Μουσείο Στέντελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσείο Στέντελ
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης[1][2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°6′12″N 8°40′25″E
Διοικητική υπαγωγήΦραγκφούρτη
ΧώραΓερμανία[1]
Έναρξη κατασκευής1816
ΑρχιτέκτοναςOskar Sommer[3]
ΒραβείαMuseum of the year[4]
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μουσείο Στέντελ (Städel Museum, επισήμως Städelsche Kunstinstitut und Städtische Galerie ή απλώς Städel) βρίσκεται στην Φραγκφούρτη, στην όχθη του Μάιν και είναι ένα από τα ονομαστότερα μουσεία τέχνης της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1815 από τον επιχειρηματία της Φραγκφούρτης Γιόχαν Φρίντριχ Στέντελ και το 1878 στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε.

Το μουσείο διαθέτει 3000 πίνακες ζωγραφικής από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, από τους οποίους εκτίθενται στις αίθουσές του πάνω από χίλιοι. Διαθέτει επίσης εκατό χιλιάδες σχέδια και χαρακτικά, εξακόσια γλυπτά και βιβλιοθήκη 115.000 τόμων.

Ενδεχομένως το μουσείο αυτό υστερεί έναντι των πινακοθηκών του Βερολίνου, της Δρέσδης και του Μονάχου ως προς τον αριθμό των εκτιθεμένων έργων της κλασικής περιόδου της ζωγραφικής, από τον 13ο δηλαδή μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Αλλά ενώ στις πινακοθήκες αυτές, καθώς και σε άλλες ονομαστές, ο φιλότεχνος παραπέμπεται σε άλλες για την συνέχεια, στο Στέντελ έχει μια αρκούντως ολοκληρωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής από τους ανώνυμους δασκάλους του 1300 μέχρι σήμερα.


Δείτε επίσης