Ο Επιστάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο επιστάτης
The Caretaker
ΣυγγραφέαςΧάρολντ Πίντερ
Πρωτότυπος τίτλοςThe Caretaker
Παγκόσμια πρώτη παράσταση27  Απριλίου 1960
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςΛονδίνο
ΡόλοιΝτέιβις, Άστον και Μικ
Γλώσσα πρωτότυπουΑγγλικά

Ο Επιστάτης (The Caretaker) είναι θεατρικό έργο του Χάρολντ Πίντερ. Αποτελείται από τρεις πράξεις. Παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 1960 στο Arts Theatre του Λονδίνου. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε σε βιβλίο από τους εκδοτικού οίκους Encore Publishing και Eyre Methuen. Το 1964 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Clive Donner, σε σενάριο του ίδιου του Πίντερ..

Πρόκειται για έργο μινιμαλιστικό στη σύλληψή του, που οι σκηνικές του απαιτήσεις περιορίζονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο πράγματα και τρία πρόσωπα. Ο χώρος δράσης του Επιστάτη είναι ένα δωμάτιο που ανήκει σε κάποιο φθαρμένο από το χρόνο σπίτι, τοποθετημένο σε μια φτωχογειτονιά του δυτικού Λονδίνου[1]. Χαρακτήρες του έργου είναι οι:

Ντέιβις, ηλικιωμένος άστεγος

Άστον, μεγάλος αδερφός

Μικ, μικρός αδερφός

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας άστεγος ηλικιωμένος  βρίσκει καταφύγιο σε ένα ακατάστατο δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Ο ίδιος εισβάλλει σε ένα χώρο που διεκδικούν δύο αδέλφια. Ο πρώτος, ο Άστον, ο «καλός Σαμαρείτης» ζει σε μια συναισθηματική απομόνωση. Βρίσκει διέξοδο με το να επισκευάζει τις μηχανές του, ενώ κάνει όνειρα ότι κάποια στιγμή θα φτιάξει στην αυλή ένα υπόστεγο. Ο δεύτερος αδελφός, ο Μικ, έχει επιχειρηματικές ανησυχίες και ζει σε έναν ονειρικό-εφιαλτικό σύμπαν. Ο άστεγος, δέχεται τη δουλειά του επιστάτη που του προσφέρουν τα δύο αδέλφια, χωριστά ο καθένας, αλλά παραμένει καχύποπτος. Δεν εμπιστεύεται κανένα, μισεί τους ξένους, κρατά σε απόσταση τους «εργοδότες» του και υπονομεύει τη μεταξύ τους σχέση προς ίδιον όφελος.[2]

Ελληνικές Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος βασικών πληροφοριών ελληνικών θεατρικών αναπαραστάσεων του έργου "Ο Επιστάτης"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]