Ν. Θεολόγου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Skartsis (συζήτηση | συνεισφορές)
Μικρές διορθώσεις
Skartsis (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Η '''Ν. Θεολόγου''' ήταν ελληνική εταιρεία κατασκευής οχημάτων.
Η '''Ν. Θεολόγου''' ήταν ελληνική εταιρεία κατασκευής οχημάτων.


Ιδρύθηκε από τον Νίκο Θεολόγου, Έλληνα μηχανικό αυτοκινήτων στις [[ΗΠΑ]], ο οποίος είχε επιστρέψει στην [[Ελλάδα]] το 1914. Μεταξύ [[1916]] και [[1918]] σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μικρό επιβατικό αυτοκίνητο με μηχανή μοτοσικλέτας, ενώ από το 1920 η εταιρία ασχολήθηκε με την κατασκευή αμαξωμάτων λεωφορείων και φορτηγών. Η παραγωγή σταμάτησε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, λογικά λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από επιχειρήσεις όπως η [[Τουρνικιώτης]] και [[Αθηνά αυτοκίνητα|Αθηνά]] στην Αθήνα, [[Μπουχάγιερ]] στην [[Πάτρα]] και άλλες.
Ιδρύθηκε από τον Νίκο Θεολόγου, Έλληνα μηχανικό αυτοκινήτων ο οποίος εργάσθηκε για λίγα χρόνια στις [[ΗΠΑ]], και επέτρεψε στην [[Ελλάδα]] το 1914. Μεταξύ [[1916]] και [[1918]] σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μικρό επιβατικό αυτοκίνητο με μηχανή μοτοσικλέτας, ενώ από το 1920 η εταιρία ασχολήθηκε με την κατασκευή αμαξωμάτων λεωφορείων και φορτηγών. Η παραγωγή σταμάτησε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, λογικά λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από επιχειρήσεις όπως η [[Τουρνικιώτης]] και [[Αθηνά αυτοκίνητα|Αθηνά]] στην Αθήνα, [[Μπουχάγιερ]] στην [[Πάτρα]] και άλλες.


== Βιβλιογραφία ==
== Βιβλιογραφία ==

Έκδοση από την 06:14, 3 Αυγούστου 2014

Το αυτοκίνητο Ν. Θεολόγου (1918)
Ο Νικόλαος Θεολόγος με εργάτες του εργοστασίου του σε διαφημιστική φωτογραφία (1920)

Η Ν. Θεολόγου ήταν ελληνική εταιρεία κατασκευής οχημάτων.

Ιδρύθηκε από τον Νίκο Θεολόγου, Έλληνα μηχανικό αυτοκινήτων ο οποίος εργάσθηκε για λίγα χρόνια στις ΗΠΑ, και επέτρεψε στην Ελλάδα το 1914. Μεταξύ 1916 και 1918 σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μικρό επιβατικό αυτοκίνητο με μηχανή μοτοσικλέτας, ενώ από το 1920 η εταιρία ασχολήθηκε με την κατασκευή αμαξωμάτων λεωφορείων και φορτηγών. Η παραγωγή σταμάτησε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, λογικά λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από επιχειρήσεις όπως η Τουρνικιώτης και Αθηνά στην Αθήνα, Μπουχάγιερ στην Πάτρα και άλλες.

Βιβλιογραφία

  • Λ.Σ. Σκαρτσής και Γ.Α. Αβραμίδης, "Made in Greece", Typorama/Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας, Πάτρα (2003) ISBN 960-7620-30-5
  • L.S. Skartsis, "Greek Vehicle & Machine Manufacturers 1800 to present: A Pictorial History", Bookstars, Athens (2013) ISBN 978-960-571-009-5


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theologou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).