Κόρες της Ιωνίας (Δελφοί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι κόρες της Ιωνίας ήταν αγάλματα που απεικόνιζαν γυναικείες μορφές, Καρυάτιδες, και ανήκαν στη συλλογή των ιωνικών Θησαυρών του μαντείου των Δελφών.

Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. ξεκινά η ανοικοδόμηση των πρώτων ιερών ναών ιωνικού ρυθμού με αγάλματα κομψών κοριτσιών στις προσόψεις τους που απέπνεαν έναν αέρα ανατολής, φερμένο από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η όμορφη κόρη, που ανασηκώνει με το αριστερό της χέρι τον λεπτό ποδήρη και πτυχωτό χιτώνα της και χρονολογείται ως η αρχαιότερη, γύρω στα 550 π. Χ. αποδίδεται –με κάποιες ωστόσο αμφιβολίες – στο Θησαυρό της Κνίδου της Μικράς Ασίας.

Μια άλλη κόρη – Καρυάτιδα που μαρτυρείται, ξεχωρίζει για το έντονο μειδίαμα στο πρόσωπό της και τα αμυγδαλωτά μάτια της. Αυτή προέρχεται από την πρόσοψη ενός θησαυρού ιωνικού ρυθμού, που παραμένει αταύτιστος και φαίνεται να χτίστηκε γύρω στα 530 π. Χ.[1]

Χαρακτηριστικές είναι οι λεπτομέρειες που προσδίδουν ζωντάνια στις κόρες. Τα μαλλιά τους είναι λαξευμένα με υπομονή και φέρουν πολυάριθμες οπές, όπου χρησίμευαν για να στερεωθούν τα κοσμήματα με τα οποία ήταν στολισμένες. Μάλιστα, κοσμούνταν και από επίθετες μαρμάρινες μπούκλες. Ο χιτώνας τους, πλούσιος σε πτυχώσεις έδινε μια έντονη επίφαση ζωής και κίνησης στα αγάλματα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται έτσι τεκμήρια που μαρτυρούν τον πλούτο της διακοσμητικής τέχνης και τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών της εποχής.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών: Κεφάλι Καρυάτιδας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2015. 
  2. Ροζίνα Κολώνια, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αθήνα, Υπουργείου Πολιτισμού – Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, 2009, 28 – 29.
  3. Πάνος Βαλαβάνης, Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ολυμπία – Δελφοί – Ίσθμια – Νέμεα – Αθήνα, Αθήνα, 2004.