Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καφέ Λε Τσίριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Λε Τσίριο
Χάρτης
Είδοςcafé
Αρχιτεκτονικήεκλεκτικισμός[1] και Αρ Νουβό
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°50′54″N 4°21′2″E
Διοικητική υπαγωγήΒρυξέλλες[1]
ΤοποθεσίαPentagon
ΧώραΒέλγιο[1]
Έναρξη κατασκευής1886
ΑρχιτέκτοναςCharles Gys
Προστασίαπροστατευομένο ακίνητο της περιοχής των Βρυξελλών (από 2011)[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Καφέ Λε Τσίριο (Café Le Cirio), ένα από τα διασημότερα καφέ των Βρυξελλών, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χρηματιστηρίου της βελγικής πρωτεύουσας επί της οδού Χρηματιστηρίου 18 (Rue de la Bourse, 18), πολύ κοντά στην περίφημη "Μεγάλη Πλατεία" (Grand Place) και σε μικρή απόσταση από την παρακείμενη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το Καφέ Λε Τσίριο φέρει το όνομα του ιδρυτή του Φραντσέσκο Τσίριο (Francesco Cirio), ενός Ιταλού βιομήχανου, ιδιοκτήτη εταιρείας γεωργικών προϊόντων και ιδρυτή ενός από τα πρώτα εργοστάσια κονσερβοποιίας στο Βέλγιο. Το καφέ άνοιξε το 1886 (όπως αναγράφεται και στις βιτρίνες του μαγαζιού) και διατηρεί μέχρι και σήμερα τον αυθεντικό ρυθμό της αρ νουβό διακόσμησής του. Με την υπερεκατονταετή ιστορία του, είναι χαρακτηριστικό καφέ των τελών του 19ου αιώνα στις Βρυξέλλες, που εκπέμπει και σήμερα τη γοητεία της μπελ επόκ (Belle Epoque).

Ιδρύθηκε σε μια εποχή που η βελγική πρωτεύουσα, όπως και άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης (Παρίσι, Βιέννη, Ρώμη, Μαδρίτη κ.ά.), κατακλύζεται με πολυτελή καφέ, τα οποία εξελίσσονται σε τόπους συνάντησης των πνευματικών κύκλων της πόλης και των ανθρώπων της διανόησης, των γραμμάτων και των τεχνών του 19ου αιώνα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι διάσημοι Γάλλοι συγγραφείς Βικτόρ Ουγκώ και Αλέξανδρος Δουμάς. Ήταν επίσης εστία συνάντησης Βέλγων σουρεαλιστών ζωγράφων και μελών της καλλιτεχνικής ομάδας "Κόμπρα" (CoBrA).

Ανάμεσα στα ιστορικά και διάσημα καφέ των Βρυξελλών, εκτός από το ιστορικό Λε Τσίριο (Le Cirio), περιλαμβάνονται ακόμη το Αρ Νουβό Καφέ Φάλσταφ (Falstaff), που άνοιξε το 1903 κοντά κι αυτό στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών και διατηρεί έπιπλα σχεδιασμένα από το διάσημο Βέλγο αρχιτέκτονα της αρ νουβό Βικτόρ Ορτά, το Καφέ "A la Mort Subite" ("Ο Αιφνίδιος Θάνατος"), ένα φημισμένο καλλιτεχνικό στέκι, που διατηρεί ένα ρετρό περιβάλλον με τεράστια ξύλινα τραπέζια και παλιούς καθρέπτες, όπως και το Καφέ Γκρήνουιτς (Greenwich), όπου σύχναζε ο σουρεαλιστής Βέλγος ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ (Rene Magritte).

  • Café Le Cirio (official brochure), The Story of the Cafe Le Cirio.
  • Anne-Marie Pirlot: "Bruxelles et ses cafés", Éditeur Ministère de la Région de Bruxelles-Capitale, Bruxelles, 2009.
  • "Βρυξέλλες" (Οδηγοί του Κόσμου), Η Καθημερινή/Dorling Kindesley, Αθήνα, 2000.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Le Cirio στο Wikimedia Commons