Νιγκέλα Λόσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εντιμότατος
Ναϊτζέλλα Λώσον
Η Ναϊτζέλλα Λώσον τον Σεπτέμβριο του 2016
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6 Ιανουαρίου 1960 (57 ετών)
Wandsworth, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΚατοικίαΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΕθνικότηταΒρετανική
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1][2]
Ιταλικά
ΣπουδέςLady Margaret Hall, Oxford
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια
ΕργοδότηςBBC

Channel 4 ITV Good Food Channel

Food Network
Περίοδος ακμής1983
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤσαρλς Σαάτσι (2003–2013)[3]
John Diamond (1992–2001)[4]
Τέκνα2
ΓονείςΝάιτζελ Λώσον Βανέσα Σάλμον
ΑδέλφιαDominic Lawson
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακριτής του βραβείου Μπούκερ[5]
Εν ενεργεία1983-σήμερα
Ιστότοπος
www.nigella.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ναϊτζέλλα Λούση Λώσον (Nigella Lucy Lawson) (6 Ιανουαρίου 1960) είναι Αγγλίδα δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής. Είναι η κόρη του Νάιτζελ Λώσον, πρώην υπουργός Οικονομικών, και της Βανέσα Λώσον, της οποίας η οικογένεια ήταν ιδιοκτήτρια της επιχείρησης J. Lyons and Co.

Παρακολούθησε το σχολείο Godolphin and Latymer School στο Λονδίνο. Μετά την αποφοίτησή της από το Lady Margaret Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Λώσον άρχισε να εργάζεται ως αναθεωρητής βιβλίων και κριτικός εστιατορίων. Αργότερα, το 1986, θα γίνει αναπληρωτής λογοτεχνικός συντάκτης στην εφημερίδα The Sunday Times. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια καριέρα ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, γράφοντας για αρκετές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1998 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο How To Eat, και πούλησε 300.000 αντίτυπα με αποτέλεσμα να γίνει best-seller. Το 2000, εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο How to Be a Domestic Goddess, κερδίζοντας έτσι το Βρετανικό Βραβείο Βιβλίου για τον Συγγραφέα της Χρονίας.

Το 1999 φιλοξένησε τη δική της σειρά μαγειρικής, με τίτλο Nigella Bites, στο Channel 4, συνοδευόμενη από ένα ακόμα best-seller βιβλίο μαγειρικής. Η Λώσον, με τη τηλεοπτική εκπομπή Nigella Bites, κέρδισε το Guild of Food Writers Award. Το 2005 η πρωινή τηλεοπτική της εκπομπή, με τίτλο Nigella, που φιλοξενούσε το κανάλι ITV, ήρθε αντιμέτωπη με αρνητική κριτική και ακυρώθηκε αφού σημείωσε χαμηλή βαθμολογία. Το 2006 φιλοξένησε την εκπομπή Nigella Feasts, στο Food Network, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησε η τριμερής σειρά, Nigella's Christmas Kitchen, στο BBC Two, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησε, το 2007, στην ανάθεση της εκπομπής Nigella Express στο BBC Two. Η δικιά της σειρά μαγειρικών σκευών, Living Kitchen, έχει αξία 7 εκατομμυρίων λιρών στερλίνας, και έχει πουλήσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βιβλία μαγειρικής παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nigella Lawson στο Wikimedia Commons