Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεονίντ Παστερνάκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεονίντ Παστερνάκ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Леонид Пастернак (Ρωσικά)
Γέννηση3 Απριλίου 1862
Οδησσός, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος31 Μαΐου 1945
Οξφόρδη, Η.Π.Α
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΣπουδέςΚρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και Σχολή Τέχνης Γκρέκοφ της Οδησσού
Ιδιότηταζωγράφος[1], χαράκτης[2] και εικαστικός καλλιτέχνης[3]
ΣύζυγοςRosa Kaufman
ΤέκναΑλέξανδρος Παστερνάκ, Μπορίς Παστερνάκ, Josephine Pasternak και Lydia Pasternak Slater
ΚίνημαΜεταϊμπρεσιονισμός
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΙμπρεσιονισμός
Σημαντικά έργαThe Night before the Exam και d:Q17493932
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεονίντ Οσιπόβιτς Παστερνάκ  (Αληθινό: Γιτζάκ-Λάιμπ ή Ισαάκ Ιοσιφόβιτς Παστερνακ, Ρωσικά: Леони́д О́сипович Пастерна́к, 3 Απριλίου 1862 – 31 Μαΐου 1945) ήταν Ρώσος ζωγράφος που ακολουθούσε το κίνημα του Μεταϊμπρεσιονισμού. Ήταν πατέρας του συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ.

"Η νύχτα πριν από τις εξετάσεις"

Ο Λεονίντ Πάστερνακ γεννήθηκε στην Οδησσό από μια ορθόδοξη εβραϊκή οικογένεια στις 4 Απριλίου του 1862. Η οικογένεια του υποστήριζε ότι ήταν απόγονοι του Ισαάκ Αμπραβανέλ, τον διάσημο Εβραίος φιλόσοφος του 15ου αιώνα, αν και δεν είχαν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.[4] Ο πατέρας του Λεονίντ έβγαζε χρήματα για την οικογένεια με το να νοικιάζει ένα ξενώνα, του οποίου ο κήπος ενέπνευσε καλλιτεχνικά για πρώτη φορά τον Παστερνάκ. 

Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από νεαρή ηλικία αν και η οικογένεια του προσπαθούσε να τον αποθαρρύνει, επειδή φοβόντουσαν ότι λόγο της ζωγραφικής δεν θα έδινε έμφαση στις σπουδές του. Στην ηλικία των επτά απέκτησε τον πρώτος του πελάτη που ήταν ένας καθαριστής του δήμου. Το 1879 με το 1881 ο Παστερνάκ αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Γκρεκόφ Οδησσού.

Τα παιδιά του Λεονίντ Παστερνακ (1914)

Από το 1881 μέχρι το 1885, σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πρώτα στο τμήμα της ιατρικής και μετά της νομικής. Τελικά όμως αποφάσισε ότι ήθελε να αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη, έτσι πήγε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και αποφοίτησε το 1887. Μετά γύρισε στη Ρωσία και υπηρέτησε δύο χρόνια στον αυτοκρατορικό Ρωσικό στρατό. Το 1889 ξεκίνησε να αργάζετε ως ζωγράφος.

Ξεκίνησε την καριέρα του με μεγάλη επιτυχία. Ο πρώτος πίνακας που έκθεσε πουλήθηκε στον Πάβελ Τρετιακόφ, ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο της τέχνης εκείνη την εποχή. Σύντομε έγινε πολύ γνωστός και μέλος του "Κύκλου" του Πολένοφ. Το 1889 παντρεύτηκε την πιανίστα Ρόζα Ισιντόροβνα Κάουφμαν, κόρη του Ίσιντορ Κάουφμαν, ενός επιτυχημένου βιομήχανου και ζωγράφου. Μετακόμισαν στη Μόσχα και το 1890 γεννήθηκε το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά τους, ο γνωστός συγγραφέας Μπόρις Παστερνάκ.

Ο Παστερνάκ ήταν από τους πρώτους αυτοαποκαλούμενους Ιμπρεσιονιστές. Στη Ρωσία της δεκαετία του 1880 και του 1890 μια τέτοια πράξη ήταν αρκετή για να εστίαση την προσοχή επάνω του. Ο Παστερνάκ ήταν μέλος των "Πιριντβίζνικι" αλλά και της ομάδας "Ένωση Ρώσων Καλλιτεχνών". Ήταν Φίλος με τον Λέων Τολστόι, και είχε ζωγραφίσει πολλά πορτρέτα του κατά τη διάρκεια που ο Τολστόι τον φιλοξενούσε στο πατρικό του σπίτι.

"Ο Αλεξάντρ Πούσκιν στην παραλία"

Είχε τιμηθεί με μετάλλιο στο Γουόρλντ Φερ του Παρισιού το 1900 για την εικονογράφηση που έκανε για τη νουβέλα του Τολστόι.

Ο Παστερνάκ εξελέγη μέλος της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών το 1905, και δίδαξε στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής της Μόσχας.

Το 1921 χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση για το μάτι του, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Ταξίδεψε εκεί με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, τη Λυδία και την Ιωσηφίνα, αφήνοντας τους γιους του Μπόρις και Αλέξανδρο στη Ρωσία. Μετά την επέμβαση ο ίδιος αποφάσισε να μην επιστρέψει στη Ρωσία, παραμένοντας στο Βερολίνο μέχρι το 1938, όταν προσέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία για να αποφύγει τους ναζί. Πέθανε στην Οξφόρδη στις 31 Μαΐου του 1945.

  1. The Fine Art Archive. 159276. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  2. 77329. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  3. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0125209. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  4. Barnes, Christopher (2004). Boris Pasternak: A Literary Biography. http://www.cambridge.org/us/academic: Cambridge University Press. σελ. 2. ISBN 9780521520737. 

Εξωτερικοί συνδέσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]