Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτήριο της Ζετσεσιόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κτήριο της Ζετσεσιόν
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης και κτήριο μουσείου
ΑρχιτεκτονικήΑρ Νουβό
ΔιεύθυνσηFriedrichstraße 12[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°12′1″N 16°21′57″E
Διοικητική υπαγωγήΊννερε Στατ[1][2]
ΧώραΑυστρία[1][2]
Έναρξη κατασκευής1897
ΑρχιτέκτοναςΓιόζεφ Μαρία Όλμπριχ
Προστασίαπροστατευόμενο μνημείο[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κτήριο της Ζετσεσιόν (γερμανικά: Secessionsgebäude) είναι ένας εκθεσιακός χώρος στη Βιέννη της Αυστρίας. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1897 και 1898 από τον αρχιτέκτονα Γιόζεφ Μαρία Όλμπριχ (Joseph Maria Olbrich), μαθητή του ήδη διάσημου Όττο Βάγκνερ και απετέλεσε τον εκθεσιακό χώρο των έργων των Ζετσεσιονιστών. Το κίνημα του Ζετσεσιονισμού γνωστό επίσης ως «Η Απόσχιση» (die Sezession), ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου του 1897 από τους καλλιτέχνες Γκούσταβ Κλίμτ, Κόλομαν Μόζερ, Γιόζεφ Χόφμαν, Γιόζεφ Μαρία Όλμπριχ, Μαξ Κούρτσβαϊλ, Όσκαρ Κοκόσκα και άλλους, εκδηλώνοντας την αντίθεσή του στον συντηρητισμό που επικρατούσε στους κόλπους της ακαδημαϊκής Ένωσης Αυστριακών Καλλιτεχνών, και στο παραδοσιακό προσανατολισμό της προς τον Ιστορικισμό.

Οι γοργόνες πάνω από την πόρτα της εισόδου του κτιρίου της Ζετσεσιόν που συμβολίζουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, Όθμαρ Σίμκοβιτς

Οι μπρούτζινες πόρτες εισόδου σχεδιάστηκαν από τον αδερφό του Γκούσταβ Κλιμτ, Γκέοργκ Κλιμτ. Οι γοργόνες πάνω από την πόρτα της εισόδου  που απεικονίζουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, σχεδιάστηκαν από τον Όθμαρ Σίμκοβιτς. Τα δύο μωσαϊκά δοχεία δίπλα στη σκάλα που οδηγεί στην πύλη εισόδου είναι του Robert Oerley. Πανομοιότυπα δοχεία υπάρχουν επίσης στη Villa Wustl. Το σύνθημα της Απόσχισης αναγράφεται με χρυσά γράμματα κάτω από τον τρούλο πάνω από την πόρτα της εισόδου: «Σε κάθε εποχή η τέχνη της, σε κάθε τέχνη η ελευθερία της» (στα γερμανικά: Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit ). Στα αριστερά της εισόδου υπάρχει το λατινικό μότο Ver sacrum (Ιερά Άνοιξη), που εκφράζει την ελπίδα για μια νέα άνθιση τέχνης. Οι έξι κουκουβάγιες στις δύο πλευρικές προσόψεις σχεδιάστηκαν από τον Κόλομαν Μόζερ.Το κτίριο στηρίζεται σε τσιμεντένιες κολώνες ύψους οκτώ μέτρων που φτάνουν μέχρι τον ποταμό της Βιέννης, ο οποίος ρέει υπόγεια σε αυτό το σημείο.

https://www.secession.at/programmatik/

https://www.visitingvienna.com/footsteps/secession/

https://www.inexhibit.com/mymuseum/secession-vienna/