Τούνδρα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 5764109 από τον 2A02:587:3509:3300:2DD1:5224:C6F6:6694 (Συζήτηση)
μ μικροδιορθώσεις κ προσθήκη συνδέσμων
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


== Τύποι τούνδρας ==
== Τύποι τούνδρας ==
Υπάρχουν τρεις τύποι τούντρας : η '''αρκτική τούντρα''' , η '''ανταρκτική τούντρα''' και η '''αλπική τούντρα''' . Και στους τρεις αυτούς τύπους η κυρίαρχη βλάστηση αποτελείται από χόρτα , βρύα και [[λειχήνα|λειχήνες]]. Σε μερικά μέρη της τούντρας αναπτύσσονται και δέντρα. Ένα κοινό που έχουν και τα τρία είδη τούνδρας είναι οτι καλύπτονται απο το ισόθερμο των 10 βαθμών Κελσίου.
Υπάρχουν τρεις τύποι τούνδρας: η '''αρκτική τούνδρα''', η '''ανταρκτική τούνδρα''' και η '''αλπική τούνδρα'''. Και στους τρεις αυτούς τύπους η κυρίαρχη βλάστηση αποτελείται από χόρτα, [[βρύα]] και [[λειχήνα|λειχήνες]]. Σε μερικά μέρη της τούνδρας αναπτύσσονται και δέντρα. Ένα κοινό που έχουν και τα τρία είδη τούνδρας είναι ότι καλύπτονται από το ισόθερμο των 10 βαθμών Κελσίου.


== Η αρκτική τούνδρα ==
== Η αρκτική τούνδρα ==
[[Αρχείο:Snowy Owl - Schnee-Eule.jpg|thumb|right|200px|Η χιονόλευκη κουκουβάγια (Myctea scandiaca) [[Αγγλικά|αγγλ.]] (Snowy Owl) είναι είδος πτηνού που ζει στη τούνδρα]]
[[Αρχείο:Snowy Owl - Schnee-Eule.jpg|thumb|right|200px|Η χιονόλευκη κουκουβάγια (Myctea scandiaca) [[αγγλικά]] (Snowy Owl) είναι είδος πτηνού που ζει στη τούνδρα]]
Η αρκτική τούνδρα βρίσκεται βόρεια της [[τάιγκα]] και νότια της ζώνης των μόνιμων πάγων του υπεδάφους (permafrost) και του [[Αρκτικός Ωκεανός|Αρκτικού Ωκεανού]]. Ο όρος «τουνδρα» συνήθως αναφέρεται μόνο σε περιοχές όπου το υπέδαφος είναι μονίμως παγωμένο και περιέχει μονίμως παγωμένο νερό. (Μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε μια άδεντρη πεδιάδα γενικά, οπότε συμπεριλαμβάνει και τη βόρεια [[Λαπωνία]].) Η μονίμως παγωμένη τούντρα περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές της βόρειας [[Ρωσία|Ρωσίας]] και του [[Καναδάς|Καναδά]]. Η αρκτική τούντρα κατοικείται από κυρίως ομάδες νομάδων βοσκών ταράνδων όπως οι ''Νγκανάσαν'' και οι ''Νένετς'' στην μονίμως παγωμένη περιοχή (και οι Σάμι στην Λαπωνία).
Η αρκτική τούνδρα βρίσκεται βόρεια της [[τάιγκα]] και νότια της ζώνης των μόνιμων πάγων του υπεδάφους (permafrost) και του [[Αρκτικός Ωκεανός|Αρκτικού ωκεανού]]. Ο όρος «τούνδρα» συνήθως αναφέρεται μόνο σε περιοχές όπου το υπέδαφος είναι μονίμως παγωμένο και περιέχει μονίμως παγωμένο νερό. (Μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε μια άδεντρη πεδιάδα γενικά, οπότε συμπεριλαμβάνει και τη βόρεια [[Λαπωνία]].) Η μονίμως παγωμένη τούνδρα περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές της βόρειας [[Ρωσία]]ς και του [[Καναδάς|Καναδά]]. Η αρκτική τούνδρα κατοικείται από κυρίως ομάδες νομάδων βοσκών ταράνδων όπως οι ''Νγκανάσαν'' και οι ''Νένετς'' στην μονίμως παγωμένη περιοχή (και οι [[Σαάμι]] στη Λαπωνία).


Η βιοποικιλότητα της τούντρας είναι χαμηλή: υπάρχουν λίγα είδη με μεγάλους πληθυσμούς. Βασικά ζώα της αρκτικής τούντρας είναι τα: [[καριμπού]] ή [[τάρανδος|τάρανδοι]], βόδια, τρωκτικά γένους lemmus, και πολικές αρκούδες (μόνο στον ακραίο βορρά).
Η βιοποικιλότητα της τούνδρας είναι χαμηλή: υπάρχουν λίγα είδη με μεγάλους πληθυσμούς. Βασικά ζώα της αρκτικής τούνδρας είναι τα: [[καριμπού]] ή [[τάρανδος|τάρανδοι]], βόδια, τρωκτικά γένους lemmus, και [[Πολική αρκούδα|πολικές αρκούδες]] (μόνο στον ακραίο βορρά).


Εξαιτίας του σκληρού κλίματος της αρκτικής τούντρας αυτές οι περιοχές δεν έχουν γνωρίσει μεγάλη εκμετάλλευση αν και μερικές είναι πλούσιες σε φυσικές πηγές όπως [[πετρέλαιο|πετρέλαιου]] και [[ουράνιο|ουρανίου]]. Πρόσφατα αυτό έχει αλλάξει και έτσι στην [[Αλάσκα]], τη Ρωσία και κάποια άλλα μέρη η τούντρα υφίσταται όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Εξαιτίας του σκληρού κλίματος της αρκτικής τούνδρας αυτές οι περιοχές δεν έχουν γνωρίσει μεγάλη εκμετάλλευση αν και μερικές είναι πλούσιες σε φυσικές πηγές όπως [[πετρέλαιο]] και [[ουράνιο]]. Πρόσφατα αυτό έχει αλλάξει και έτσι στην [[Αλάσκα]], τη Ρωσία και κάποια άλλα μέρη η τούνδρα υφίσταται όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη εκμετάλλευση.


Η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρή απειλή στην αρκτική τούντρα εξαιτίας της μονίμως παγωμένης φύσης της. Ουσιαστικά, το μονίμως παγωμένο υπέδαφος είναι παγωμένος βάλτος. Κατά το καλοκαίρι μόνο το επιφανειακό του στρώμα λιώνει. Σε περίπτωση που λιώσει εντελώς, ολόκληρο το οικοσύστημα θα καταστραφεί, ενώ τα αρκτικά είδη δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε τόσο ξαφνική αλλαγή. Μια άλλη απειλή είναι πως το 1/3 του εδαφικού άνθρακα βρίσκεται στις περιοχές της τάιγκα και της τούντρας. Όταν το αειπαγωμένο έδαφος λιώνει αποδεσμεύει περισσότερο άνθρακα από αυτόν που μπορεί να δεσμεύσει. Το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί στην Αλάσκα: τη δεκαετία του ’70 η τούντρα αποτελούσε λεκάνη-δεξαμενή άνθρακα, ενώ σήμερα αποτελεί πηγή άνθρακα. Αυτό επιβαρύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης περαιτέρω .
Η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρή απειλή στην αρκτική τούνδρα εξαιτίας της μονίμως παγωμένης φύσης της. Ουσιαστικά, το μονίμως παγωμένο υπέδαφος είναι παγωμένος βάλτος. Κατά το καλοκαίρι μόνο το επιφανειακό του στρώμα λιώνει. Σε περίπτωση που λιώσει εντελώς, ολόκληρο το οικοσύστημα θα καταστραφεί, ενώ τα αρκτικά είδη δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε τόσο ξαφνική αλλαγή. Μια άλλη απειλή είναι πως το 1/3 του εδαφικού άνθρακα βρίσκεται στις περιοχές της τάιγκας και της τούνδρας. Όταν το παγωμένο έδαφος λιώνει αποδεσμεύει περισσότερο άνθρακα από αυτόν που μπορεί να δεσμεύσει. Το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί στην Αλάσκα: τη δεκαετία του ’70 η τούνδρα αποτελούσε λεκάνη-δεξαμενή άνθρακα, ενώ σήμερα αποτελεί πηγή άνθρακα. Αυτό επιβαρύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης περαιτέρω.


== Ανταρκτική τούνδρα ==
== Ανταρκτική τούνδρα ==
[[Αρχείο:Tundra_coastal_vegetation_Alaska.jpg|thumb|left|250px|Παράκτια βλάστηση τούνδρας στην [[Αλάσκα]], κατά το καλοκαίρι]]
[[Αρχείο:Tundra_coastal_vegetation_Alaska.jpg|thumb|left|250px|Παράκτια βλάστηση τούνδρας στην Αλάσκα, κατά το καλοκαίρι]]
Η Ανταρκτική τούνδρα συναντάται στην [[Ανταρκτική]] και σε μερικά ανταρκτικά και υποανταρκτικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των ''Νήσων Νοτίου Γεωργίας'' και των ''Νοτίων Σάντουιτς Νήσων'' καθώς και των ''Νήσων Κεργκουέλεν''. Η Ανταρκτική είναι βασικά πολύ κρύα και στεγνή για να υποστηρίξει βλάστηση και το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου καλύπτεται από περιοχές πάγου. Ωστόσο, κάποια μέρη της ηπείρου , ιδιαίτερα η Γη Γκράχαμ , διαθέτουν περιοχές βραχώδους εδάφους ικανών να υποστηρίξουν την ύπαρξη τούντρας. Η χλωρίδα της αποτελείται από περίπου 250 λειχήνες, 100 βρύα, 25-30 βότανα και περίπου 700 χερσαία και θαλάσσια είδη φυκιών, που ζουν στις περιοχές με εκτεθειμένους βράχους και έδαφος γύρω από τις ακτές της ηπείρου.
Η Ανταρκτική τούνδρα συναντάται στην [[Ανταρκτική]] και σε μερικά ανταρκτικά και υποανταρκτικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των ''[[Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς|Νήσων Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς]]'' καθώς και των ''[[Αρχιπέλαγος Κεργκελέν|Νήσων Κεργκελέν]]''. Η Ανταρκτική είναι βασικά πολύ κρύα και στεγνή για να υποστηρίξει βλάστηση και το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου καλύπτεται από περιοχές πάγου. Ωστόσο, κάποια μέρη της ηπείρου, ιδιαίτερα η [[Γη Γκράχαμ]], διαθέτουν περιοχές βραχώδους εδάφους ικανών να υποστηρίξουν την ύπαρξη τούνδρας. Η χλωρίδα της αποτελείται από περίπου 250 λειχήνες, 100 βρύα, 25-30 βότανα και περίπου 700 χερσαία και θαλάσσια είδη φυκιών, που ζουν στις περιοχές με εκτεθειμένους βράχους και έδαφος γύρω από τις ακτές της ηπείρου.


Σε αντίθεση με την αρκτική τούνδρα, η ανταρκτική τούντρα δεν διαθέτει μεγάλη θηλαστική πανίδα, κυρίως εξαιτίας στην φυσική της απομόνωση από τις άλλες ηπείρους. Θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια, στα οποία περιλαμβάνονται [[φώκια|φώκιες]] και [[πιγκουίνος|πιγκουίνοι]], κατοικούν περιοχές κοντά στην ακτή και μερικά μικρά θηλαστικά όπως [[λαγός|λαγοί]] και [[γάτα|γάτες]] έχουν εισαχθεί από ανθρώπους σε μερικά από τα υποανταρκτικά νησιά.
Σε αντίθεση με την αρκτική τούνδρα, η ανταρκτική τούνδρα δεν διαθέτει μεγάλη θηλαστική πανίδα, κυρίως εξαιτίας στην φυσική της απομόνωση από τις άλλες ηπείρους. Θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια, στα οποία περιλαμβάνονται [[φώκια|φώκιες]] και [[πιγκουίνος|πιγκουίνοι]], κατοικούν περιοχές κοντά στην ακτή και μερικά μικρά θηλαστικά όπως [[λαγός|λαγοί]] και [[γάτα|γάτες]] έχουν εισαχθεί από ανθρώπους σε μερικά από τα υποανταρκτικά νησιά.


Η χλωρίδα και πανίδα της Ανταρκτικής και των Ανταρκτικών Νησιών προστατεύονται από την [[Συνθήκη της Ανταρκτικής]].
Η χλωρίδα και πανίδα της Ανταρκτικής και των Ανταρκτικών Νησιών προστατεύονται από την [[Συνθήκη της Ανταρκτικής]].


== Αλπική τούνδρα ==
== Αλπική τούνδρα ==
Η [[αλπική τούνδρα]] συναντάται σε αρκετά μεγάλα ύψη σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος της Γης. Η αλπική τούντρα δεν διαθέτει δέντρα , αλλά συνήθως δεν έχει μονίμως παγωμένο υπέδαφος και τα αλπικά εδάφη είναι γενικότερα καλύτερα αποξηραμένα από τα μονίμως παγωμένα εδάφη.
Η [[αλπική τούνδρα]] συναντάται σε αρκετά μεγάλα ύψη σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος της Γης. Η αλπική τούνδρα δεν διαθέτει δέντρα, αλλά συνήθως δεν έχει μονίμως παγωμένο υπέδαφος και τα αλπικά εδάφη είναι γενικότερα καλύτερα αποξηραμένα από τα μονίμως παγωμένα εδάφη.


Βασικά ζώα στην αλπική τούνδρα είναι η [[μαρμότα]], η ορεινή αίγα κ.ά.
Βασικά ζώα στην αλπική τούνδρα είναι η [[μαρμότα]], η ορεινή αίγα κ.ά.
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{commonscat}}
{{commonscat}}
* [http://www.ucmp.berkeley.edu/glossary/gloss5/biome/tundra.html Οικολογικές πληροφορίες για την τούντρα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας]
* [http://www.ucmp.berkeley.edu/glossary/gloss5/biome/tundra.html Οικολογικές πληροφορίες για την τούνδρα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας]
* [http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/ecoregions/global200/pages/habitat/habitat11.htm Οικολογικές πληροφορίες για την Αρκτική τούντρα από το WWF]
* [http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/ecoregions/global200/pages/habitat/habitat11.htm Οικολογικές πληροφορίες για την Αρκτική τούνδρα από το WWF]
* [http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/ecoregions/global200/pages/habitat/habitat10.htm Πληροφορίες για την Αλπική τούντρα από το WWF]
* [http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/ecoregions/global200/pages/habitat/habitat10.htm Πληροφορίες για την Αλπική τούνδρα από το WWF]
* [http://www.cotf.edu/ete/modules/msese/earthsysflr/tundra.html Η Αρκτική οικολογική κοινότητα στην Σχολική τάξη του Μέλλοντος .]
* [http://www.cotf.edu/ete/modules/msese/earthsysflr/tundra.html Η Αρκτική οικολογική κοινότητα στην Σχολική τάξη του Μέλλοντος.]
* [http://kpe-kastor.kas.sch.gr/biodiversity_site/b/toundra.htm Πληροφορίες από το ΚΠΕ Καστοριάς]
* [http://kpe-kastor.kas.sch.gr/biodiversity_site/b/toundra.htm Πληροφορίες από το ΚΠΕ Καστοριάς]



Έκδοση από την 21:13, 21 Οκτωβρίου 2016

Τούνδρα στην Αλάσκα

Η Τούνδρα είναι τύπος χερσαίου οικοσυστήματος των υποπολικών περιοχών της Ευρώπης, της Ασία και της βόρειας Αμερικής.[1] Στη φυσική γεωγραφία η τούνδρα (επίσης Τούντρα) είναι περιοχή όπου η ανάπτυξη δέντρων εμποδίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βραχείες εποχές κατάλληλες για ανάπτυξη δέντρων. Ο όρος τούντρα προέρχεται από την γλώσσα των Σάμι (μέσω των Ρώσικων) και σημαίνει πεδιάδα χωρίς δέντρα.

Τύποι τούνδρας

Υπάρχουν τρεις τύποι τούνδρας: η αρκτική τούνδρα, η ανταρκτική τούνδρα και η αλπική τούνδρα. Και στους τρεις αυτούς τύπους η κυρίαρχη βλάστηση αποτελείται από χόρτα, βρύα και λειχήνες. Σε μερικά μέρη της τούνδρας αναπτύσσονται και δέντρα. Ένα κοινό που έχουν και τα τρία είδη τούνδρας είναι ότι καλύπτονται από το ισόθερμο των 10 βαθμών Κελσίου.

Η αρκτική τούνδρα

Η χιονόλευκη κουκουβάγια (Myctea scandiaca) αγγλικά (Snowy Owl) είναι είδος πτηνού που ζει στη τούνδρα

Η αρκτική τούνδρα βρίσκεται βόρεια της τάιγκα και νότια της ζώνης των μόνιμων πάγων του υπεδάφους (permafrost) και του Αρκτικού ωκεανού. Ο όρος «τούνδρα» συνήθως αναφέρεται μόνο σε περιοχές όπου το υπέδαφος είναι μονίμως παγωμένο και περιέχει μονίμως παγωμένο νερό. (Μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε μια άδεντρη πεδιάδα γενικά, οπότε συμπεριλαμβάνει και τη βόρεια Λαπωνία.) Η μονίμως παγωμένη τούνδρα περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές της βόρειας Ρωσίας και του Καναδά. Η αρκτική τούνδρα κατοικείται από κυρίως ομάδες νομάδων βοσκών ταράνδων όπως οι Νγκανάσαν και οι Νένετς στην μονίμως παγωμένη περιοχή (και οι Σαάμι στη Λαπωνία).

Η βιοποικιλότητα της τούνδρας είναι χαμηλή: υπάρχουν λίγα είδη με μεγάλους πληθυσμούς. Βασικά ζώα της αρκτικής τούνδρας είναι τα: καριμπού ή τάρανδοι, βόδια, τρωκτικά γένους lemmus, και πολικές αρκούδες (μόνο στον ακραίο βορρά).

Εξαιτίας του σκληρού κλίματος της αρκτικής τούνδρας αυτές οι περιοχές δεν έχουν γνωρίσει μεγάλη εκμετάλλευση αν και μερικές είναι πλούσιες σε φυσικές πηγές όπως πετρέλαιο και ουράνιο. Πρόσφατα αυτό έχει αλλάξει και έτσι στην Αλάσκα, τη Ρωσία και κάποια άλλα μέρη η τούνδρα υφίσταται όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη εκμετάλλευση.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρή απειλή στην αρκτική τούνδρα εξαιτίας της μονίμως παγωμένης φύσης της. Ουσιαστικά, το μονίμως παγωμένο υπέδαφος είναι παγωμένος βάλτος. Κατά το καλοκαίρι μόνο το επιφανειακό του στρώμα λιώνει. Σε περίπτωση που λιώσει εντελώς, ολόκληρο το οικοσύστημα θα καταστραφεί, ενώ τα αρκτικά είδη δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε τόσο ξαφνική αλλαγή. Μια άλλη απειλή είναι πως το 1/3 του εδαφικού άνθρακα βρίσκεται στις περιοχές της τάιγκας και της τούνδρας. Όταν το παγωμένο έδαφος λιώνει αποδεσμεύει περισσότερο άνθρακα από αυτόν που μπορεί να δεσμεύσει. Το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί στην Αλάσκα: τη δεκαετία του ’70 η τούνδρα αποτελούσε λεκάνη-δεξαμενή άνθρακα, ενώ σήμερα αποτελεί πηγή άνθρακα. Αυτό επιβαρύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης περαιτέρω.

Ανταρκτική τούνδρα

Παράκτια βλάστηση τούνδρας στην Αλάσκα, κατά το καλοκαίρι

Η Ανταρκτική τούνδρα συναντάται στην Ανταρκτική και σε μερικά ανταρκτικά και υποανταρκτικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς καθώς και των Νήσων Κεργκελέν. Η Ανταρκτική είναι βασικά πολύ κρύα και στεγνή για να υποστηρίξει βλάστηση και το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου καλύπτεται από περιοχές πάγου. Ωστόσο, κάποια μέρη της ηπείρου, ιδιαίτερα η Γη Γκράχαμ, διαθέτουν περιοχές βραχώδους εδάφους ικανών να υποστηρίξουν την ύπαρξη τούνδρας. Η χλωρίδα της αποτελείται από περίπου 250 λειχήνες, 100 βρύα, 25-30 βότανα και περίπου 700 χερσαία και θαλάσσια είδη φυκιών, που ζουν στις περιοχές με εκτεθειμένους βράχους και έδαφος γύρω από τις ακτές της ηπείρου.

Σε αντίθεση με την αρκτική τούνδρα, η ανταρκτική τούνδρα δεν διαθέτει μεγάλη θηλαστική πανίδα, κυρίως εξαιτίας στην φυσική της απομόνωση από τις άλλες ηπείρους. Θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια, στα οποία περιλαμβάνονται φώκιες και πιγκουίνοι, κατοικούν περιοχές κοντά στην ακτή και μερικά μικρά θηλαστικά όπως λαγοί και γάτες έχουν εισαχθεί από ανθρώπους σε μερικά από τα υποανταρκτικά νησιά.

Η χλωρίδα και πανίδα της Ανταρκτικής και των Ανταρκτικών Νησιών προστατεύονται από την Συνθήκη της Ανταρκτικής.

Αλπική τούνδρα

Η αλπική τούνδρα συναντάται σε αρκετά μεγάλα ύψη σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος της Γης. Η αλπική τούνδρα δεν διαθέτει δέντρα, αλλά συνήθως δεν έχει μονίμως παγωμένο υπέδαφος και τα αλπικά εδάφη είναι γενικότερα καλύτερα αποξηραμένα από τα μονίμως παγωμένα εδάφη.

Βασικά ζώα στην αλπική τούνδρα είναι η μαρμότα, η ορεινή αίγα κ.ά.

Παραπομπές

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, σ. 27, τόμ. 29 ISBN 960-8177-81-2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι