυτό που σκεφτόταν η μία, το σκεφτόταν και η άλλη. Ήταν σαν η μία να ξεκινούσε μια πρόταση και να την ολοκλήρωνε η άλλη".

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1999, οι δυο κολλητές φίλες πέρασαν το βράδυ μαζί γιορτάζοντας τα δέκατα έκτα γενέθλια της Άσλεϊ. Η Λόρια έλαβε άδεια από τους γονείς της για να περάσει τη νύχτα στο σπίτι των Φρίμαν, με την υπόσχεση ότι το μεσημέρι της επόμενης μέρας θα επέστρεφε στο σπίτι της. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, τα κορίτσια είχαν περάσει χρόνο σε μια τοπική πιτσαρία με τη μητέρα της Άσλεϊ, την Κάθι. [5] Στο πάρτι βρισκόταν και το αγόρι της Άσλεϊ, ο Τζέρεμι Χερστ, ο οποίος έφυγε από το σπίτι στις 21:30.

Περίπου στις 5:30 το πρωί στις 30 Δεκεμβρίου του 1999, ένας περαστικός τηλεφώνησε στην πυροσβεστική αναφέροντας ότι το σπίτι της οικογένειας Φρίμαν τυλίχθηκε στις φλόγες. Αργότερα, οι αρχές επιβολής του νόμου διαπίστωσαν ότι η φωτιά ήταν προϊόν εμπρησμού. Πολύ σύντομα, μέσα στο σπίτι, ανακαλύφθηκε το απανθρακωμένο πτώμα της Κάθι Φρίμαν στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας της. Η αιτία θανάτου ήταν πυροβολισμός στο κεφάλι. Αρχικά, δεν εντοπίστηκαν άλλα νεκρά σώματα, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου να πιστέψουν ότι ο πατέρας της Άσλεϊ, ο Ντάνι Φρίμαν, είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και είχε τραπεί σε φυγή μαζί με τα δύο κορίτσια.[6] Το αυτοκίνητο της Λόρια ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι των Φρίμαν με τα κλειδιά πάνω στην μίζα. [7]

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999, οι γονείς της Μπάιμπλ, η Λορίν και ο Τζέι, πήγαν ξανά στη σκηνή του εγκλήματος, ελπίζοντας να βρουν τυχόν πρόσθετες ενδείξεις που μπορεί να είχαν λησμονήσει οι αρχές επιβολής του νόμου. Καθώς περπατούσαν γύρω από τα καμένα ερείπια, παρατήρησαν ότι υπήρχε εκεί ένα άλλο πτώμα και ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία. Αυτό σύντομα αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στον Ντάνι Φρίμαν. Όπως και η σύζυγος του, είχε επίσης πυροβοληθεί στο κεφάλι. [8] Μετά από αυτή την ανακάλυψη, η σκηνή του εγκλήματος επανεξετάστηκε, αλλά δεν βρέθηκε κανένα σημάδι της Λόρια και της Άσλεϊ. [9] Ωστόσο, βρέθηκε μια σημαντική ένδειξη: το πορτοφόλι της Λόρια, το οποίο περιείχε το δίπλωμα οδήγησης της και 200 ​​δολάρια. Αυτό υπέδειξε ότι τα κορίτσια μπορεί να είχαν απαχθεί και οδήγησε την αστυνομία να αποκλείσει τη ληστεία ως κίνητρο. Οι γονείς της Λόρια άφησαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι μετά την εξαφάνιση της κόρης τους, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα επέστρεφε στο σπίτι και η οικογένεια θα μπορούσε να κατεβάσει τα γιορτινά στολίδια μαζί. Το δέντρο έμεινε στην θέση του ως το 2006 μέχρι που διαλύθηκε. Το 2009, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά έδωσε στη δημοσιότητα επεξεργασμένες φωτογραφίες των κοριτσιών που απεικόνιζαν πως θα έμοιαζαν στην ηλικία των 26 ετών. Το 2010, η οικογένεια Φρίμαν κίνησε δικαστικές διαδικασίες για να κηρυχθεί νομικά νεκρή η Άσλεϊ.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ύποπτοι, θεωρίες και ψεύτικες ομολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία που ακολούθησε από την εξαφάνιση της Μπάιμπλ και της Φρίμαν, δύο καταδικασμένοι δολοφόνοι — ο Τόμι Λιν Σελς και ο θανατοποινίτης Τζέρεμι Τζόουνς — ομολόγησαν ότι τις δολοφόνησαν, αλλά στη συνέχεια απέσυραν τις ομολογίες τους. Ο Τζόουνς είχε ισχυριστεί ότι δολοφόνησε τους γονείς της Άσλεϊ ως χάρη σε έναν φίλο του για χρέη ναρκωτικών, στη συνέχεια μετέφερε τα κορίτσια στο Κάνσας, όπου τα πυροβόλησε και έπειτα πέταξε τα σώματα τους σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο. Ωστόσο, οι έρευνες στο ορυχείο αποδείχθηκαν άκαρπες, και στη συνέχεια ο Τζόουνς παραδέχτηκε ότι είχε κατασκευάσει την ιστορία για να αποκτήσει καλύτερο φαγητό και επιπλέον προνόμια τηλεφώνου στη φυλακή.

Το 2001, η τηλεοπτική εκπομπή Unsolved Mysteries, αναφέρθηκε σε φήμες που είχαν κυκλοφορήσει μεταξύ των ντόπιων ότι το αστυνομικό τμήμα της Κομητείας Κρεγκ είχε τσακωθεί με τους Φρίμαν το 1998 για τον θάνατο του 17χρονου γιου τους, Σέιν, ο οποίος πυροβολήθηκε από έναν αναπληρωτή αστυφύλακα επειδή έκλεψε το αυτοκίνητο και το όπλο ενός γείτονα, το οποίο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον του αστυνομικού. Ενώ ο θάνατος του κρίθηκε δικαιολογημένος λόγω αυτοάμυνας, οι Φρίμαν είχαν απειλήσει να καταθέσουν μήνυση. Ο αδελφός του Φρίμαν, ο Ντουέιν, ισχυρίστηκε ότι ο Ντάνι του είχε εκμυστηρευτεί ότι οι αρχές προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν. Οι αναπληρωτές του σερίφη προσφέρθηκαν εθελοντικά να απομακρυνθούν από την έρευνα και να παραδώσουν το θέμα στο Γραφείο Ερευνών της Πολιτείας της Οκλαχόμα. Συνεργάστηκαν και πέρασαν τεστ πολυγραφίας. Αργότερα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εμπλοκής του σερίφη σε αυτή την υπόθεση.

Μια άλλη θεωρία υποστήριζε ότι ο Ντάνι ήταν βαποράκι ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφοριοδότη, είχε συναντηθεί με δύο άγνωστους άνδρες δύο εβδομάδες πριν από τις δολοφονίες. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν ταίριαζε με την εξαφάνιση των κοριτσιών. Θα φαινόταν απίθανο οι δολοφόνοι να τις απήγαγαν και όχι απλώς να τις σκοτώσουν επιτόπου.

Άλλοι πίστευαν ότι η Άσλεϊ σκότωσε τους γονείς της λόγω της τριβής μεταξύ Κάθι και του Ντάνι για την υπόθεση των ναρκωτικών. Εντούτοις, η οικογένεια της Λόρια και οι αρχές δεν έβρισκαν πιθανό ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν να διαπράξουν φόνο και πόσο μάλλον να κρυφτούν για πολύ αν γινόταν πιστευτή αυτή η θεωρία. Παρόλα αυτά οι οικογένειες των κοριτσιών πρόσφεραν ανταμοιβή 50.000 δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα έλυνε την υπόθεση.

Μαρτυρίες και η σύλληψη και η καταδίκη του Ρόνι Ντιν Μπούσικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2018, αναφέρθηκε ότι ο Ρόνι Ντιν Μπούσικ, ηλικίας 66 ετών, είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για τέσσερις κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού για τους θανάτους της Λόρια Μπάιμπλ και της οικογένειας Φρίμαν. Δύο άλλοι ύποπτοι — ο Γουόρεν Φίλιπ "Φιλ" Γουέλτς II (πέθανε το 2007) και ο Ντέιβιντ Πένινγκτον (πέθανε το 2015) — βρέθηκε να εμπλέκονται στην υπόθεση. [10] Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, "τουλάχιστον δώδεκα" μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι και οι τρεις άνδρες καυχιόνταν ότι βίασαν και δολοφόνησαν την Λόρια και την Άσλεϊ και ότι τις τράβηξαν φωτογραφίες τύπου Πόλαροϊντ. Αρκετοί μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι οι τρεις άνδρες σκότωσαν το ζεύγος Φρίμαν για χρήματα από ναρκωτικά και ότι τα κορίτσια κρατήθηκαν αιχμάλωτα στο τροχόσπιτο του Γουέλτς για αρκετές ημέρες πριν δολοφονηθούν. Άλλοι πάλι υπέγραψαν ένορκες βεβαιώσεις ότι είχαν δει βιντεοκασέτα με τα κορίτσια να δέχονται επίθεση.

Μια γυναίκα μάρτυρας που έζησε με τον Φιλ Γουέλτς λίγο μετά τις εξαφανίσεις έδωσε μια ένορκη κατάθεση ισχυριζόμενη ότι εκείνος ήταν ο εγκέφαλος του εγκλήματος και οι άλλοι δύο συνένοχοι του. Μάλιστα «άκουσε συνομιλίες μεταξύ των τριών ανδρών όπου αποκάλυψαν ότι τα θύματα της δολοφονίας τους χρωστούσαν χρήματα» και ότι ο Φιλ κρατούσε ένα δερμάτινο χαρτοφύλακα που περιείχε τις φωτογραφίες Πόλαροϊντ. Σε αυτές απεικονίζονταν τα δύο κορίτσια ξαπλωμένα σε ένα κρεβάτι» ενώ ήταν «δεμένα και φιμωμένα με μονωτική ταινία. Μάλιστα σε μερικές από αυτές είχε φωτογραφηθεί και ο Φιλ μαζί τους. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, ο Γουόρεν Φίλιπ "Φιλ" Γουέλτς II, ο Ντέιβιντ Πένινγκτον και ο Ρόνι Ντιν Μπούσικ είχαν ισχυριστεί ότι είχαν βιάσει, βασανίσει και στραγγαλίσει τα κορίτσια πριν πετάξουν τα πτώματα τους «σε έναν λάκκο» ή σε ορυχείο στο Πίτσερ της Οκλαχόμα. [11] Η μάρτυρας ανακάλυψε επίσης ότι αφού ο Γουέλς φυλακίστηκε επειδή την ξυλοκόπησε λίγους μήνες μετά τις δολοφονίες των κοριτσιών, εκείνη πέταξε τις φωτογραφίες στο πορτμπαγκάζ ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου, κοντά στο τροχόσπιτο και στη συνέχεια διέφυγε στο σπίτι ενός φίλου της. Όταν ο Γουέλς βγήκε από τη φυλακή, της τηλεφώνησε ζητώντας να μάθει πού ήταν οι Πόλαροϊντ. Κατόπιν την απείλησε ότι αν μιλούσε σε κανέναν για όλα αυτά « θα κατέληγε σε ένα λάκκο… όπως αυτά τα δύο κορίτσια».

Οι αρχές δήλωσαν αργότερα ότι πίστευαν ότι τα λείψανα των κοριτσιών θα μπορούσαν να είχαν «ριχτεί σε ένα κελάρι που αργότερα καλύφθηκε με μπετόν».[12]

Σε μια δημόσια ομιλία, η οικογένεια της Λόρια δήλωσε ότι γνώριζε για τις φωτογραφίες «εδώ και χρόνια» και ότι «αυτή τη στιγμή όλη η προσοχή τους είναι εστιασμένη στην εύρεση των σορών της Λόρια και της Άσλεϊ». Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Όλες τις πληροφορίες που οδηγούν στην ανάκτηση των οστών είναι ευπρόσδεκτες. Μέχρι να είναι σπίτι μαζί μας, αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ». Μετά τη σύλληψη του, ο Μπίσικ είπε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να μιλήσει στην οικογένεια Μπάιμπλ. [13] Στις 26 Απριλίου του 2018, η Λορίν Μπάιμπλ, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον κατηγορούμενο, αλλά εκείνος αρνήθηκε ότι γνώριζε πού βρίσκεται η κόρη της Λόρια και η Άσλεϊ. [14]

Ο Μπίσικ ομολόγησε την ενοχή του στις 15 Ιουλίου του 2020 ως βοηθός σε φόνο πρώτου βαθμού για τους θανάτους του Ντάνι και της Κάθι Φρίμαν, την πυρπόληση του σπιτιού τους και την απαγωγή και τις δολοφονίες των δύο κοριτσιών. Παραδέχτηκε ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του Γουέλτς και του Πένινγκτον. Σε αντάλλαγμα για την αποφυγή κατηγοριών δολοφονίας και εμπρησμού πρώτου βαθμού, ο Μπίσικ χρειάστηκε να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν τα λείψανα της Λόρια και της Άσλεϊ με προθεσμία την 31η Αυγούστου του 2020. Δυστυχώς, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος τους. Καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση και πέντε χρόνια με αναστολή.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Οκλαχόμα (DOC) είπε ότι ο Μπίσικ ήταν κρατούμενος επιπέδου 4, πράγμα που σημαίνει ότι είχε τον σεβασμό του προσωπικού του σωφρονιστικού ιδρύματος, δεν αντιμετώπιζε προβλήματα, ακολούθησε πιστά όλες τις εντολές και δεν είχε εκτεταμένο ποινικό ιστορικό. Έτσι, πήρε 60 μονάδες ανά μήνα, ή πίστωση δύο ημερών για κάθε ημέρα που υπηρετούσε, συν την πίστωση για το χρόνο που υπηρέτησε στη φυλακή. Θα απελευθερωθεί στις 19 Μαΐου 2023.

Κάλυψη από τα ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εξαφανίσεις της Λόρια Μπάιμπλ και της Άσλεϊ Φρίμαν παρουσιάστηκαν στις εκπομπές America's Most Wanted το 2000, στο Unsolved Mysteries το 2001, στη σειρά Vanished και το 2013 στη σειρά ντοκιμαντέρ Disappeared του τηλεοπτικού σταθμού Investigation Discovery.[15]

Στις 6 Οκτωβρίου 2017, αυτή η υπόθεση καλύφθηκε στο podcast 'Unfound' και περιλάμβανε μια συνέντευξη στην Λορέν Μπάιμπλ, την μήτερα της Λόρια. [16]

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ένας από τους κύριους μάρτυρες στην υπόθεση εναντίον του Ρόνι Μπίσικ, καθώς και οι ανακριτές ψυχρής υπόθεσης που κατέθεσαν τις κατηγορίες, έδωσαν τις πρώτες τους συνεντεύξεις, σε μια ειδική αναφορά στην εφημερίδα Tulsa World. [17]

Στις 2 Ιουνίου 2019, η υπόθεση εμφανίστηκε σε μια νέα σειρά τεσσάρων επεισοδίων στο τηλεοπτικό σταθμό HLN με τίτλο Hell In The Heartland (Κόλαση στην Χέρτλαντ), η οποία ήλπιζε να ρίξει περισσότερο φως στις εξαφανίσεις των κοριτσιών και των βασικών υπόπτων. [18] Παρουσιαστής της εκπομπής ήταν ο δημιουργός του σόου και συγγραφέας αστυνομικών Τζάξ Μίλερ, ο οποίος έγραψε και ένα βιβλίο για τις εξαφανίσεις των κοριτσιών. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020 και τιτλοφορείται Hell in the Heartland: Murder, Meth and the case of Two Missing Girls (Κόλαση στην Χέρτλαντ: Φόνος, Μέθη και η υπόθεση των δυο Εξαφανισμένων Κοριτσιών) . [19] [20]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Moore, Elizabeth Armstrong (26 Ιανουαρίου 2016). «Case of girls missing since 1999 gets new look». USA Today. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  2. Nolan, Caitlin (24 Απριλίου 2018). «Man Arrested in Nearly 20-Year-Old Cold Case Killing of Teens, Couple». Yahoo!. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  3. «Lauria Jaylene Bible». The Charley Project. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2018. 
  4. «Ashley Renae Freeman». The Charley Project. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2018. 
  5. «A timeline of the 1999 case of missing Welch girls Ashley Freeman and Lauria Bible». Tulsa World. 24 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  6. Stogsdill, Sheila (28 Απριλίου 2018). «18 years later, finally answers: How investigators solved the murders of 2 Welch girls». Tulsa World. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  7. Inside Edition Staff (4 Ιανουαρίου 2018). «Newly Found Investigation Notes Provide Leads in 1999 Cold Case of Missing Girls». Inside Edition. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  8. Stogsdill, Sheila (16 Ιανουαρίου 2016). «Search for missing Welch girls turns up empty». The Miami News-Record. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  9. Swenson, Kyle (April 26, 2018). «Disappearance of two Okla. girls stumped police for 18 years. Then they learned about the Polaroids». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2018/04/26/the-disappearance-of-two-oklahoma-teens-stumped-police-for-18-years-then-they-learned-about-the-polaroids/?noredirect=on. Ανακτήθηκε στις April 30, 2018. 
  10. Helling, Steve· Pelisek, Christine (27 Απριλίου 2018). «Graphic Polaroids Lead to Arrest of Man Accused of 1999 Abduction and Murder of 2 Oklahoma». People. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  11. Palin, Megan (27 Απριλίου 2018). «Accused killer of missing teens charged following new evidence almost 20 years later». News.com.au. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  12. Stogsdill, Sheila (23 Απριλίου 2018). «Charges filed in 18-year-old northeast Oklahoma slayings». NewsOk. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  13. «Man charged in Oklahoma killings says he'll talk to families». Times Union. 26 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  14. Mummolo, Burt (26 Απριλίου 2018). «Mother of Lauria Bible speaks to alleged perpetrator». ABC8 Tulsa. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  15. «Out of the Ashes». January 21, 2013. 
  16. «Lauria Bible & Ashley Freeman». 
  17. World, Tulsa. «Still Missing: Inside the Welch Girls Investigation: A Tulsa World Special Report». Tulsa World (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  18. «Documentary series on disappearance of Ashley Freeman, Lauria Bible from Welch debuts Sunday». Tulsa World. May 31, 2019. https://www.tulsaworld.com/news/state-and-regional/documentary-series-on-disappearance-of-ashley-freeman-lauria-bible-from/article_d7b317be-02b3-5510-b248-05db18990a75.html. Ανακτήθηκε στις July 22, 2019. 
  19. Lehr, Jeff (May 18, 2019). «Disappearance of area girls HLN series focus». Joplin Globe. https://www.joplinglobe.com/news/local_news/disappearance-of-area-girls-hln-series-focus/article_ca093d0b-ce0e-545d-b887-c896e7f43781.html. Ανακτήθηκε στις July 22, 2019. 
  20. «Hell in the Heartland by Jax Miller: 9781984806307 | PenguinRandomHouse.com: Books». PenguinRandomhouse.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2021.