Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ετερόνευρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετερόνευρα
Ετερόνευρο της οικογένειας πτεροφορίδες σε άνθος του φυτού Boerhavia diffusa στην Ινδία
Ετερόνευρο της οικογένειας πτεροφορίδες σε άνθος του φυτού Boerhavia diffusa στην Ινδία
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Υπερσυνομοταξία: Πρωτοστόμια (Πρωτοστόμια)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Λεπιδόπτερα (Lepidoptera)
Υποτάξη: Γλωσσάτα (Glossata)
Ανθυποτάξη: Ετερόνευρα (Heteroneura)

Τα ετερόνευρα (επιστημονική-λατινική ονομασία Heteroneura) είναι ένας κλάδος (φυσική ομάδα) της τάξεως εντόμων λεπιδόπτερα, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από το 99% όλων των ειδών πεταλούδων και σκόρων.[1] Τα ετερόνευρα προσδιορίζονται συνήθως σήμερα ως ανθυπόταξη, καθώς αποτελεί αδελφή ομάδα της ανθυποτάξεως εξωπόρια.[2] Χαρακτηρίζονται από το ότι τα «νεύρα» στις πτέρυγές τους είναι διαφορετικά στο εμπρόσθιο ζεύγος πτερύγωνs[3] από ό,τι στο οπίσθιο. Παρότι δεν έχει προσδιορισθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο το ποιες είναι οι ομάδες στη βάση της εξελίξεως των ετερόνευρων[4], μια τέτοια ομάδα είναι η υπεροικογένεια νεπτικουλοειδή (Nepticuloidea), οι κάμπιες των οποίων είναι γνωστές από τις τρύπες που ανοίγουν στα φύλλα των φυτών που αποτελούν την τροφή τους. Τα νεπτικουλοειδή περιλαμβάνουν μερικά από τα μικρότερα γνωστά στην επιστήμη λεπιδόπτερα.[5]

Τα ετερόνευρα υποδιαιρούνται σε δύο μεγάλες επιμέρους κατηγορίες: τα διτρύσια (Ditrysia) και τα μονοτρύσια (Monotrysia). Τα πρώτα περιλαμβάνουν τη μεγάλη πλειονότητα των ειδών των ετερόνευρων, ενώ τα δεύτερα θεωρούνται μια πιο «πρωτόγονη» ομάδα.


  1. Niels P. Kristensen (1999). Handbuch der Zoologie : eine Naturgeschichte der Stämme des Tierreiches. Bd. 4, Arthropoda : Hälfte 2, Insecta : Teilbd. 35, Lepidoptera, moths and butterflies, τόμ. 1: Evolution, systematics, and biogeography. Walter de Gruyter. σελ. 65. ISBN 978-3-11-015704-8. 
  2. Niels Kristensen (1 Ιανουαρίου 2003). Vol 2: Morphology, Physiology, and Development. Walter de Gruyter. σελ. 88. ISBN 978-3-11-089372-4. 
  3. «Homoneurous - Wiktionary». Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021. 
  4. «Variety of Life». Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021. 
  5. Grimaldi, David (2005). Evolution of the Insects. Νέα Υόρκη: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-82149-0. 

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]