Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Άνθρωπος του Βερολίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Άνθρωπος του Βερολίνου
The Man Between
ΣκηνοθεσίαΚάρολ Ριντ[1][2]
ΠαραγωγήΚάρολ Ριντ
ΣενάριοΧάρι Κούρνιτζ και Eric Linklater
ΠρωταγωνιστέςΤζέιμς Μέισον, Κλαιρ Μπλουμ, Χίλντεγκαρντ Κνεφ, Τζέφρεϊ Τουν, Άριμπερτ Βάσερ, Ερνστ Σρέντερ, Χίλντι Σέσακ, Καρλ Τζον και Λιούμπα Βέλιτς
ΜουσικήΤζον Άντισον
ΦωτογραφίαΝτέσμοντ Ντίκινσον
ΜοντάζΜπερτ Μπέιτς
ΔιανομήBritish Lion Films
Πρώτη προβολή10  Δεκεμβρίου 1953 (Γαλλία)[2]
Διάρκεια101 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[2]
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Άνθρωπος του Βερολίνου (Πρωτότυπος τίτλος:The Man Between), επίσης γνωστό ως «Ο Δραπέτης του Βερολίνου» είναι βρετανικό θρίλερ του 1953 σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Κάρολ Ριντ[3] και σενάριο του Χάρι Κούρνιτζ βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιστορία του Έρικ Λινκλάτερ. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Μέισον, Κλαιρ Μπλουμ και Χίλντεγκαρντ Κνεφ.

Η ταινία αναφέρεται σε μια βρετανίδα νεαρή γυναίκα που κατά την επίσκεψη της στο Βερολίνο μετά τον πόλεμο, παγιδεύεται σε ένα κύκλωμα κατασκόπων που λανσάρουν μυστικά μέσα και έξω από το Ανατολικό Μπλοκ.

Η νεαρή Σουζάν Μάλισον φτάνει στο Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ στο μεταπολεμικό Δυτικό Βερολίνο, σε εκείνο το σημείο που εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στους κατοίκους του Ανατολικού Βερολίνου πριν από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. Κοιτάζει γύρω από την πόλη που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο με την κουνιάδα της Μπετίνα, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων του Ράιχσταγκ. Μετά από μια έξοδο σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης οι δύο γυναίκες αποφασίζουν να επισκεφθούν τον ανατολικό τομέα την επόμενη μέρα. Η είσοδος είναι απλή, και δείχνουν τα χαρτιά τους σεένα σημείο ελέγχου για να τους δώσουν την άδεια εισόδου. Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική, με τεράστιες αφίσες του Ιωσήφ Στάλιν να διακοσμούν τα κτίρια. Εκεί συναντούν για πρώτη φορά τον Ίβο Κερν σε ένα καφέ. Επιστρέφουν στο δυτικό τομέα και η Σουζάν επισκέπτεται τον Μάρτιν τον αδερφό της (σύζυγο της Μπετίνα), ο οποίος έχει στρατιωτικά καθήκοντα να επιβλέπει τις προμήθειες στην πόλη. Η Σουζάν αρχίζει να γνωρίζει καλύτερα τον Ίβο, ο οποίος της ομολογεί ότι κάποτε ήταν ερωτευμένος με την Μπετίνα. Πηγαίνει κα την παίρνει με ένα VW Beetle και πηγαίνουν να κάνουν πατινάζ. Εκεί εμφανίζεται ο μαυραγορίτης Χάλενταρ ο οποίος προσπαθεί να μιλήσει με τον Κερν. Κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, η Μπετίνα ομολογεί τόσο στον Μάρτιν όσο και στη Σουζάν ότι ήταν παντρεμένη με τον Ίβο έως το 1943.

Ο Χάλενταρ με την βοήθεια του Κερν εν τω μεταξύ σχεδιάζει να απαγάγει τον Όλαφ Κέστνερ, ο οποίος μπανοβγαίνει στο Ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και μεταφέρει αρκετά συχνά απόρρητα μυστικά ή και ανθρώπους προς την δύση. Για αυτό τον λόγο επιστρατεύουν την Σουζάν προκειμένου να τους οδηγήσει στον Κέστνερ. Η Σούζαν ενημερώνει τον αδερφό της Μάρτιν για αυτήν την εξέλιξη και αυτός με την σειρά του ενημερώνει τους ανωτέρους του για το σχέδιο απαγωγής του Κέστνερ. Κανονίζεται με την μεσολάβηση της Σουζάν να γίνει μια επίσκεψη του Κερν στο σπίτι του Μάρτιν, αλλά ο Κερν την τελευταία στιγμή αναβάλει την επίσκεψη του και στέλνει ένα αγόρι να αφήσει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί.

Η Σούζαν καθώς βγαίνει αργότερα από το σπίτι του αδερφού της πέφτει θύμα απαγωγής από τον Χάλενταρ, ο οποίος νομίζει ότι έχει απαγάγει την πρώην σύζυγο του Κερν, Μπετίνα στην προσπάθεια του να την ανταλλάξει με τον Κέρστνερ. Ο Ίβο Κερν διαφωνεί με τον Χάλενταρ λέγοντας του ότι απήγαγε τη λάθος γυναίκα και ότι το σχέδιο του για τον Κέστνερ απέτυχε. Ωστόσο ο Χάλενταρ αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την Σουζάν ως αντάλλαγμα για τον Κέστνερ και κανονίζει να γίνει η ανταλλαγή έξω απο την όπερα του βερολίνου. Ο Ίβο και η Σουζάν αποφεύγουν παρατρίχα τη σύλληψη και περιπλανιούνται στα ερείπια του Ανατολικού Βερολίνου. Προσπαθούν να επιβιβαστούν σε τρένο στο Φρίντριχστρασε, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί έλεγχοι από τις αρχές για έλεγχο ταυτότητων. Σαμποτάρουν μια γεννήτρια για να κλείσουν τα φώτα και να διασχίσουν ένα μεγάλο εργοτάξιο. Ο Ίβο και η Σουζάν κρύβονται σε ένα διαμέρισμα έως ότου ειδοποιηθεί ο Μάρτιν για να τους περάσει στο δυτικό τμήμα.

Ο Ίβο εξομολογείται στην Σουζάν ότι είναι ένας πρώην δικηγόρος που έχει συμμετάσχει σε ναζιστικές φρικαλεότητες και τώρα πωλεί τις υπηρεσίες του σε Ανατολικογερμανούς για να απαγάγουν και να μεταφέρουν ορισμένους Δυτικογερμανούς στο ανατολικό μπλοκ. Αν και ο Κερν επιθυμεί να μετεγκατασταθεί στη Δύση, παρεμποδίζεται από τις υποψίες των Δυτικογερμανών για το εγκληματικό του παρελθόν. Παρ 'όλα αυτά, συμφώνησε σε μια επιχείρηση απαγωγής που απέτυχε, αναγκάζοντας τον εργοδότη του να αναλάβει και να απαγάγει κατά λάθος την Σουζάν. Ο Κερν προηγουμένως είχε προσποιηθεί ένα ρομαντισμό με την ίδια ως μέσο για να πραγματοποιήσει την απαγωγή του Κέστνερ.

Η απαγωγή της Μάλισον δίνει στον Κερν την ευκαιρία να επιστρέψει στην δύση και να καθησυχάσει τις δυτικές αρχές για το παρελθόν του. Παρά την εγωιστική και σκοτεινή συμπεριφορά του Κερν, η Σουζάν ερωτεύεται τον ίδιο. Του λέει ότι μπορεί να δει βαθιά μέσα την ανθρωπιά σε έναν άντρα που κάποτε ήθελε να υπερασπιστεί τους αθώους και τα «δικαιώματα του ανθρώπου». Αυτή η διάθεση του Κερν εμφανίζεται επίσης σε ένα νεαρό αγόρι του Ανατολικού Βερολίνου που βοηθά τον ίδιο και την Σουζάν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, καθώς ακολουθεί τον Κερν παντού και το αγόρι αντιμετωπίζεται με καλοσύνη. Ο Κερν παραδέχεται σχεδόν μια φορά την αγάπη του για την Σουζάν, αλλά κατευθύνει την συζήτηση τους πίσω στο άσχημο παρελθόν του και στην απόπειρα απόδρασης.

Το αγόρι αγγελιοφόρος εμφανίζεται στην ανατολική πλευρά (δεν εξηγείται πώς διασχίζει τα σύνορα) και πλησιάζει στο διαμέρισμα όπου κρύβονται ο Ίβο και η Σουζάν με ένα φορτηγό μεταφοράς ρούχων που οδηγείται από τον Κέστνερ. Εκεί κρύβονται στο πίσω μέρος καθώς ο Κέστνερ τους οδηγεί στο σημείο διέλευσης. Κρατούν ο ένας τον άλλον. Τελικά, καθώς ο Κερν και η Μάλισον απέχουν λίγα μόλις μέτρα από την πύλη του Βερολίνου, το φορτηγό εμφανίζει πρόβλημα. Ο Κέστνερ κατορθώνει ωστόσο να το ξαναβάλει μπρος, αλλά επέστησε την προσοχή ενός φρουρού στο φορτηγό. Ο Κερν πηδά από το πίσω μέρος και κυνηγιέται από τους συνοριοφύλακες καθώς τρέχει μακριά από το όχημα. Καθώς το φορτηγό διασχίζει την ουδέτερη ζώνη, ο Κερν προσπαθεί να φτάσει στο πίσω μέρος πάλι του φορτηγού και καθώς απλώνει για το χέρι του για να πιαστεί πυροβολείται από τους φρουρούς, και με αυτόν τον τρόπο χάνει τη ζωή του για να σώσει τη ζωή της Σουζάν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συμπλοκής, το νεαρό αγόρι περιστρέφεται με το ποδήλατό του σε μια ουδέτερη ζώνη, καθώς αποδεικνύεται στο τέλος ότι είναι αυτό που τους πρόδωσε.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσίες στο Βερολίνο, στα Στούντιο Σέπερτον στην Αγγλία και στο παγοδρόμιο Ρίτσμοντ.

Ο Μπόσλεϊ Κράουδερ των The New York Times έγραψε: «Πρέπει να ειπωθεί, χωρίς προβληματισμό, ότι η πίστωση για ό, τι υπάρχει στον τρόπο του συναρπαστικού μελοδράματος σε αυτήν την κυρίως ατμοσφαιρική ταινία πηγαίνει στον κύριο Ριντ για τη σκηνοθεσία του και τα πλάνα της κάμερας».[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]