Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπαλί Αγκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη του χωριού Τενγκανάν

Οι Μπαλί Αγκά ή Μπαλί Μουλά (στα ινδονησιακά Bali Aga, Bali Mula) είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι του Μπαλί και κατοικούν κυρίως στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, στην επαρχία Καρανγκασέμ. Βρίσκονται όμως και στη βορειοδυτική και την κεντρική περιοχή του νησιού. Οι κάτοικοι του χωριού Τρουνιάν (Trunyan) θεωρούν τον όρο Μπαλί Αγκά υποτιμητικό και προτιμούν τον όρο Μπαλί Μουλά (που σημαίνει "γνήσιοι Μπαλινέζοι").

Οι πρώτοι κάτοικοι του Μπαλί πιστεύεται ότι ήρθαν από το χωριό Μπεντούλου (Bedulu) πολύ πριν το ιαβαϊκό-ινδουιστικό μεταναστευτικό κύμα. Σύμφωνα με το μύθο, ο τελευταίος βασιλιάς του Πετζένγκ (Pejeng, ένα αρχαίο μπαλινέζικο βασίλειο), ο Σρι Άτζι Ασούρα Μπουμιμπαντέν (Sri Aji Asura Bumibanten), είχε υπερφυσικές ιδιότητες. Μπορούσε να κόψει το κεφάλι του χωρίς να αισθανθεί πόνο και να το ξανατοποθετήσει στη θέση του. Μια μέρα ωστόσο, το κεφάλι του έπεσε κατά λάθος σε ένα ποτάμι και παρασύρθηκε. Ένας από τους υπηρέτες του πανικοβλήθηκε, έκοψε το κεφάλι ενός γουρουνιού και το έβαλε στο λαιμό του βασιλιά. Από την ντροπή του ο βασιλιάς κρύφτηκε σε έναν ψηλό πύργο αρνούμενος να δεχθεί επισκέπτες. Ένα μικρό παιδί αποκάλυψε το μυστικό του και έκτοτε έγινε γνωστός ως Νταλέμ Μπεντουλού (Dalem Bedulu) ή "αυτός που άλλαξε κεφάλι". Μία άλλη εξήγηση είναι ότι το όνομα προήρθε από τη λέξη Μπανταχουλού (Badahulu) που σημαίνει "το χωριό ανεβαίνοντας το ποτάμι".[1] Μετά το Πετζένγκ, το βασίλειο Ματζαπαχίτ (Majapahit) απέκτησε μεγάλη δύναμη.

Οι Μπαλί Αγκά ζουν σε απομονωμένες ορεινές περιοχές. Λόγω της απομόνωσής τους, διατήρησαν πολλά στοιχεία της πρώιμης αυστρονησιακής κουλτούρας, τα οποία είναι πιο ορατά στην αρχιτεκτονική τους. Στο χωριό Τενγκανάν (Tenganan) όπου έχει αναπτυχθεί περισσότερο ο τουρισμός και οι κάτοικοι είναι πιο δεκτικοί στις επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ Udaba Sambah τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Στο Τενγκανάν απαγορεύονται το διαζύγιο και η πολυγαμία, σε αντίθεση με τα άλλα χωριά.[2][3]

Οι Μπαλί Αγκά μιλούν τη δική τους διάλεκτο της μπαλινέζικης γλώσσας, η οποία έχει μακρά ιστορία και διαφέρει από χωριό σε χωριό.

  1. «Bedulu Village». balivision.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Menjaga "Geopark" Kaldera Danau Batur». kompas.com. 
  3. «Different cultural insights in Bali's Tenganan village». The Jakarta Post.