Κωνσταντίνος Καψάσκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Καψάσκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1923
Ζάκυνθος
Θάνατος28  Οκτωβρίου 1993
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραπεζίτης
Οικογένεια
ΑδέλφιαΣωκράτης Καψάσκης

Ο Κωνσταντίνος Καψάσκης (1923 - 28 Οκτωβρίου 1993) ήταν Έλληνας τραπεζίτης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πρωτοπόρους[1] τραπεζίτες της Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και ήταν αδερφός του σκηνοθέτη Σωκράτη Καψάσκη. Το 1942 προσελήφθη στην εμπορική τράπεζα Αμαλιάδος αλλά το 1958 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο δουλεύοντας για την Hambros Bank. Το 1961 προσελήφθη στην American Express στη Νέα Υόρκη και έναν χρόνο αργότερα τοποθετήθηκε στο υποκατάστημά της στην Αθήνα. Το 1974 εξελέγη αντιπρόεδρός της για τις εκτός ΗΠΑ εργασίες και υπεύθυνος για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Πακιστάν. Το 1975 ίδρυσε[1] την Τράπεζα Εργασίας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος μέχρι τον θάνατό του. Η Τράπεζα Εργασίας ήταν η πρώτη[1] πολυμετοχική τράπεζα στην Ελλάδα.

Το 2011 εκδόθηκε[1] το βιβλίο «Κωνσταντίνος Καψάσκης - ο οραματιστής τραπεζίτης» (Μανόλης Αρκολάκης, Αθήνα, εκδόσεις Διόνικος). Υπήρξε ευεργέτης[2] του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων ενώ στην Αθήνα λειτουργεί το ίδρυμα "Κωνσταντίνος Σ. Καψάσκης", το οποίο έχει θεσπίσει το ομώνυμο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο) που αφορά[3] την καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας τριετίας, εργασία με θέμα το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, και απονέμεται από την Ακαδημία Αθηνών εις μνήμην[3] του Κωνσταντίνου Καψάσκη. Το 1999 το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Εργασίας αποφάσισε να διαθέσει 250 εκατομμύρια δραχμες στο ALBA για την ίδρυση[4] πανεπιστημιακής έδρας με το όνομά του.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 1993. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 βιβλίο αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καψάσκη, από την εφημερίδα "Ημερησία"
  2. Ευεργέτες - Δωρητές - Χορηγοί Αρχειοθετήθηκε 2011-10-11 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων
  3. 3,0 3,1 Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών[νεκρός σύνδεσμος], από το δημοσιογραφικό συγκρότημα "Μακεδονία"
  4. Ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας[νεκρός σύνδεσμος], από την ιστοσελίδα του ALBA