Μπάρνιμ Η΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπάρνιμ Η΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1403
Δυτική Πομερανία
Θάνατος1451[1][2]
Στράλζουντ
Αιτία θανάτουπανώλη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΦράντσμπουρκ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΑγνή της Πομερανίας
ΓονείςΒάρτισλαβ Η΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ και Αγνή της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ[3]
ΑδέλφιαΣοφία της Πομερανίας
Swantibor II
Wartislaw the Younger
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπάρνιμ Η΄, γερμαν. Wartislaw VIII (π. 1406 - π. 17 Δεκεμβρίου 1451) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκας της Πομερανίας-Βόλγκαστ μαζί με τα μεγαλύτερα εξαδέλφια του· είχε έδρα το Μπαρτ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος (επιζών) γιος τού Βάρτισλαβ Η΄ δούκα της Πομερανίας-Βόλγκαστ και της Αγνής των Ασκάνια, κόρης τού Έρικ Δ΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ.

Το 1415 διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία 9 ετών. Η μητέρα του ανέλαβε επίτροπος των δύο γιων της και των δύο ανιψιών τού άνδρα της, δηλ. των Μπάρνιμ Ζ΄ και Βάρτισλαβ Θ΄. Την βοηθούσε ένα συμβούλιο υπό την καθοδήγηση τού Κορτ Μπόνοβ. Όταν ενηλικιώθηκαν οι τέσσερις νέοι, η Πομερανία-Βόλγκαστ διαιρέθηκε: ο Μπάρνιμ Η΄ και ο νεότερος αδελφός του Σβάντιμπορ Δ΄ έλαβαν το Μπαρτ.

Κατά τον Δανο-Χανσεατικό πόλεμο ο Μπάρνιμ Η΄ έλαβε το μέρος των Δανών, που ασκούσαν πειρατεία. Το 1427 μαζί με τον 2ο εξάδελφο τού πατέρα του Έρικ της Δανίας οδήγησε μία ένωση των στόλων Δανών-Σουηδών και στη ναυμαχία τού Έρεσουντ νίκησαν της Χανσεατική Ένωση. Αιχμαλώτισαν μία ομάδα πλοίων, που κατευθυνόταν στη Βαλτική Θάλασσα. Ο Μπάρνιμ Η΄ συμμετείχε σε κονταρομαχίες, μάλιστα το 1434 τον έριξαν από το άλογό του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Άννα τού Βούνστορφ και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adolf Häckermann (1875), "Barnim VII. und Barnim VIII.", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 2, Leipzig: Duncker & Humblot, p. 79