Ντροπή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άτομο που ντρέπεται

Η ντροπή, όνειδος, είναι δυσάρεστο συναίσθημα που συνήθως σχετίζεται με την ηττοπάθεια και συναισθήματα στενοχώριας και αδυναμίας.

Η ντροπή είναι ένα διακριτικό, βασικό συναίσθημα, που περιγράφεται ως ηθικό ή κοινωνικό συναίσθημα που ωθεί τους ανθρώπους να κρύψουν ή να αρνηθούν τις κακές τους πράξεις.[1] Η ντροπή μπορεί επίσης να οριστεί ως ένα δυσάρεστο αυτοσυνείδητο συναίσθημα που περιλαμβάνει την αρνητική αξιολόγηση του εαυτού. [2] Ορισμένες κλίμακες μετρούν την ντροπή για την αξιολόγηση των συναισθηματικών καταστάσεων, ενώ άλλες κλίμακες ντροπής χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση συναισθηματικών χαρακτηριστικών.[3] Συμπεριφορές που είναι κοινώς αντιλαμβανόμενες ότι λειτουργούν για να «αποκαλύπτουν» ή να «εκθέτουν», κοινώς «ξεμπροστιάζουν», έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ντροπής. Η ντροπή λειτουργεί επίσης ως ανασταλτικός παράγοντας για αλαζονικές και ασεβείς πράξεις.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shein, L. (2018). "The Evolution of Shame and Guilt". PLoSONE, τόμ. 13(7), 1–11.
  2. Parsa, S. (2018). "Psychological Construction of Shame in Disordered Eating". New Psychology Bulletin, 15(1), 11–19.
  3. Schalkwijk, F., Stams, G. J., Dekker, J., & Elison, J. (2016). "Measuring Shame Regulations: Validation of the Compass of Shame Scale", Social Behavior and Personality, 44(11), 1775–91.