Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνική Ελλάδας (κρίκετ ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελλάδα
ΟμοσπονδίαΕλληνική Ομοσπονδία Κρίκετ
Διεθνές Συμβούλιο Κρίκετ
ΚαθεστώςΣυνδεδεμένο μέλος (1995)
ΠεριοχήΕυρώπη
Τεστς
Πρώτο διεθνώςμε Ισπανία στο Σεντ Πίτερ Πορτ, Γκέρνσεϊ, 21 Μαΐου 1990

1η αμφίεση

Ενημερώθηκε 8 Οκτωβρίου 2015

Η εθνική ομάδα κρίκετ της Ελλάδας εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες κρίκετ. Η ομάδα συντονίζεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ, η οποία έγινε συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ το 1995.

Η Ελλάδα έδωσε τον πρώτο της διεθνή αγώνα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κρίκετερ του 1990 στο Γκέρνσεϊ και έχει συμμετάσχει τακτικά σε ευρωπαϊκά τουρνουά από τότε.[1] Το κρίκετ στη χώρα παίζεται κυρίως στο νησί της Κέρκυρας. Αυτή η ισχυρή παράδοση κρίκετ οφείλεται στην 50ετή βρετανική κυριαρχία των Ιονίων Νήσων κατά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επέκταση του παιχνιδιού εκτός της Κέρκυρας.[2]

Η ελληνική ομάδα κρίκετ εμφανίστηκε σε κάθε διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Τρόφι από το 1999 έως το 2005, φιλοξενώντας και κερδίζοντας το τουρνουά το 1999. Αυτό της επέτρεψε να μετέχει στη 2η Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2000, φτάνοντας στην έκτη θέση. Για άλλη μια φορά μετείχε στο τουρνουά το 2006, αλλά αυτή τη φορά υπήρξε διαμάχη. Αφού κέρδισε και τα τρία παιχνίδια του πρώτου γύρου, φαίνονταν να είναι το φαβορί για το τουρνουά και την άνοδο στην 1η Κατηγορία. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι είχαν αγωνιστεί δύο παίκτες που δεν είχαν το δικαίωμα και οι νίκες τους ακυρώθηκαν. Στη συνέχεια, επέλεξαν να μην ταξιδέψουν στην RAF Lossiemouth για να παίξουν με το Ισραήλ στο όγδοο πλέι-οφ, παρά την πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι θα έχαναν το παιχνίδι στα χαρτιά και θα υποβιβάζονταν.

Το Σεπτέμβριο του 2009 η Ελλάδα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κρίκετ του 2009 στην Κέρκυρα. Η εθνική ομάδα κέρδισε τη διοργάνωση με πέντε νίκες στα πέντε παιχνίδια.

Τα γήπεδα κρίκετ της ομοσπονδίας είναι τρια και βρίσκονται στη Μαρίνα Γουβιών, στην Εσπιανάδα και στη Μεσογγή της Κέρκυρας.

  1. Other matches played by Greece Αρχειοθετήθηκε 2016-03-08 στο Wayback Machine. – CricketArchive. Retrieved 8 October 2015.
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]