Ροκαμπίλι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Billparo (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: {{πηγές|12|06|2013}} Αρχείο:Carlperkins_Sun_records.jpg|thumb|Λόγω της δημοσιότητας που απέκτησε η μουσική αυτή, και...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 02:27, 24 Ιουλίου 2013

Αρχείο:Carlperkins Sun records.jpg
Λόγω της δημοσιότητας που απέκτησε η μουσική αυτή, και των τραγουδιστών που την εκτελούσαν (π.χ Έλβις Πρίσλεϊ, Τζόνι Κας), καθιερώθηκε το στύλ κουρέματος το οποίο είχαν.
Σημαντικότερος εκτελεστής της ροκαμπίλυ είναι ο Καρλ Πέρκινς ο οποίος την προώθησε σημαντικά στον τομέα της μουσικής.

Η Rockabilly ή Ρόκαμπιλυ είναι μία από τις πρώτες μορφές της Rock and roll που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Πρόκειται για ένα «μείγμα μουσικής country & western και rythm & blues». Έχει επίσης οριστεί ως «δημοφιλής μουσική που συνδυάζει στοιχεία rock and roll & bluegrass».

O όρος Rockabilly προέρχεται από τον όρο "rock" (του Rock 'n' Roll) και "hillbilly", ένα παράρτημα της "country music" (συνήθως αναφερόμενη και ως "hillbilly music" την δεκαετία του 1940 και 1950). Άλλες σημαντικές επιρροές στην rockabilly περιλαμβάνουν τη western swing, boogie woogie, rythm και blues. Ενώ υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, οι ρίζες της βρίσκονται κυρίως στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιρροή και η δημοσιότητα του στυλ εξασθένισε στη δεκαετία του 1960, αλλά στα τέλη του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (κυρίως με τους Stray Cats), η rockabilly βίωσε μια μεγάλη αναβίωση της δημοσιότητας της. Στοιχεία της rockabilly έχουν επιβιώσει ακόμα και στον 21ο αιώνα, μέσα από μια υποκουλτούρα της.