Εδβίγη της Έσσης-Κάσσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εδβίγη της Έσσης-Κάσσελ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Ιουνίου 1569[1]
Κάσσελ
Θάνατος7  Ιουλίου 1644[1]
Stadthagen
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρνέστος του Σάουμμπουργκ (από 1597)[2]
ΓονείςΓουλιέλμος Δ΄ της Έσσης-Κάσσελ και Σαβίνα της Βυρτεμβέργης
ΑδέλφιαΜαυρίκιος της Έσσης-Κάσσελ
Philipp Wilhelm von Cornberg
Χριστίνα της Έσσης-Κάσσελ
Άννα Μαρία της Έσσης-Κάσσελ
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χέντβιχ, γερμ.: Hedwig von Hessen-Kassel (30 Ιουνίου 1569 στο Κάσσελ · 7 Ιουλίου 1644 στο Χάγκεν) από τον Οίκο της Έσσης ήταν κόρη του λάντγκραβου της Έσσης-Κάσσελ και με τον γάμο της έγινε κόμισσα του Σάουμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γουλιέλμου Δ΄ λαντγκράβου της Έσσης-Κάσσελ (1532-1592) από τον γάμο του με τη Σαβίνα (1549-1581), κόρη του Χριστοφόρου δούκα της Βυρτεμβέργης.

Παντρεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1597 στο κάστρο Βίλχελμσμπουργκ στο Σμάλκαλντεν τον Eρνέστο κόμη του Σάουμπουργκ (1569-1622). Όταν η Χέντβιχ μνηστεύθηκε το 1593, ο αδελφός της Mαυρίκιος είχε θέσει ως προϋπόθεση ότι ο Eρνέστος θα μοιραζόταν τη διακυβέρνηση του Σάουμπουργκ με τον αδελφό του Aδόλφο ΙΑ΄. Το 1559 το Σάουμπουργκ διαιρέθηκε με τη Συνθήκη του Mίντεν και ο Eρνέστος έλαβε το Κάτω Σάουμπουργκ, αποτελούμενο από τις περιοχές Ζάχσενχαγκεν, Χάγκενμπουργκ και Μπόκελοχ.

Η Χέντβιχ και ο Eρνέστος ζούσαν αρχικά στο διαθέσιμο κάστρο στο Ζάχσενχαγκεν και το επέκτειναν σε ένα ανάκτορο. Ο Eρνέστος μετακόμισε αργότερα την έδρα της κυβέρνησής του στο Μπύκεμπουργκ. Ο Ερνέστος απεβίωσε το 1627. Η Χέντβιχ κατασκεύασε ένα Πριγκιπικό Μαυσωλείο στην εκκλησία Σανκτ Μάρτινι στο Στάτχαγκεν.

Ο γάμος τους παρέμεινε άτεκνος. Η Χέντβιχ έλαβε την πόλη και την περιοχή του Στάτχαγκεν ως ιδιοκτησία χηρείας της (wittum). Είχε ένα ομόλογο 100 τάλερ χωρίς τόκο. Έδωσε στον ανιψιό της Γουλιέλμο Ε΄ ένα ετήσιο εισόδημα και αργότερα κληρονόμησε το ομόλογό της και όλα τα δικαιώματά της στο νομό Σάουμπουργκ στη χήρα του Aμαλία-Ελισάβετ, την οποία διόρισε επίσης εκτελέστρια της τελευταίας διαθήκης της.

Η Χέντιχ απεβίωσε το 1644 και τάφηκε στο Πριγκιπικό Μαυσωλείο στην εκκλησία του Σανκτ Μάρτινι στο Στάτχαγκεν, δίπλα στον σύζυγό της. Ένα επίγραμμα επάνω από τον τάφο της αναφέρει: Δεν υπάρχει πιο ιερή απόφαση, από το να μεταβιβάσουμε στους ζωντανούς, εκείνα που μας είχαν ανατεθεί και να τα φυλάξουν, όταν χρειαστεί.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1597 τον Eρνέστο κόμη του Σάουμπουργκ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.lagis-hessen.de/en/subjects/rsrec/sn/bio/register/person/entry/holstein-schaumburg%252C%2Bernst%2Bgraf%2Bvon. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p4161.htm#i41602. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.