Νικολάι Καρντάσεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικολάι Καρντάσεφ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Николай Семёнович Кардашёв (Ρωσικά)
Γέννηση25 Απριλίου 1932
Θάνατος3 Αυγούστου 2019
Τόπος ταφήςκοιμητήριο Τρογιεκουρόβο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΡωσικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
ΕκπαίδευσηΔιδάκτωρ των Επιστημών στη Φυσική και τα Μαθηματικά
ΣπουδέςΣχολή Μηχανικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Μόσχας (έως 1955)
Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας
Πληροφορίες ασχολίας
ΕργοδότηςAstro Space Center
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΚρατικό Βραβείο Ε.Σ.Σ.Δ. (1980)
Κρατικό Βραβείο Ε.Σ.Σ.Δ. (1988)
Βραβείο της Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2011)
Demidov Prize (2014)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικολάι Σεμιόνοβιτς Καρντάσεφ ή ορθότερα Καρντασιόφ (Никола́й Семёнович Кардашёв, 25 Απριλίου 19323 Αυγούστου 2019) ήταν Ρώσος αστροφυσικός, γνωστός για τις θεωρίες του περί εξωγήινων πολιτισμών.

Ο Καρντάσεφ γεννήθηκε στη Μόσχα στις 25 Απριλίου 1932 και απεφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1955. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Αστρονομικό Ινστιτούτο Στέρνμπεργκ της Μόσχας υπό τον Ιωσήφ Σ. Σκλόφσκι και πήρε το διδακτορικό του το 1962.

Το 1963 ο Καρντάσεφ εξέτασε τον κβάζαρ CTA-102, στην πρώτη σοβιετική απόπειρα για αναζήτηση εξωγήινων ευφυών όντων (SETI). Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας είχε την ιδέα ότι πιθανότατα κάποιοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας είναι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια έτη πιο προοδευμένοι τεχνολογικά από την ανθρωπότητα, και εφηύρε για να τους κατατάξει το ταξινομικό σχήμα που είναι σήμερα γνωστό με το όνομά του: την Κλίμακα Καρντάσεφ. Οι σοβαρές σοβιετικές προσπάθειες στην έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη προηγήθηκαν των παρόμοιων αμερικανικών προγραμμάτων κατά μερικά χρόνια. Μεταξύ άλλων σοβαρών σοβιετικών ειδικών επί του θέματος ήταν και οι Βσέβολοντ Τρόιτσκι και Ιωσήφ Σ. Σκλόφσκι (ο παλιός καθηγητής του Καρντάσεφ).

Ο Καρντάσεφ εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών (Τομέας Γενικής Φυσικής και Αστρονομίας) στις 12 Δεκεμβρίου 1976 και πλήρες μέλος της (Ρωσικής πλέον) Ακαδημίας Επιστημών στις 21 Μαρτίου 1994. Πριν το θάνατό του, υπήρξε υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας, στη Μόσχα.

Χαρακτηριστική δημοσίευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kardashev, Nikolai: "On the Inevitability and the Possible Structures of Supercivilizations" (= «Επί του αναποφεύκτου και των πιθανών δομών των Υπερπολιτισμών») στο "The search for extraterrestrial life: Recent developments" (πρακτικά συμποσίου στη Βοστώνη, επιμέλεια Μιχ. Δ. Παπαγιάννη, Ιούνιος 1984) [1]