Κολομβίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κολομβίνα

Κολομβίνα (ιταλ. υποκοριστικό του colomba, το "περιστεράκι") είναι χαρακτήρας από την Commedia dell'arte και αποδίδεται στους Zanni . Είναι άτομο από την κατώτερη κοινωνική τάξη. Τις περισσότερες φορές παίζει το ρόλο της υπηρέτριας ή της μαγείρισσας. Χωρίς κανένα επινοημένο στοιχείο της ανώτερης τάξης, είναι διασκεδαστικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση χαρακτήρας που δεν μασάει τα λόγια. Λόγω της κυρίαρχης και σαγηνευτικής φύσης της, προσελκύει συχνά θαυμαστές απέναντι στους οποίους ξέρει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Είναι συχνά η ερωμένη του Arlecchino, τον οποίο μερικές φορές παντρεύεται στο τέλος του έργου. Η Κολομβίνα στην σκηνή δεν φοράει μάσκα και συνήθως φοράει απλά γυναικεία ρούχα.

Πρώτη υθοποιός που υποδήθηκε τον ρόλο της Κολομβίνας ήταν η ιταλίδα Theresa Biancolelli. Από το 1560, ο ρόλος αυτός διατηρήθηκε για τις επόμενες γενιές, έως ότου χρησιμοποιήθηκε από τον 18ο αιώνα. Ο αιώνας ξεθώριαζε όλο και περισσότερο μέσω της αυξανόμενης εμφάνισης των θεατρικών ομάδων μπροστά σε κοινό της αυλής ή της μεσαίας τάξης.

Το «Muntere» ή «Κοκέτα» ως θέμα στο δράμα του 18./19. αιώνα προέκυψε από αυτό. Στο μουσικό θέατρο αντιστοιχεί κυρίως στη σουμπρέτα .

Η ιστορία αγάπης της Colombina και του Arlecchino είναι το επίκεντρο του μπαλέτου HarlequinadeLes Millions d'Arlequin ) των Marius Petipa και Riccardo Drigo, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη το 1900.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Karl Riha : Commedia dell'arte. Με τα ειδώλια Maurice Sands. Frankfurt am Main 1980 και α., ISBN 978-3-458-19007-3

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harlequinade, auf der Website der Marius Petipa Society (englisch; Abruf am 28. November 2020)