Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοσοβορότκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρική κοσοβορότκα

Η κοσοβορότκα (ρωσικά: косоворо́тка‎‎), γνωστό στη Δύση ως πουκάμισο Ζιβάγκο, ρώσικο πουκάμισο του χωρικού ή πουκάμισο Τολστόι, είναι ρωσικό πουκάμισο ασύμμετρου γιακά. Η λέξη προέρχεται από το κόσο - ασύμμετρος, και βόροτ - γιακάς.

Ένας άντρας ντυμένος με το πουκάμισο κοσοβορότκα.

Η κοσοβορότκα είναι παραδοσιακό ρωσικό πουκάμισο, που έχει μακριά μανίκια και φτάνει μέχρι το μέσο του μηρού. Δεν έχει κουμπιά μέχρι το τέλος του στο μηρό αλλά έχει πολλά κουμπιά στο γιακά (αποκολλούνται όταν το ρούχο είναι τραβιέται πάνω από το κεφάλι του χρήστη), αν και αυτά τοποθετούνται μακριά σε μια πλευρά (τα περιφερειακά στυλ διαφέρουν μεταξύ αριστερά και δεξιά), αντί για το κεντρικό, όπως συνηθίζεται με το τυπικό ανδρικό πουκάμισο του 20ού και του 21ού αιώνα. Ο γιακάς και τα μανίκια του κοσοβορότκα ήταν συχνά διακοσμημένα με παραδοσιακό Σλαβικό στολίδι.[1]

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων ήταν αγρότες, που συχνά δούλευαν κατευθύνοντας το σώμα τους προς το έδαφος. Σχεδόν όλοι τους φορούσαν ένα Χριστιανικό σταυρό. Ο γιακάς του πουκάμισου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εμποδίζει το σταυρό από το να πέσει έξω από κάτω από το πουκάμισο. Αυτή περιόριζε την ενόχληση και βοηθούσε στην αύξηση της παραγωγικότητας του αγρότη.

Το ανδρικό ένδυμα φοριέται χαλαρά και δεν μπαίνει στο παντελόνι αλλά χρησιμοποιείται είτε με μια συμβατική ζώνη, σχοινί είτε γραβάτα που μοιάζει με σχοινί. Οι ουρές των ενδυμάτων κρεμόταν πάνω από το παντελόνι. Τα γυναικεία πουκάμισα ήταν χωμένα μέσα στην φούστα ή φοριούνται κάτω από το σαραφάνι, και η γραμμή στο γυναικείο πουκάμισο είναι στη μέση και όχι στο πλάι. Τα παιδικά πουκάμισα ήταν συχνά πολύ μεγάλα για εκείνα που τα φορούσαν και ήταν το μόνο κομμάτι της ένδυσης για τα μικρά αγόρια και κορίτσια στην αρχαιότητα.

Ένα σχέδιο από τον Γιούλι Γκαντ, 1923.

Γενικά το kosovorotka φοριέται από αγρότες και αστούς από διάφορες κοινωνικές κατηγορίες στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ήταν ραγδαία εκτοπιστεί ως ένα καθημερινό ένδυμα από την πιο αποτελεσματική και λιγότερο περίτεχνα ρούχα μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917. Το ένδυμα είναι επίσης γνωστό ως tolstovka, ή ο Τολστόι-shirt, επειδή ο συγγραφέας Λέων Τολστόι συνήθως τη φορούσε στα τελευταία του χρόνια. Από τα τέλη του 20ου αιώνα kosovorotkas εμφανίζονται ως επί το πλείστον ως αναμνηστικά και ως ενδύματα από ρωσική λαϊκή μουσική, τραγούδι και χορό σύνολα. Το kosovorotka είναι επίσης δει φοριούνται από τον Ομάρ Σαρίφ, όπως ο Γιούρι Ζιβάγκο, David Lean"s 1965 ταινία Δόκτωρ Ζιβάγκο.