Εθνική επέτειος της Αστυνομίας (Αίγυπτος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνική επέτειος της Αστυνομίας, ή «Εθνική Ημέρα της Αστυνομίας» είναι μία από τις επίσημες εθνικές επετείους – επίσημες αργίες – της Αιγύπτου, που εορτάζεται κατ΄ έτος στις 25 Ιανουαρίου.

Κατά την επέτειο αυτή εορτάζεται η μνήμη των 40 περίπου θυμάτων αξιωματικών και κατωτέρων στελεχών της αιγυπτιακής Αστυνομίας κατά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα της Ισμαηλίας, στη διώρυγα του Σουέζ το 1952, όταν αρνήθηκαν στις βρετανικές δυνάμεις να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να εγκαταλείψουν τα κτίρια.
Ο τότε Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Φουάτ Εντίν ζήτησε από τους αστυνομικούς να επιδείξουν τον πατριωτισμό τους και να μη παραδοθούν. Συνέπεια αυτού ήταν στις 25 Ιανουαρίου του 1952 να αναμετρηθούν με βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα που περικύκλωσαν τα αστυνομικά τμήματα τα οποία έβαλαν εναντίον τους. Κατά τη μάχη που ακολούθησε επί τρίωρο φέρονταν να σκοτώθηκαν μόνο τρεις Βρετανοί στρατιώτες ενώ περισσότεροι από 40 ήταν οι Αιγύπτιοι νεκροί και μεγάλος ο αριθμός των τραυματιών. Περίπου 800 τότε Αιγύπτιοι αστυνομικοί αναγκάσθηκαν να παραδοθούν.

Το 2009 ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε αναγνώριση της θυσίας εκείνης αλλά και των προσπαθειών που καταβάλει η αιγυπτιακή αστυνομία για τη διατήρηση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα καθιέρωσε την "25η Ιανουαρίου" ημέρα μνήμης – τιμής, και επίσημη αργία.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανήμερα της επετείου αυτής, στις 25 Ιανουαρίου του 2011 εκδηλώθηκε στην Αίγυπτο πολυπληθής εξέγερση κατά του καθεστώτος που χαρακτηρίστηκε «Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου» όπου σημειώθηκαν σοβαρές ταραχές, εμπρησμοί, λεηλασίες και καταστροφές. Από τις συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα ελεύθερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου 300 ήταν οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες.