Θεοδόσιος Α΄ της Μπραγκάνσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Θεοδόσιος Α΄''', πορτογαλ. Teodósio I (1510 - 22 Σεπτεμβρίου 1563) από τον Οίκος της Μπραγκάνσα|Οίκο των...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Θεοδόσιος Α΄''', πορτογαλ. Teodósio I (1510 - 22 Σεπτεμβρίου 1563) από τον [[Οίκος της Μπραγκάνσα|Οίκο των Αβίς-Μπραγκάνσα]] ήταν 5ος δούκας της Μπραγκάνσα, 4ος μαρκήσιος της Βίλα Βισόσα, 6ος κόμης τού Αρραϊόλο, 9ος τού Οουρέμ, 12ος τού Μπάρσελος. Παραχώρησε το δουκάτο τού Γκουιμαράες στον [Εδουάρδος, 4ος δούκας του Γκουιμαράες|Εδουάρδο]] μαζί με μερικές ιδιοκτησίες από τον πλούτο τού Οίκου του.
Ο '''Θεοδόσιος Α΄''', πορτογαλ. Teodósio I (1510 - 22 Σεπτεμβρίου 1563) από τον [[Οίκος της Μπραγκάνσα|Οίκο των Αβίς-Μπραγκάνσα]] ήταν 5ος δούκας της Μπραγκάνσα, 4ος μαρκήσιος της Βίλα Βισόσα, 6ος κόμης τού Αρραϊόλο, 9ος τού Οουρέμ, 12ος τού Μπάρσελος.


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού [[Ιάκωβος της Μπραγκάνσα|Ιακώβου Α΄]] 4ου δούκα της Μπραγκάνσα, κ.λπ. και της Ελεονώρας Πέρες ντε Γκουζμάν, κόρης τού [[Ιωάννης Αλφόνσος Πέρες ντε Γκουσμάν της Μεντίνα Σιντόνια|Ιωάννη-Αλφόνσου-Πέρες ντε Γκουσμάν]] 3ου δούκα της Μεντίνα Σιντόνια.
Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού [[Ιάκωβος της Μπραγκάνσα|Ιακώβου Α΄]] 4ου δούκα της Μπραγκάνσα, κ.λπ. και της Ελεονώρας Πέρες ντε Γκουζμάν, κόρης τού [[Ιωάννης Αλφόνσος Πέρες ντε Γκουσμάν της Μεντίνα Σιντόνια|Ιωάννη-Αλφόνσου-Πέρες ντε Γκουσμάν]] 3ου δούκα της Μεντίνα Σιντόνια.


Έγινε ένας με καλή εκπαίδευση και τρόπους ευγενής, ένας τυπικός πρίγκιπας της Αναγέννησης. Αγαπούσε τη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Έγινε ένας με καλή εκπαίδευση και τρόπους ευγενής, τυπικός πρίγκιπας της Αναγέννησης. Αγαπούσε τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Η αδελφή του Ισαβέλλα παντρεύτηκε τον 3ο εξάδελφο τού πατέρα της [[Εδουάρδος, 4ος δούκας του Γκουιμαράες|Εδουάρδο των Αβίς]]. Τότε ο Θεοδόσιος Α΄, που ήταν ο 3ος δούκας τού Γκουιμαράες, παραχώρησε το δουκάτο στον Εδουάρδο μαζί με μερικές ιδιοκτησίες από την περιουσία τού Οίκου του. Έτσι ο Εδουάρδος έγινε ο 4ος δούκας τού Γκουιμαράες.


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==

Έκδοση από την 11:54, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Θεοδόσιος Α΄, πορτογαλ. Teodósio I (1510 - 22 Σεπτεμβρίου 1563) από τον Οίκο των Αβίς-Μπραγκάνσα ήταν 5ος δούκας της Μπραγκάνσα, 4ος μαρκήσιος της Βίλα Βισόσα, 6ος κόμης τού Αρραϊόλο, 9ος τού Οουρέμ, 12ος τού Μπάρσελος.

Βιογραφία

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ιακώβου Α΄ 4ου δούκα της Μπραγκάνσα, κ.λπ. και της Ελεονώρας Πέρες ντε Γκουζμάν, κόρης τού Ιωάννη-Αλφόνσου-Πέρες ντε Γκουσμάν 3ου δούκα της Μεντίνα Σιντόνια.

Έγινε ένας με καλή εκπαίδευση και τρόπους ευγενής, τυπικός πρίγκιπας της Αναγέννησης. Αγαπούσε τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Η αδελφή του Ισαβέλλα παντρεύτηκε τον 3ο εξάδελφο τού πατέρα της Εδουάρδο των Αβίς. Τότε ο Θεοδόσιος Α΄, που ήταν ο 3ος δούκας τού Γκουιμαράες, παραχώρησε το δουκάτο στον Εδουάρδο μαζί με μερικές ιδιοκτησίες από την περιουσία τού Οίκου του. Έτσι ο Εδουάρδος έγινε ο 4ος δούκας τού Γκουιμαράες.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε το 1542 την εξαδέλφη του Ισαβέλλα των Μπραγκάνσα, κόρη τού Διονυσίου κόμη τού Λέμος και είχε τέκνα:

Το 1558 απεβίωσε η Ισαβέλλα και ο Θεοδόσιος Α΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Βεατρίκη ντε Λενκάστρε, εγγονή τού Γεωργίου ντε Λενκάστρε δούκα της Κοΐμπρα και είχε τέκνα:

  • Ιάκωβος απεβ. το 1578 στη μάχη τού Αλκάσερ Κουιμπίρ.
  • Ισαβέλα γενν. 1560, παντρεύτηκε τον Μιχαήλ-Λουδοβίκο ντε Μενέσες 1ο δούκα της Καμίνα.

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Teodósio I, Duke of Braganza της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).