Μυλέν Φαρμέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μυλέν Φαρμέρ
Η Μυλέν Φαρμέρ σε γαλλικά μουσικά βραβεία το 2012
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςMylène Gautier
Γέννηση12  Σεπτεμβρίου 1961[1]
Pierrefonds
ΚαταγωγήΚαναδάς
EίδοςΓαλλική pop, rock, electronica, dance
Ιδιότητεςτραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός
Παρουσία1984-παρόν
Δισκογραφική εταιρείαPolydor Records

Η Μυλέν Φαρμέρ (Mylène Farmer, Πιερφόν, Καναδάς, 12 Σεπτεμβρίου 1961) είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτρια και ηθοποιός. Έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια δίσκους και θεωρείται μία από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες στη Γαλλία όλων των εποχών. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων #1 singles στην ιστορία των γαλλικών chart με συνολικά 21 #1 επιτυχίες, 51 top 10 επιτυχίες και 7 διαμαντένιους δίσκους.

Είναι πολύ δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Ρωσία, ενώ έχει ξεχωρίσει για τους κατά βάση ποιητικούς και σκοτεινούς στίχους στη μουσική της, τα εντυπωσιακά και άκρως συμβολικά βίντεο κλιπ και τις θεαματικές συναυλίες της.[2]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τα 8 της χρόνια έζησε στο Μοντρεάλ και έπειτα μετακόμισε στο Παρίσι με την οικογένειά της. Από μικρή ήταν εσωστρεφής και ο χαρακτήρας της αντικατοπτρίζεται στους στίχους της.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο της τραγούδι έγραψαν ο Jérôme Dahan και ο Laurent Boutonnat με τίτλο Maman a tort και κυκλοφόρησε το 1984. Για το τραγούδι αυτό γυρίστηκε ένα βιντεοκλίπ, το οποίο αν και ήταν χαμηλού κόστους (στοίχισε μόλις 5.000 γαλλικά φράγκα) έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.

Το πρώτο της πλήρες άλμπουμ, με τον τίτλο 'Cendres de Lune', κυκλοφόρησε το 1986. Και τα τρία hit singles (Libertine, Tristana, Plus Grandir) έκαναν μεγάλη αίσθηση, γιατί πέρα από τους σκοτεινούς στίχους και την πρωτότυπη παραγωγή, συνοδεύτηκαν από μία τριλογία από video-clips, τα οποία θεωρούνται υψίστης καλλιτεχνικής αξίας ακόμα και σήμερα, καθώς πρόκειται για πολυέξοδες κινηματογραφικές παραγωγές που ξεπερνούσαν τα 8 λεπτά το καθένα. Όλα ήταν εμπνευσμένα από τις ταινίες του Κιούμπρικ και τους πίνακες του Γκόγια.

Το 1988 η Μυλέν κυκλοφόρησε το δεύτερό της άλμπουμ, Ainsi soit je..., το οποίο μέχρι και σήμερα έχει γίνει 2 φορές διαμαντένιο στη Γαλλία, από το οποίο ξεχώρισαν τα Sans contrefaçon, 'Ainsi soit je..., Sans logique, και το Pourvu qu’elles soient douces, το οποίο και οπτικοποιήθηκε με ένα επικών διαστάσεων βιντεοκλίπ 17 λεπτών, το οποίο κατείχε τα πρωτεία του ακριβότερου στην ιστορία μουσικού βίντεο, μέχρι το 1995, όταν την πρώτη θέση κατέκτησε το Scream του Μάικλ Τζάκσον.

Το επίσης διπλά διαμαντένιο L’autre... κυκλοφόρησε το 1991. Το πρώτο σινγκλ Désenchantée προκάλεσε κυριολεκτικά πανικό και προσέφερε στη Μυλέν το πιο επιτυχημένο κομμάτι από Ευρωπαίο καλλιτέχνη, σύμφωνα με το βιβλίο Guiness. Πρόκειται για ένα κομμάτι - ύμνο της δεκαετίας του 1990, από αυτά που δύσκολα θα ξεχαστούν ποτέ.

Το 1992 κυκλοφόρησε το Dance Remixes και την ίδια χρονιά το τραγούδι Que mon cœur lâche το οποίο είχε ως κύριο θέμα τη μάστιγα του AIDS και γι' αυτό το σκοπό μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατέθηκε στην καμπάνια για την καταπολέμηση της νόσου.

Το 1994 προβλήθηκε η ταινία Giorgino με τη Μυλέν πρωταγωνίστρια, η οποία όμως δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Ύστερα η Μυλέν έφυγε στην Αμερική όπου και έζησε για ένα χρόνο. Το 1995 κυκλοφόρησε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της με τον τίτλο Anamorphosée. Το άλμπουμ ανέβηκε στο #1 στη Γαλλία και από αυτό προέκυψαν τα σινγκλς XXL, L'instant X (το οποίο κατά κάποιο τρόπο σατίριζε τις προφητείες για το 2000), California και Rêver.

Το 1996 η Μυλέν διοργάνωσε τη δεύτερη περιοδεία της και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το διπλό live άλμπουμ Live A Bercy. Το άλμπουμ αυτό σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Η Μυλέν επανήλθε στη δισκογραφία το 1999 με το άλμπουμ Innamoramento. Από το συγκεκριμένο άλμπουμ ξεχώρισαν τα σινγκλς L'Âme-stram-gram, Je te rends ton amour, Souviens-toi Du Jour..., Optimistique-moi και το ομώνυμο Innamoramento. Τον ίδιο χρόνο διοργάνωσε την τρίτη περιοδεία της με τίτλο Mylenium tour. Το 2000 μαζί με τον παραγωγό της Laurent Boutonnait ανακάλυψαν το ταλέντο στο πρόσωπο της μικρής Alizée. Τότε ήταν που κυκλοφόρησε και το πρώτο της σινγκλ το Moi... lolita, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία καθώς και σε άλλες χώρες. Αργότερα ήρθε και το πρώτο άλμπουμ της Alizée με τίτλο Gourmandises που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό.

Στα τέλη του 2001 η Μυλέν κυκλοφόρησε το πρώτο της Best of, με τίτλο Les Mots. Το άλμπουμ περιείχε και 3 νέα τραγούδια: το ομώνυμο τραγούδι Les mots (ντουέτο με τον Seal), το C'est Une Belle Journée και το Pardonne moi.

Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο Remixes. Η Mylène επανήλθε στη δισκογραφία στα τέλη του 2004 με το νέο της άλμπουμ Avant que l'ombre.... Από το album αυτό προέκυψαν τα singles Fuck them all, Q.I, Redonne-moi, L'amour n'est rien... και Peut-être Toi. Το 2006 διοργάνωσε νέα περιοδεία με τίτλο Avant que l'ombre...a Bercy. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν το live άλμπουμ μαζί με ένα DVD. Επιτυχία έκανε επίσης το ντουέτο της με τον Moby Crier la vie.

Το 2008 κυκλοφόρησε το Point de Suture,επίσης νούμερο 1, από το οποίο αίσθηση έκανε το σινγκλ Dégénération. Άλλα σινγκλ από τον δίσκο είναι τα: Appelle Mon Numéro, Si J'avais Au Moins..., C'est Dans L'air και Sextonik. Όλα τα singles από το άλμπουμ έγιναν no 1. Το 2009 διοργάνωσε τη νέα περιοδεία της, η οποία διήρκεσε από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009. Η περιοδεία κυκλοφόρησε σε διπλό cd με τίτλο No. 5 on tour και DVD/Blu-ray με τίτλο Stade de France.

Τον Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά της με τίτλο Bleu Noir, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Μυλέν Φαρμέρ δεν συνεργάστηκε με τον Laurent Boutonnat. Το άλμπουμ ξεπέρασε τις 500.000 πωλήσεις, έμεινε στο νούμερο ένα των άλμπουμ chart για τρεις εβδομάδες, και από αυτό προέκυψαν τρία νούμερο ένα σινγκλ, το Qui mais non (τρεις εβδομάδες στην κορυφή), το Bleu Noir και το Lonely Lisa.

Μετά το δεύτερο best of το 2011, επανήλθε το Δεκέμβριο του 2012 με το Monkey me, ένα άλμπουμ που την έφερε ξανά στην κορυφή ( νούμερο ένα και το ίδιο και το πρώτο σινγκλ με τίτλο A l'ombre ). Από το άλμπουμ αυτό,με πωλήσεις πάνω από 500.000 αντίτυπα, κυκλοφόρησαν τα Je te dis tout και Monkey me, κατακτώντας και τα δύο το νο3 στα charts.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 ως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, διήρκεσε η Timeless 2013 tour με τεράστια επιτυχία. Το Δεκέμβριο κυκλοφόρησε το timeless 2013 live και το Μάιο του 2014 το dvd/bluray με εξωφρενικές πωλήσεις.

Το Νοέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε το 10ο studio album με τίτλο "Interstellaires", με το οποίο κατέκτησε ξανά την κορυφή στη Γαλλία και έγινε τριπλά πλατινένιο. Πρώτο σινγκλ το "Stolen Car", ντουέτο - έκπληξη με τον Sting, επανεκτέλεση του παλαιότερου δικού του τραγουδιού. Το σινγκλ κατέκτησε για δύο εβδομάδες την κορυφή των charts στη Γαλλία και, εκτός από την επιτυχία στην Ευρώπη, έγινε το πρώτο τραγούδι της που πήγε στη νούμερο ένα θέση του Club Dance Chart στο Βillboard στις ΗΠΑ. Επόμενο, και 15ο νούμερο ένα σινγκλ, το "City of Love", τον Μάρτιο του 2016.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1986 : Cendres de Lune
  • 1988 : Ainsi soit je…
  • 1989 : En concert
  • 1991 : L’autre…
  • 1992 : Dance remixes
  • 1995 : Anamorphosée
  • 1997 : Live à Bercy
  • 1999 : Innamoramento
  • 2000 : Mylenium Tour
  • 2001 : Les Mots (Best Of)
  • 2003 : Remixes
  • 2005 : Avant que l’ombre…
  • 2006 : Avant que l’ombre… à Bercy
  • 2008 : Point de Suture
  • 2009 : N°5 on Tour
  • 2010 : Bleu Noir
  • 2011 : 2001-2011
  • 2012 : Monkey Me
  • 2013 : Timeless 2013
  • 2015 : Interstellaires
  • 2018 : Désobéissance
  • 2019 : Live 2019
  • 2020 : Histoires de

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]