Νησιά Σπράτλυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης που δείχνει τις χώρες με εγκαταστάσεις στα νησιά

Τα νησιά Σπάρτλυ ή Σπάρτλι είναι μια αμφισβητούμενη ομάδα νησιών, νησίδων και 100 υφάλων και ατολλών[1] στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται στις ακτές των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας και του νότιου Βιετνάμ. Ονομάστηκαν από τον Βρετανό αρχηγό της φαλαινοθηρίας του 19ου αιώνα, Ρίτσαρντ Σπράτλυ, ο οποίος αποβιβάστηκε το νησί Σπάρτλυ το 1843. Τα νησιά περιέχουν λιγότερο από 490 στρέμματα φυσικής έκτασης που εκτείνεται σε έκταση άνω των 425.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα Σπάρτλυ είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιπελάγη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που περιπλέκουν τη διακυβέρνηση και τα οικονομικά σε αυτό το τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας λόγω της θέσης τους σε στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές. Τα νησιά δεν έχουν ιθαγενείς κατοίκους, αλλά προσφέρουν πλούσια αλιευτικά πεδία και ενδέχεται να περιέχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.[2][3] Αυτό τα καθιστά σημαντικά για τους διεκδικητές στις προσπάθειές τους να καθιερώσουν διεθνή σύνορα. Ορισμένα από τα νησιά έχουν πολιτικούς οικισμούς, όλα περιέχουν δομές που καταλαμβάνουν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Επιπλέον, το Μπρουνέι έχει ζητήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στο νοτιοανατολικό τμήμα των Σπάρτλυ το οποίο περιλαμβάνει τον ακατοίκητο ύφαλο Λουίζα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Claudius Madrolle (1939). «La question de Hai-nan et des Paracels» (στα French). Politique étrangère. http://www.persee.fr/doc/polit_0032-342x_1939_num_4_3_5631. 
  2. Owen, N. A. and C. H. Schofield, 2012, Disputed South China Sea hydrocarbons in perspective. Marine Policy. vol. 36, no. 3, pp. 809–822.
  3. «Q&A: South China Sea dispute». Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Spratly Islands στο Wikimedia Commons