Κάιλι Τζένερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάιλι Τζένερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kylie Jenner (Αγγλικά)
ΓέννησηΚάιλι Κρίστεν Τζένερ
10 Αυγούστου 1997 (1997-08-10) (26 ετών)
Λος Άντζελες[1]
ΚατοικίαHidden Hills (από 2016)[2]
Holmby Hills (από 2020)[3]
Καλαμπάσας (2015–2016)[4]
Ύψος1,68 m Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςSierra Canyon School
Laurel Springs School[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοντέλο[1]
επιχειρηματίας
σχεδιάστρια μόδας
διασημότητα
Προσωπικότητα του διαδικτύου[6]
καινοτόμος επιχειρηματίας[1]
συλλέκτρια[1]
Καθαρή θέση700.000.000 δολάριο ΗΠΑ[7]
Περίοδος ακμής2007
Οικογένεια
ΣύντροφοςTyga (2014–2017)[8][1]
Τράβις Σκοτ (2021–2023)[9][10][11]
ΤέκναVeronica[12]
Aire Webster[13]
ΓονείςΚέιτλιν Τζένερ[14][1] και Κρις Τζένερ[14][1]
ΑδέλφιαΚένταλ Τζένερ (μεγαλύτερη αδερφή)[14]
Μπράντον Τζένερ (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα και μεγαλύτερος αδελφός)
Μπρόντι Τζένερ (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα και μεγαλύτερος αδελφός)
Κόρτνεϊ Καρντάσιαν (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα και μεγαλύτερη αδερφή)[15]
Κιμ Καρντάσιαν (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα και μεγαλύτερη αδερφή)[16][17]
Κλοέ Καρντάσιαν (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα και μεγαλύτερη αδερφή)
Ρομπ Καρντάσιαν (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα και μεγαλύτερος αδελφός)
ΟικογένειαKardashian-Jenner family
Ιστότοπος
kyliejenner.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κάιλι Κρίστεν Τζένερ (Kylie Kristen Jenner, 10 Αυγούστου 1997) είναι Αμερικανίδα τηλεοπτική και διαδικτυακή προσωπικότητα, μοντέλο και επιχειρηματίας. Είναι περισσότερο γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο οικογενειακό ριάλιτι σόου Keeping Up With The Kardashians, καθώς και για την εταιρία καλλυντικών της, Kylie Cosmetics.

Το 2012, συνεργάστηκε με την εταιρεία ρούχων PacSun μαζί με την αδελφή της, Κένταλ, με την οποία δημιούργησαν τη δική τους συλλογή ρούχων, με το όνομα "Kendall & Kylie". Το 2015, ξεκίνησε τη δική της συλλογή με καλλυντικά, με την επωνυμία Kylie Cosmetics. Επίσης, δημιούργησε και μια εφαρμογή για κινητά η οποία ονομαζόταν "Kylie" και κατέλαβε την πρώτη θέση στο iTunes App Store[18].

Το 2014 και 2015, το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τις αδελφές Τζένερ στη λίστα με τους "Εφήβους με τη Μεγαλύτερη Επιρροή", για τη σημαντική επιρροή που προβάλλουν ανάμεσα στους έφηβους μέσω των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων. Το 2016, με πάνω από 95 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, έγινε μια από τις 10 κορυφαίες διάσημές προσωπικότητες με τους περισσότερους ακόλουθους στο Instagram.

Το 2017 μπήκε στην λίστα Celebrity 100 του περιοδικού Forbes και έγινε το νεαρότερο άτομο που έχει μπει σε αυτή την λίστα. Στις 11 Απριλίου 2017, ανακοινώθηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει στη δικό της τηλεοπτικό ριάλιτι σόου, με όνομα ''Life of Kylie", το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 6 Αυγούστου 2017 στο κανάλι E!

To 2018 μπήκε στην λίστα "America's Women Billionaires" του περιοδικού Forbes, έχοντας την 27η θέση και περιουσία 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020 ωστόσο το περιοδικό Forbes αποκάλυψε πως έγινε λάθος στο προϋπολογισμό περιουσίας της Κάιλι, με την ίδια να κατέχει μια εκ νεου περιουσία αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων , χάνοντας έτσι το τίτλο "δισεκατομμυριούχος" που της ειχε απονεμηθεί πριν 2 χρόνια. [19].

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1997 στο Λος Άντζελες από τις Κρις Τζένερ και Κέιτλιν Τζένερ (πρώην Μπρους Τζένερ). Έχει μια μεγαλύτερη βιολογική αδελφή, την Κένταλ. Έχει επίσης τέσσερα ετεροθαλή αδέλφια από την πλευρά της μητέρας της - Κλοέ, Κόρτνεϊ, Κιμ και Ρομπ Καρντάσιαν καθώς και τέσσερα από την πλευρά του πατέρα της - Μπρόντι, Μπερτ, Μπράντον και Κέισι Τζένερ. Φοίτησε αρχικά στο ιδιωτικό σχολείο Sierra Canyon School ενώ το 2012 εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα κατ' οίκον εκπαίδευσης από το οποίο έλαβε απολυτήριο λυκείου τον Ιούλιο του 2015.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2007-2012: Keeping Up with the Kardashians[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια της, Κένταλ, Κλοέ, Κόρτνεϊ, Κιμ και Ρομπ, ξεκίνησαν να εμφανίζονται στο οικογενειακό τηλεοπτικό ριάλιτι σόου Keeping Up With The Kardashians, το οποίο ακολουθεί τις προσωπικές και επαγγελματικές ζωές των μελών της οικογένειας. Παράλληλα, συμμετείχε και σε διάφορα spin-offs όπως τα «Kourtney & Kim Take Miami», «Khloe & Lamar» και «Kourtney & Kim Take New York».

Το 2011, μαζί με την οικογένεια της, μπήκαν στη ετήσια λίστα "Style Stars" του περιοδικού Seventeen. Την ίδια χρονιά, η ίδια με την Κένταλ και τη μητέρα τους, Κρις, συμμετείχαν σε ένα επεισόδιο του ριάλιτι μόδας «America's Next Top Model».

2013-2014: Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα & Φιλανθρωπίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013, συνεργάστηκε με την εταιρεία «Nicole by OPI» και κυκλοφόρησε δύο δικά της μανό με τις ονομασίες "Wear Something Spar-kylie" και "Rainbow in the S-kylie". Από αυτή τη συνεργασία, έλαβε περίπου 100.000 δολάρια. Στις 15 Νοεμβρίου 2013, οι αδελφές Τζένερ, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη συλλογή ρούχων «The Kendall & Kylie Collection» σε συνεργασία με την εταιρία «PacSun». Παράλληλα, ξεκίνησαν και μια σειρά κοσμημάτων με την επωνυμία «Kendall & Kylie».

Η Κάιλι δημιούργησε ένα λογαριασμό στο e-bay όπου πουλούσε παλιά της ρούχα για να συγκεντρώσει χρήματα για το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες. Επίσης προσχώρησε την οικογένεια της σε μια πώληση ναυπηγείων, όπου τα έσοδα δόθηκαν σε δωρεές για τους οργανισμούς "Share Our Strength" και "Greater Los Angeles Fisher House Foundation". Έπειτα, στις 19 Ιανουαρίου 2014, μαζί με τις αδελφές της, Κένταλ και Κλοέ αλλά και τον Λιλ Τουίστ, συμμετείχαν σε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι bowlling στο Studio City της Καλιφόρνια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμα "Robin Hood" και μαζεύτηκαν 1 εκατομμύριο δολάρια. Αργότερα, το καλοκαίρι, οι αδελφές Τζένερ συμμετείχαν σε δύο συναυλίες του Κρις Μπράουν για φιλανθρωπικό σκοπό. Τέλος, η Κάιλι, έκανε δωρεά στην ομοφυλοφιλική κοινότητα των "Lesbian Gay Bisexual".

2015-σήμερα: Kendall & Kylie, Kylie Cosmetics & The Life Of Kylie[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάιλι έγινε πρεσβυτέρα της Nip + Fab τον Μάρτιο του 2015.Συνεργάστηκε επίσης με Seventeen magazine ως brand ambassador και ως μοντέλο για το Forever 21's Hello Kitty line.

Τον Μάιο του 2015, σε ένα επεισόδιο του "Keeping Up With The Kardashians", η Κάιλι παραδέχθηκε ότι σκοπεύει να κάνει μια αυξητική χειλιών. Τα ενισχυμένα με εμφύτευση χείλη της, δημιούργησαν κερδοσκοπία και κέρδισαν τη δημοσιότητα της. Πριν την προβολή του επεισοδίου, η Κάιλι, έλεγε ότι χρησιμοποιεί lip liner για την ανάδειξη των χειλιών της. Αργότερα, η Κάιλι έδωσε τη δική της απάντηση σε αυτό λέγοντας: "Δεν είμαι εδώ για να προσπαθήσω να ενθαρρύνω ανθρώπους / νεαρά κορίτσια να μοιάζουν σαν εμένα ή να σκέφτονται ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος που θα πρέπει να δείχνουν." Τον Ιούνιο του 2015, οι αδελφές Τζένερ ξεκίνησαν τη δική τους σειρά ρούχων "Kendall & Kylie" σε συνεργασία με την βρετανική εταιρία Topshop. Αυτή η σειρά περιλάμβανε επίσης και μαγιό. Τον Αύγουστο του 2015, η Κάιλι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δική της σειρά με κραγιόν με την ονομασία "Kylie Cosmetics". Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, δημιούργησε την δική της ιστοσελίδα και εφαρμογή για κινητά. Τον Οκτώβριο, πρωταγωνίστησε στο βίντεοκλιπ του τότε συντρόφου της, Tyga, με τίτλο ""Dope'd Up" ως ζόμπι.

Η Κάιλι κυκλοφόρησε ένα ολιγόλεπτο διαφημιστικό βίντεο με μια σειρά από lip glosses τον Μάρτιο του 2016. Τη σκηνοθεσία του βίντεο ανέλαβε η Collin Tilley και συμμετείχαν επίσης τα μοντέλα Karin Jinsui, Mara Teigen και Jasmine Sanders. Τον Μάιο του ίδιου έτους, έκανε ένα ντουέτο με το τραγούδι του παραγωγού Burberry Perry "Beautiful Day" μαζί με Lil Yachtly και τα μοντέλα Jordyn Woods και Justine Skye.

Το φθινόπωρο του 2016, η Κάιλι ανακοίνωσε ότι είναι το νέο πρόσωπο της εταιρίας Puma μαζί με τον Rae Sremmurd. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ανακοίνωσε την κυκλοφορία δύο νέων συνόλων καλλυντικών σε συνεργασία με την αδελφή της, Κλοέ Καρντάσιαν και την Kylie Cosmetics KoKo collection. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Κάιλι κατηγορήθηκε ότι κλέβει σχέδια για μια σειρά αντικειμένων καμουφλάζ που κυκλοφόρησε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα από την ανεξάρτητη ετικέτα σχεδιασμού PluggedNYC, του οποίου ο δημιουργικός διευθυντής υποστήριξε τις αξιώσεις.

Αργότερα, η Κάιλι κατέκτησε την 59η θέση της στήλης του περιοδικού "Forbes", Forbes Celebrity 100, που υπολογίζει τις 100 πιο μεγάλες πληρωμές διασημοτήτων με τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Η Κάιλι υπολογίζεται ότι για την τελευταία χρονιά, κέρδισε περίπου 41 εκατομμύρια δολλάρια, κάνοντας την μάλιστα την πιο νεαρή διασημότητα, της λίστας αφού ήταν μόλις 19 ετών. Επίσης, το 2017 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την εταιρία γυαλιών της Μελβούρνης "Quay Australia" και κυκλοφόρησε τη δική της σειρά με την ονομασία "Quay x Kylie".

Επίσης μαζί με την Kylie Cosmetics κυκλοφόρησε την νέα της καλοκαιρινή συλλογή καλλυντικών "Summer 2017 Vacation Collection" και σε ένα από τα highlighters της νέα σειράς που περιέχονται μέσα στο πολυτελές χρυσό travel makeup kit της collection, έδωσε το όνομα του ελληνικού νησιού "Santorini".

Στα μέσα της χρονιάς, η Κάιλι Τζένερ ανακοίνωσε ότι θα πρωταγωνιστήσει στη δική της τηλεοπτική σειρά, με όνομα ''Life of Kylie'' (Η ζωή της Κάιλι), η οποία τελικά έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2017 από το E! Entertainment και ολοκληρώθηκε σε 8 επεισόδια.

To 2018 μπήκε στην λίστα "America's Women Billionaires" του περιοδικού Forbes, έχοντας την 27η θέση και περιουσία 900 εκατομμύρια δολάρια[19]

Δικαστικές διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο του 2017 η Κάιλι Μινόγκ κέρδισε τη δικαστική τους διαμάχη για το εμπορικό όνομα "Kylie", το οποίο η Τζένερ είχε χρησιμοποιήσει για μια εμπορική εφαρμογή.

Vlada Haggarty[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2017 η make up artist Vlada Haggarty ισχυρίστηκε μέσω των δικηγόρων της ότι η Τζένερ είχε κλέψει το δημιουργικό στυλ και την αισθητική της προσωπικής της δουλειάς για τα προϊόντα της δεύτερης και ότι η Τζένερ είχε ιστορικό κλοπής των πρωτότυπων κραγιόν της Haggerty τα οποία παρουσίαζε σαν δικά της. Η Τζένερ ευχαρίστησε την Vlada και την δουλειά της για την δημιουργία του λογοτύπου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και καταβλήθηκε ένα μεγάλο ποσό μέσα σε κλειστό φάκελο για την αποφυγή τυχόν μελλοντικών νομικών ζητημάτων.

Λογότυπο για κραγιόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάρα Χόουπ, μια Βρετανίδα ζωγράφος της οποίας η δουλειά έχει παρουσιαστεί σε γκαλερί τέχνης σε πολλές πόλεις του κόσμου, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Τζένερ και της NBC Universal για την χρήση ενός λογοτύπου για κραγιόν. Η Χόουπ δήλωσε ότι η Τζένερ είχε δημοσιεύσει στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα μια εικόνα που έμοιαζε εκπληκτικά με το διασημότερο κομμάτι της Χόουπ "Temptation Neon" και ότι χρησιμοποίησε αυτή την φωτογραφία για να προωθήσει την τηλεοπτική σειρά της Life of Kylie. Η παραγωγή που είχε προσληφθεί για αυτήν την σειρά, συμπεριλαμβανομένου και του make-up artist για τα κραγιόν, δημιουργήθηκε από την αρχή και προσελήφθη ένας άγνωστος make-up artist και όχι από την ίδια την Τζένερ ή από κάποιον από το προσωπικό της.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2017 είχε σχέση με τον ράπερ Tyga.

Από το 2017 έως το 2023, ήταν σε σχέση με τον ράπερ Travis Scott, με τον οποίο έχει αποκτήσει μια κόρη, την Stormi Webster (γενν. 1 Φεβρουαρίου 2018) και έναν γιο, τον Aire Webster (γενν. 2 Φεβρουαρίου 2022).

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος προγράμματος Σημειώσεις
2007-2021 Keeping Up with the Kardashians Πρωταγωνιστικός ρόλος, 193 επεισόδια
2010, 2013 Kourtney & Khloé Take Miami 2 επεισόδια
2012 America's Next Top Model Επεισόδιο: "Kris Jenner"
Million Dollar Closets Επεισόδιο: "Pilot"
2014 Deal with it Επεισόδιο: "Kendall & Kylie & Gary Owens"
Much Music Video Awards Παρουσίαση (μαζί με την Κένταλ Τζένερ)
Kourtney & Khloé Take The Hamptons 1 επεισόδιο
Ridiculousness Επεισόδιο: "Kendall & Kylie Jenner"
2015 Kingin' With Tyga Επεισόδιο: "The Life"
2015-2016 I'm A Cait 3 επεισόδια
2017 Life Of Kylie Πρωταγωνιστικός ρόλος, 8 επεισόδια
2020 Justin Bieber: Seasons Cameo
2022 The Kardashians Πρωταγωνιστικός ρόλος

Βίντεοκλιπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Καλλιτέχνης/ες
2013 Find That Girl The Boy Band Project
2014 Recognize Party Next Door ft. Drake
Blue Ocean Jaden Smith
2015 Stimulated Tyga
Drope'd Up Tyga
I'm Yours Justine Skye Feat. Vic Mensa
2016 Come And See Me Party Next Door
2018 Stop Trying To Be God Travis Scott
2020 Stuck With U Ariana Grande & Justin Bieber
WAP Cardi B & Megan Thee Stallion

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία/Θεσμός Κατηγορία Αποτέλεσμα
2013
Teen Choice Awards Choice TV Reality Star: Female Νίκησε
2014
Choice TV Reality Star: Female Υποψηφιότητα
2015
Choice Instagrammer Υποψηφιότητα
Choice Selfie Taker Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 hedendaagsesieraden.nl/2024/04/06/kylie-jenner/.
  2. www.dirt.com/more-dirt/real-estate-listings/kylie-jenner-buys-hidden-hills-mansion-1203500526/.
  3. pagesix.com/2023/06/09/kylie-jenner-gives-fans-a-peek-inside-her-36m-california-mega-mansion/.
  4. www.elle.com/culture/celebrities/g32719973/kylie-jenner-calabasas-starter-home-sale/.
  5. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  6. pubosphere.fr/communication-des-influenceurs-dans-le-secteur-de-la-beaute/.
  7. «#29 Kylie Jenner». (Αγγλικά) Forbes. Forbes. Νέα Υόρκη. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2021.
  8. «Kylie Jenner Opens Up About Split from Tyga on Life of Kylie: 'There Was No Crazy Fight'». (Αγγλικά) People. Time Inc., Dotdash Meredith. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2021.
  9. «Travis Scott says he's raising his and Kylie Jenner's daughter Stormi to know that she can do 'anything a man can do'». (Αγγλικά) Insider. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2021.
  10. «Kylie Jenner and Travis Scott split, but it may be temporary». (Αγγλικά) Los Angeles Times. Λος Άντζελες. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2021.
  11. www.seventeen.com/celebrity/celebrity-couples/a22664169/kylie-jenner-travis-scott-relationship-timeline/.
  12. www.eonline.com/news/1116955/kylie-jenner-shares-intimate-details-on-stormi-s-birth-ahead-of-her-2nd-birthday.
  13. people.com/parents/kylie-jenner-baby-boy-new-name-aire/.
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 «Introducing Caitlyn Jenner».
  15. «Kylie Jenner Opens Up About Split from Tyga on Life of Kylie: 'There Was No Crazy Fight'».
  16. «Travis Scott says he's raising his and Kylie Jenner's daughter Stormi to know that she can do 'anything a man can do'».
  17. «Kylie Jenner and Travis Scott split, but it may be temporary».
  18. «kylie - Kylie Jenner Official Site». Kylie Jenner Official Site (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2017. 
  19. 19,0 19,1 «H Kylie Jenner στη λίστα του Forbes με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες! | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/974387/article/must/people--stories/h-kylie-jenner-sth-lista-toy-forbes-me-tis-ploysioteres-aytodhmioyrghtes-gynaikes. Ανακτήθηκε στις 2018-07-12. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kylie Jenner στο Wikimedia Commons