Μπουτιγκέιντις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπουτιγκέιντις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1240
Θάνατος1290
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΤραϊντένις
Οικογένειαοίκος των Γκεντιμινιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμεγάλος δούκας της Λιθουανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Μπουτιγκέιντις, λευκορωσικά Будзікід (απεβ. π. 1291) από τον Οίκο των Γκεντιμινιδών ήταν μέγας δούκας της Λιθουανίας (1285-91). Είναι το πρώτο γνωστό και αναμφισβήτητο μέλος των Γκεντιμινιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλλον ήταν γιος τού Σκαλμάντας και αδελφός τού Μπουτβύντας. Ξεκίνησε την εξουσία του όταν το Λιβονιακό Τάγμα και οι Τεύτονες Ιππότες τελείωναν την κατάκτησή τους των Βαλτικών φυλών. Το 1289 οδήγησε περίπου 8000 άνδρες και επιτέθηκε στη Σαμμπία. Το έτος αυτό οι Τεύτονες έκτισαν ένα κάστρο στο Τίλσιτ και πύκνωσαν τις επιδρομές τους. Οι Λιβονιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κάστρο Κοκλαϊνιάι, που βρισκόταν στην άλλη όχθη τού ποταμού. Ο Μπουτιγκέιντις ήταν ο πρώτος, που έκτισε ισχυρά κάστρα κατά μήκος τού Νέμαν ποταμού. Το σύστημά του αναπτύχθηκε περισσότερο, όταν απεβίωσε και βοήθησε στην άμυνα από τις επιθέσεις ως το β΄ ήμισυ τού 14ου αι.

Ο Μπουτιγκέιντις μετέφερε την πόλη Βαουκάβυσκ στη Γαλικία-Βολυνία με αντάλλαγμα την ειρήνη. Απεβίωσε περί το 1291 και ο αδελφός του Μπουτβύντας (ή Πουκουβέρας) κληρονόμησε τη Λιθουανία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lietuvos valdovai (XIII-XVIII a.): enciklopedinis žinynas (in Lithuanian). Vytautas Spečiūnas (compiler). Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. 2004. p. 29. ISBN 5-420-01535-8.