Γκι ντε Σαρπινί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μικρή επιμέλεια
μ Ρομπότ: Αλλαγή Κατηγορία:Βάϊλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας σε Κατηγορία:Βάιλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


[[Κατηγορία:Βαρώνοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βαρώνοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βάϊλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βάιλοι του Πριγκιπάτου της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βαρωνία της Βοστίτσας]]
[[Κατηγορία:Βαρωνία της Βοστίτσας]]

Έκδοση από την 20:28, 24 Μαρτίου 2013

Ο Γκυ ντε Λιλ ντε Σαρπινύ εξελληνισμένο : Γκυ του Λιλ και του Τσερπηνί (γαλλικά : Guy de Lille de Charpigny) ήταν Γαλλικής καταγωγής ιππότης, ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, Βάιλος και βαρώνος της Βοστίτσας. Ήταν γιος του Ούγκο ντε Λέλε (Ούγκος της Λιλ) από τη Λιλ της Γαλλίας, .

Η Αραγωνική έκδοση του χρονικού του Μορέως λέει αντίθετη εκδοχή από την Ελληνική και Γαλλική που πιστεύεται ότι ήταν λάθος κατά την αντιγραφή και μετάφραση του χρονικού και πρόκειται για την Βαρωνία της Βοστίτσας που είχε και τιμάρια στη Λακεδαιμονία. Η εκδοχή αυτή λέει ότι ήταν ο πρώτος βαρώνος το 1209 της βαρωνίας του Λέλε με τέσσερα τιμάρια στις ακτές του κορινθιακού κόλπου και τέσσερα τιμάρια στη Λακεδαιμονία. Μάλιστα έκτισε και κάστρο -άγνωστο όμως πού- στη Λακεδαιμονία, το οποίο ονόμασε "Λέλε". Οι λέξεις Λέλο και Λέλε που αναφέρονται είναι εξελληνισμός της Λιλ, της Γαλλικής πόλης όπου καταγόταν ο Γκυ.

Το 1289 είχε διορισθεί βάιλος του πριγκιπάτου από την πριγκίπισσα Ισαβέλλα Βιλεαρδουίνου. Γιος και διάδοχος του ήταν ο Ούγος Β΄.

Πηγές