Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών[1] είναι πολυπολιτισμικό σχολείο που ιδρύθηκε το 2004 με τη συνεργασία Ελλήνων μελών του αντιρατσιστικού κινήματος και αλλοδαπών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Γενικές πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί δράση της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό”, δεν είναι Μ.Κ.Ο. και δεν λαμβάνει επιχορήγηση ούτε από το κράτος, ούτε από την Ε.Ε. Βασίζεται στην οικονομική ενίσχυση των μελών και των φίλων του.

Το Κυριακάτικο σχολείο βρίσκεται στην οδό Γιατράκου 22 και Μ. Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο. Εκτός από ελληνικά, διδάσκονται και άλλες γλώσσες όπως αγγλικά και γερμανικά ενώ οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν και σε εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποίησης για την ελληνική γλώσσα[2]. Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών ή και από οποιονδήποτε άλλον θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια του σχολείου. Από το 2004 έως σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες και από πολλές χώρες έχουν φοιτήσει στο σχολείο. Ενδεικτικά, το 2015 στο σχολείο φοίτησαν διακόσιοι (200) μαθητές, το 2016 τετρακόσιοι (400) μαθητές ενώ το 2018 ο αριθμός των μαθητών έφτασε τους επτακόσιους (700)[3]. Τα μαθήματα γίνονται κυρίως Κυριακές. Το σχολείο απευθύνεται σε ενήλικες, ενώ δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης παιδιών στα μαθήματα εφόσον ζητηθεί. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εθελοντές απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά που ακολουθούν τους γονείς τους.

Κάθε χρονιά χωρίζεται σε δύο κύκλους σπουδών: ο πρώτος διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο[4]. Οι εγγραφές γίνονται κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο. Ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, μέσου επιπέδου, προχωρημένων.

Οι μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα[5]. Τα μαθήματα γίνονται σε τρεις βάρδιες από τις 11.00 έως τις 20.00. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους μαθητές δεν είναι μόνο η εκμάθηση των ελληνικών ή των αγγλικών, αλλά το γεγονός κάποιοι ότι είναι αναλφάβητοι, με αρκετούς να έχουν παρακολουθήσει λίγες τάξεις στη χώρα τους.

Τρόπος λειτουργίας - Σκοποί / Δράσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, ξεκίνησε το 2004 και διαθέτει ομάδες δασκάλων, γραμματειακής υποστήριξης, νομικής υποστήριξης των μαθητών και μαθητριών, καθώς και θεατρική ομάδα. Η λειτουργία και οι δράσεις του αποφασίζονται μέσω συνελεύσεων. Ακόμη, προωθεί τη συνεργασία της κοινότητας των προσφύγων και μεταναστών με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όπως και με τοπικές οργανώσεις για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων[6]. Οργανώνει δράσεις αλληλεγγύης (συλλογή τροφίμων, φαρμάκων για πρόσφυγες και ντόπιους άνεργους και άπορους)[7], πολιτιστικές εκδηλώσεις[8], έκδοση ημερολογίου[9] ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ακτιβιστικές δράσεις.

Ακόμη διοργανώνει σε ετήσια βάση μια μεγάλη εκδήλωση αντιρατσιστικού περιεχομένου[10][11], που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων του και ευκαιρία αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους, περιλαμβάνοντας διάφορα δρώμενα[12].

Συμμετέχει επίσης σε άλλα φεστιβάλ όπως το Athens Pride[13] και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το σχολείο αναφέρεται ως μια δομή αλληλεγγύης αλλά ταυτόχρονα και διεκδίκησης με πολύπλευρες δράσεις[14]. Για τους συμμετέχοντες αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης[15]. Αποτελεί κοινότητα, που έχοντας τη γλώσσα ως κοινό πόρο και εργαλείο επικοινωνίας, δημιουργεί αγαθά γνώσης, ανταλλαγής ιδεών και προωθεί την αλληλεγγύη, την συνεργασία, την αξιοπρέπεια, και το σεβασμό[16]. Ο χώρος διευκολύνει την κοινή δράση με μετανάστες, ντόπιους εργαζόμενους και νέους. Δημιουργεί μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις που δομούν μια νέα πραγματικότητα βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ισότητα αλλά και τους κοινούς αγώνες διεκδίκησης, καθιστώντας το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών εγχείρημα της σφαίρας των κοινών[17]. Πολλοί μετανάστες και Έλληνες εθελοντές του «Κυριακάτικου» συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διεκδίκησης των δικαιωμάτων μεταναστών και ντόπιων, αντιρατσιστικές, αντιπολεμικές και εργατικές κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις εργαζομένων και νέων.

Βασικός στόχος για το Κυριακάτικο σχολείο Μεταναστών, αποτελεί η αφύπνιση των πολιτών, με ενημερώσεις σε κάθε γειτονιά, για τα θέματα που απασχολούν τους πρόσφυγες (μοίρασμα φυλλαδίων, οργάνωση συζητήσεων)[6].

Το 2015, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών βραβεύτηκε[18][19] για τον ενεργό ρόλο του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, γενικότερα για τη συνολική προσφορά του στον αγώνα κατά του κοινωνικού και του εκπαιδευτικού αποκλεισμού. Η βράβευση έγινε από την Συντονιστική Επιτροπή του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση ICODL (International Conference in Open and Distance Learning) σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

  1. «κυριακάτικο σχολείο μεταναστών». www.ksm.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  2. Κίνηση. «Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών συνεχίζει την αλληλεγγύη για ανεργους/ες ντόπιους/ες και μετανάστ(ρι)ες | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»». Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  3. «Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών». 29 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  4. «ποιοί είμαστε - κυριακάτικο σχολείο μεταναστών». www.ksm.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  5. Ipaidia, Newsroom (6 Ιανουαρίου 2013). «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Μαθήματα σε πρόσφυγες και μετανάστες». iPaidia. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  6. 6,0 6,1 «Η εκπομπή «Η θεωρία παίρνει θέση» πάει στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, παρέα με την Έφη Γαρίδη (ηχητικό)». Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  7. Κίνηση. «Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»». Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  8. «Το Αλάτι Της Γης: Προβολή στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών». www.inexarchia.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  9. «Ημερολόγιο 2019 του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  10. «H επίσημη σελίδα για την αντιρατσιστική γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό"». www.ksm.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  11. «13η Αντιρατσιστική Γιορτή Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  12. «22 και 23 Σεπτέμβρη στην Καλών Τεχνών η 12η Αντιρατσιστική Γιορτή - ERT Open». www.ertopen.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  13. «Ήμουνα και εγώ στο Athens Pride». popaganda.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  14. «15 χρόνια Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών | Το Κουτί της Πανδώρας». www.koutipandoras.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  15. «Το Open TV στο κυριακάτικο σχολείο μεταναστών». https://www.youtube.com/watch?v=XR1ZRLbYtiI. 
  16. «Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στην ΕΡΤ (29.06.2018)». https://www.youtube.com/watch?v=fGJTwfoS220. 
  17. Massimo, de angelis (2011). Commons vs crisis. θεσσαλονίκη: rebel. σελ. 26-28. Midnight Notes και φίλοι,Υποσχετικές Επιστολές: Από την Κρίση στα Κοινά 
  18. «8ο Συνέδριο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ΙCODL 2015 – Πρακτικά – EEYEM». Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020. 
  19. «Σήμερα βραβεύτηκε το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών». Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2020.