Οδός Αράμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδός Αράμ
Արամի փողոց
Είδοςοδός
Διοικητική υπαγωγήΓερεβάν
ΧώραΑρμενία
Έναρξη κατασκευής1837
Γενικές διαστάσεις1,65 χλμ × 10 μέτρα
Commons page Πολυμέσα

Η Οδός Αράμ (αρμενικά: Արամի Փողոց‎‎), βρίσκεται στην επαρχία Κέντρον της αρμενικής πρωτεύουσας Ερεβάν. Ονομάστηκε προς τιμήν του Αράμ Μανουκιάν, ηγέτη της Αντίστασης του Βαν του 1915 και ένας από τους ιδρυτές της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας. Είναι ένας από τους παλαιότερους δρόμους στο σύγχρονο Γερεβάν.

Η οδός πηγαίνει από την οδό Χανιτζάν στα νοτιοανατολικά προς την λεωφόρο Μαστότς στα βορειοδυτικά, κατά μήκος της αγοράς του Βερνισάζ του Ερεβάν, της Εθνικής Πινακοθήκης της Αρμενίας και το πάρκο Μισάκ Μανουσιάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της οδού (2015)

Η οδός εγκαινιάστηκε το 1837, και ονομάστηκε Οδός Τσάρσκαγια προς τιμήν του τσάρου Νικολάου Α΄ που επισκέφθηκε την πόλη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 1919, μετά το θάνατο του πρώτου υπουργού εσωτερικών της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας, του Αράμ Μανουκιάν, η οδός μετονομάστηκε επίσημα προς τιμήν του. Μετά την σοβιετοποίηση της Αρμενίας, οι κομμουνιστές μετονόμασαν την οδό προς τιμήν του μπολσεβικικού ακτιβιστή Σουρέν Σπανταριάν το 1921. Με την ανεξαρτησία της Αρμενίας το 1991, το όνομα Αράμ Μανουκιάν αποκαταστάθηκε και η οδός μετονομάστηκε επίσημα ως Οδός Αράμ (αρμενικά: Arami Poghots). Ανάμεσα στο 1917 και το 1919 ο Μανουκιάν έζησε στο κτίριο που βρίσκεται στην Οδο Αράμ 9. Το κτίριο που άνηκε στον Φέιντι Καλανταριάν, χρονολογείται από το 1910 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπόρις Μεχραμπιάν.[1][2]

Η οδός Αράμ 2014

Στην οδό Αράμ βρίσκονταν παλιά και παραδοσιακά κτίρια του Ερεβάν. Ωστόσο, μετά την ανεξαρτησία της Αρμενίας, η πλειοψηφία των ιστορικών κτιρίων της οδού καταστράφηκαν εντελώς ή μετασχηματίστηκαν σε σύγχρονες πολυκατοικίες με την προσθήκη προσθετων ορόφων. Διατηρήθηκαν μόνο λίγα κτίρια, κυρίως στο τμήμα που εκτείνεται από την οδό Αμποβιαν προς την οδό Μαστότς.

Έργο «Παλαιό Ερεβάν»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005, το δημοτικό συμβούλιο του Ερεβάν πρότεινε ένα σχέδιο για να επαναφέρει τα παλιά κτίρια στην Οδό Αράμ, μέσα στα πλαίσια του έργου «Παλαιό Ερεβάν». Το αρχικό σχέδιο πρότεινε την επανακατασκευή στο τμήμα μεταξυ της οδού Αμποβιάν και του πάρκου Μαστότς, με μήκος 320 μέτρων.

Ωστόσο, το σχέδιο αναβλήθηκε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το προϋπολογισθέν ποσό για την επένδυση σε αυτό το έργο είναι περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, με διάρκεια μεταξύ 3 και 5 ετών.

Τον Απρίλιο του 2013, το έργο αναβίωσε καθώς ξεκίνησε η διαδικασία ανασυγκρότησης μερικών παλαιών κτιρίων. Με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, το «Παλαιό Ερεβάν» θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το κύριο σχέδιο του Ερεβάν. Έτσι, η αποκατεστημενη επικράτεια θα δημιουργήσει ένα αστικό περιβάλλον που θα χαρακτηρίζει την ιστορική σκηνή του Ερεβάν, ενσωματωμένο εμπορικά και πολιτιστικά στην σύγχρονη ζωή της πόλης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Aram Manukian». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2018. 
  2. «Old Yerevan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2018. 
  3. The President conducted a tour of the capital and familiarized with the process of implementation of the major investment programs

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]