Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάικ Όλιβερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mάικ Όλιβερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Φεβρουαρίου 1945
Τσάταμ
Θάνατος2  Μαρτίου 2019
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααγωνιστής/στρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς

Ο Μάικ Όλιβερ Michael James Hoiles Oliver (3 Φεβρουαρίου 1945 - 2 Μαρτίου 2019)  ήταν Βρετανός κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των αναπήρων. Ήταν ο πρώτος καθηγητής Σπουδών για την Αναπηρία στον κόσμο και βασικός υποστηρικτής του κοινωνικού μοντέλου για την αναπηρία.

Πρώιμη ζωή

Ο Όλιβερ γεννήθηκε στο Τσάταμ και μεγάλωσε στο Μπόρσταλ κοντά στο Ρότσεστερ του Κεντ. Παρακολούθησε το Γυμνάσιο, το οποίο άφησε στα 16, για να δουλέψει ως υπάλληλος μισθοδοσίας. Το 1962, ενώ βρισκόταν σε διακοπές, έσπασε το σβέρκο του και έκανε αποκατάσταση στο Stokes Mandeville. Μετά από το ατύχημα χρησιμοποιούσε αμαξίδιο. Μετά από ένα έτος αποκατάστασης  επέστρεψε στο σπίτι και εργάστηκε στην εκπαίδευση ενηλίκων στο Borstal (ένα Ίδρυμα Νέων Παραβατών τώρα Φυλακή Rochester) και στη συνέχεια πήρε πτυχίο κοινωνιολογίας. Ξεκίνησε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο του Reading το 1971, αλλά οι ρυθμίσεις υποστήριξης ήταν ανεπαρκείς και έφυγε μετά από μερικές εβδομάδες. Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ακολουθούμενο από μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα το 1978.

Ακαδημαϊκή καριέραα

Από το 1979, παρακολούθησε ένα μάθημα κοινωνικής εργασίας με ανάπηρα άτομα στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Δημοσίευσε ένα βιβλίο για την κοινωνική εργασία με ανάπηρα  άτομα το 1983.

Ο Όλιβερ δημοσίευσε το βιβλίο του "Πολιτική της αναπηρίας" το 1990. Έγινε βασικός υποστηρικτής του κοινωνικού μοντέλου για την αναπηρία. Η κεντρική ιδέα του κοινωνικού μοντέλου είναι ότι μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας και της δυσκολίας της ζωής με βλάβη δεν είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ίδιας της βλάβης, αλλά η αποτυχία της κοινωνίας να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανάπηρων ατόμων. Ενώ η διάκριση μεταξύ «βλάβης» και «αναπηρίας» είχε γίνει από την Ένωση των Ατόμων με Κινητικές Βλάβες Ενάντια στον Διαχωρισμό, ο Όλιβερ επινόησε τον όρο «κοινωνικό μοντέλο» για να περιγράψει αυτήν τη διάκριση. Επινόησε επίσης τον όρο «Χειραφετητικές Σπουδές για την Αναπηρία» με τον οποίο εννοούσε ότι οι ερευνητές δεν πρέπει να είναι «παράσιτα» αλλά να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αναπήρων.

Τη στιγμή που αποσύρθηκε, ήταν ομότιμος καθηγητής Σπουδών Αναπηρίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς.

Εκδόσεις

Οι κύριες εκδόσεις του περιλαμβάνουν:

Oliver, Michael (1990). Η Πολιτική της Αναπηρίας. Λονδίνο:  Macmillan Education . ISBN 9780333432938.

Oliver, Michael (1991). Κοινωνική εργασία: Ανάπηρα Άτομα και Αναπηροποιητικά Περιβάλλοντα. Λονδίνο: J. Kingsley Publishers. ISBN 9781853020421.

Oliver, Michael (1996). Κατανοώντας την Αναπηρία: από τη Θεωρία στην Πράξη. Basingstoke, Hampshire: Macmillan. ISBN 9780333599167.

Όλιβερ, Μάικλ; Barnes, Colin (2012). Οι Νέες Πολιτικές Αναπηροποίησης. Houndmills, Basingstoke Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη: Palgrave Macmillan. ISBN 9780333945674.

Βιβλιογραφικές αναφορές

"Mike Oliver obituary", The Guardian, 19 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020

"In Memoriam: Mike Oliver", The Nation, 8 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019

Η Βρετανία είναι μια χώρα που κάποτε έφτιαξε και τώρα έχει χάσει το Γίγαντα του Ακτιβισμού για τα δικαιώματα των Αναπήρων και τον Πατέρα του Κοινωνικού Μοντέλου, καθηγητή Mike Oliver

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ένα έγγραφο για τα «Ατομικά και Κοινωνικά Μοντέλα για την Αναπηρία», 1990.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]