Επτά λόφοι της Ρώμης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Τροποποίηση: fi:Rooman kukkulat
μ r2.7.1+) (Ρομπότ: Προσθήκη: ko:로마의 일곱 언덕
Γραμμή 48: Γραμμή 48:
[[ja:ローマの七丘]]
[[ja:ローマの七丘]]
[[ka:რომის შვიდი ბორცვი]]
[[ka:რომის შვიდი ბორცვი]]
[[ko:로마의 일곱 언덕]]
[[la:Septem Montes Romae]]
[[la:Septem Montes Romae]]
[[lt:Septynios Romos kalvos]]
[[lt:Septynios Romos kalvos]]

Έκδοση από την 05:14, 17 Αυγούστου 2011

Χάρτης της πρώιμης Ρώμης με τους επτά λόφους

Οι Επτά Λόφοι της Ρώμης (Λατινικά:Septem Montes Romae) βρίσκονται στα ανατολικά του ποταμού Τίβερη και σχηματίζουν την καρδιά της πόλης. Οι λόφοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ρωμαϊκή μυθολογία, τη θρησκεία και την πολιτική. Η αρχική πόλη παραδοσιακά θεωρείτο πως ιδρύθηκε από τον Ρωμύλο στον Παλατινό Λόφο (Mons Palatinus). Οι άλλοι έξι είναι οι:

Ιστορία

Αρχικά τους επτά λόφους κατελάμβαναν μικροί οικισμοί και εγκαταστάσεις, οι οποίοι ήταν ξέχωροι μεταξύ τους και όχι ενωμένοι ή αναγνωρισμένοι ως μία πόλη με την ονομασία "Ρώμη". Οι κάτοικοι των επτά λόφων άρχισαν να συμμετέχουν σε μια σειρά θρησκευτικών αγώνων οι οποίοι σφυρηλάτησαν δεσμούς μεταξύ των ομάδων αυτών. Έτσι έλαβε την ύπαρξή της η Ρώμη καθώς οι ξέχωροι αυτοί οικισμοί ενωθήκαν και λειτουργώντας ως μία ομάδα αποξήραναν τις ελώδεις κοιλάδες που βρίσκονταν ανάμεσά τους μετατρέποντάς τες σε αγορές και φόρα.

Άλλοι Λόφοι

Ο Βατικανός Λόφος (Collis Vaticanus) βρίσκεται βορειοδυτικά του Τίβερη και δεν ανήκει στους Επτά Λόφους της Ρώμης. Παρομοίως δεν καταμετρώνται στους παραδοσιακούς Επτά Λόφους ο Πίνκιος Λόφος (Mons Pincius) στα βόρεια και ο Γιανίκουλουμ (Ianiculum) στα δυτικά.

Σήμερα

Από τους Επτά Λόφους της σημερινής Ρώμης στους πέντε (Αβεντινός,Καίλιος,Εσκουϊλινός,Κουϊρινάλις και Βιμινάλις) βρίσκονται μνημεία, κτίσματα και πάρκα. Ο Καπιτωλινός στεγάζει το Δημαρχείο της Ρώμης και ο Παλατινός είναι αρχαιολογική περιοχή.

Η πόλη της Κωνσταντινούπολης χτίστηκε και αυτή επί επτά λόφων κατά το πρότυπο της Ρώμης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι