Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μουσείο Σομ 1916

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°0′15.1″N 2°38′56.4″E / 50.004194°N 2.649000°E / 50.004194; 2.649000

Μουσείο Σομ 1916
Χάρτης
Είδοςστρατιωτικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°0′15″N 2°38′56″E
Διοικητική υπαγωγήΑλμπέρ
ΧώραΓαλλία
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μουσείο Σομ 1916 (Γαλλικά: Μusée Somme 1916) είναι στρατιωτικό μουσείο στην πόλη Αλμπέρ, στη βόρεια Γαλλία, αφιερωμένο στη ζωή των στρατιωτών στα χαρακώματα στην περιοχή της μάχης του Σομ (1η Ιουλίου έως 18 Νοεμβρίου 1916)[1] κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αλμπέρ είναι μια από τις πόλεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των σφοδρών μαχών (1914-1918), ανακαταλήφθηκε επανειλημμένα και μεγάλο τμήμα της καταστράφηκε.

Η είσοδος του μουσείου

Το μουσείο Σομ 1916 βρίσκεται στην πόλη Αλμπέρ του νομού Σομ, στην περιοχή Ω-ντε-Φρανς, στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας. Στεγάζεται σε μια παλιά υπόγεια σήραγγα του 13ου αιώνα, βάθους 10 μέτρων και μήκους 230 μέτρων, που χρησίμευσε ως καταφύγιο για τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. [2]

Η είσοδος του μουσείου βρίσκεται στα δεξιά της βασιλικής Νοτρ-Νταμ ντε Μπρεμπιέρ. Στην έξοδο του μουσείου βρίσκεται δημόσιος κήπος όπου ρέει ο ποταμός Ανκρ, κάτω από τα ερείπια των τειχών της Αλμπέρ.[3]

Το μουσείο άνοιξε την 1η Ιουλίου 1992. Εκείνη τη χρονιά η επισκεψιμότητα του μουσείου ανήλθε στους 10.000 επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 57.500 το 2013, 60% εκ των οποίων ήταν αγγλόφωνοι τουρίστες.

Κάθε χρόνο, το μουσείο αποκτά νέα εκθέματα και βελτιώνει την παρουσίαση των συλλογών του.

Σκηνή από τη ζωή στα χαρακώματα

Το υπόγειο μουσείο αποτελείται από περίπου δεκαπέντε εσοχές (καταφύγια) στις δύο πλευρές μιας σήραγγας μήκους 230 μέτρων. Περίπου είκοσι βιτρίνες εκθέτουν αντικείμενα, εξοπλισμό και όπλα της εποχής, που καθιστούν δυνατή την κατανόηση της εξέλιξης των εξοπλισμών και της εμφάνισης νέων τεχνικών όπως τα χημικά όπλα και τα άρματα μάχης. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αφίσες, άρθρα εφημερίδων, έγγραφα και φωτογραφίες.

Στις εσοχές αναπαρίστανται με εντυπωσιακό ρεαλισμό διάφορες σκηνές που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των στρατιωτών στα χαρακώματα κατά τη γαλλο-βρετανική επίθεση του 1916, τη μάχη του Σομ.[4]Σ' αυτά τα ανασυσταθέντα χαρακώματα, αναπαρίσταται η αντιπαράθεση με τον εχθρό, καθώς και η λάσπη, το κρύο, ο παγετός, οι νύχτες αγρύπνιας, στα οποία προσθέτονταν και προβλήματα υγιεινής: οι στρατιώτες στα χαρακώματα συχνά είχαν να αντιμετωπίσουν ψείρες, ψύλλους, αρουραίους κ.ά.[5]Περιλαμβάνουν:

  • γερμανικά, αυστραλιανά, βρετανικά, καναδικά και γαλλικά χαρακώματα.
  • το φαρμακείο - σταθμός βοήθειας
  • τον χώρο ανάπαυσης των στρατιωτών.
  • σκηνή επίθεσης, στην έξοδο του υπόγειου.

Οι επεξηγηματικές πινακίδες είναι γραμμένες στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ολλανδικά. Στο μουσείο υπάρχει αίθουσα προβολής ταινιών και ντοκιμαντέρ για τον Μεγάλο Πόλεμο και τον εξοπλισμό των στρατιωτών.

Τέλος, πριν τελειώσει η επίσκεψη, ένας νέος εκθεσιακός χώρος, η «Αίθουσα των Ηρώων» παρουσιάζει τη ζωή 9 ηρώων που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου.

Προς την έξοδο υπάρχει κατάστημα με αναμνηστικά, με μεγάλη ποικιλία από προϊόντα με το σήμα της παπαρούνας, πολλά γαλλικά και αγγλικά έργα καθώς και στρατιωτικά αντικείμενα.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]