Μαύρη Πένα με VR, υπουργικό
To γραμματόσημο 1d (μαύρο) με V R στις επάνω γωνίες, αγγλ.: Penny Black VR official, για να χρησιμοποιηθεί από υπουργεία, ήταν ένα από τα τρία γραμματόσημα που εισήγαγε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας τον Μάιο του 1840 για την προπληρωμένη ταχυδρόμηση. Ενώ η Πένι Μπλακ και το Διπλό Πένι Μπλου ήταν για χρήση από το ευρύ κοινό, όπως και οι φάκελοι και τα επιστολόχαρτα με σχέδια του Mώλρεντυ, το VR υπουργείων ήταν για χρήση στην αλληλογραφία υπουργείων. Στην εμφάνιση, το VR υπουργείων ήταν το ίδιο με το εκδοθέν 1d (μαύρο), εκτός από το γεγονός ότι οι σταυροί Μάλτας στις άνω γωνίες αντικαταστάθηκαν από τα γράμματα V και R (Victoria Regina), από όπου και προέρχεται η κοινή ονομασία του.
Η διάταξη των γραμματοσήμων στην πλάκα για την έκδοση αυτή ήταν σχεδόν η ίδια με εκείνη, που χρησιμοποιήθηκε για το 1d (μαύρο) και τo 2d (μπλε), που παρήχθησαν ταυτόχρονα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η πλάκα δηλωνόταν από ένα γράμμα (στην επάνω αριστερά γωνία του φύλλου), αντί ενός αριθμού (στα πλαϊνά πλέγματα του γραμματοσήμου) που χρησιμοποιείτο για τη γενική έκδοση γραμματοσήμων.
Η ιδέα αυτού του γραμματοσήμου ήταν να χρησιμοποιηθεί για υπουργική (official) αλληλογραφία από κυβερνητικά τμήματα. Ωστόσο η δημόσια αντιπάθεια και η γελοιοποίηση για το ταχυδρομικό υλικό (τους φακέλους και τα επιστολόχαρτα) που σχεδίασε ο Μώλρεντυ, έφεραν έναν τεράστιο αριθμό αχρησιμοποίητου υλικού Mώλρεντυ σε διάφορα τμήματα, με το φορολογικό γραφείο να είναι ο πιο μεγάλος χρήστης.
Δεδομένου ότι τα υπάρχοντα αποθέματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, η ιδέα του γραμματοσήμου για υπουργεία εγκαταλείφθηκε. Σχεδόν όλα τα τυπωμένα αποθέματα αυτού καταστράφηκαν στις 25 Ιανουαρίου 1843. Μόνο 21 φύλλα επιβίωσαν, μερικά από τα γραμματόσημα χρησιμοποιήθηκαν (ακυρωμένα) μέσω των ταχυδρομείων, και ο Ρόουλαντ Χιλ χρησιμοποίησε μερικά για να πειραματιστεί με τεχνικές ακύρωσης.
Ειδικές εργασίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το γραμματόσημο πλαστογραφήθηκε από τον Bernhardt Assmus τον Αύγουστο του 1890[1]. Αυτός αποκαλύφθηκε από τον έμπορο Morris Giwelb, στον οποίο είχε πωλήσει μία απομίμηση του γραμματοσήμου.[2][3].
Βλέπε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αναφορές και πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αναφορές
- ↑ "Police" in The Times (London, England), Thursday, 7 January 1892; pg. 14; Issue 33528.
- ↑ "Morris Giwelb" by Cyril Permutt in Philatelic Paraphernalia, No. 23/24, April/July 1990, pp. 333–334.
- ↑ Birch, Brian. (2012) Biographies of Philatelists and Dealers Archived 6 April 2016 at the Wayback Machine. 12th edition. Standish, Wigan: Brian Birch, p. 880.
- Πηγές
- Stanley Gibbons Great Britain Volume 1, 14th revised edition. Stanley Gibbons. 2006. ISBN 0852596286.
- Το One Penny VR Το Βρετανικό Ταχυδρομικό Μουσείο & Αρχείο