N-Ακετυλογλυκοζαμίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μόριο N-Ακετυλογλυκοζαμίνης

Η N-Ακετυλογλυκοζαμίνη είναι παράγωγο αμιδίου της γλυκόζης μονοσακχαρίτη. Είναι δευτερογενές αμίδιο μεταξύ της γλυκοζαμίνης και του αιθανικού οξέος. Είναι σημαντική σε πολλά βιολογικά συστήματα.

Αποτελεί τμήμα ενός βιοπολυμερούς στο βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα, το οποίο είναι δομημένο από εναλλασσόμενες μονάδες του GlcNAc και του Ν-ακετυλομουραμικού οξέος (MurNAc), διασυνδεδεμένες με ολιγοπεπτίδια στο υπόλειμμα γαλακτικού οξέος του MurNAc. Αυτή η επιστρωμένη δομή ονομάζεται πεπτιδογλυκάνη (πρώην μουρεΐνη).

Η GlcNAc είναι η μονομερής μονάδα της πολυμερούς χιτίνης, η οποία σχηματίζει τα εξωτερικά καλύμματα των εντόμων και των καρκινοειδών. Είναι το κύριο συστατικό από τα ξύστρα των μαλακίων, των ράμφων των κεφαλόποδων, και κύριο συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των περισσότερων μυκήτων.

Πολυμερισμένο με γλυκουρονικό οξύ, σχηματίζει την υαλουρονάνη.

Η GlcNAc έχει αναφερθεί ότι είναι αναστολέας της απελευθέρωσης ελαστάσης από ανθρώπινα πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα (εύρος 8-17% αναστολή), ωστόσο είναι πολύ ασθενέστερη από την αναστολή που παρατηρήθηκε με Ν-ακετυλογαλακτοζαμίνη (εύρος 92-100%).[1]

Ιατρικές χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει προταθεί ως θεραπεία για αυτοάνοσες ασθένειες,[2] και πρόσφατες δοκιμές έχουν αξιώσει κάποια επιτυχία.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kamel, M.; Hanafi, M.; Bassiouni, M. (1991). «Inhibition of elastase enzyme release from human polymorphonuclear leukocytes by N-acetyl-galactosamine and N-acetyl-glucosamine». Clinical and experimental rheumatology 9 (1): 17–21. PMID 2054963. 
  2. «Sugar supplement may treat immune disease - health - 07 June 2007 - New Scientist». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2007. 
  3. «Glucosamine-Like Supplement Suppresses Multiple Sclerosis Attacks, Study Suggests». Science Daily.