Διεθνής Ένωση Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης
Νομική μορφή | οργανισμός 501(c)(3) |
---|---|
Ίδρυση | 1951 |
Ιστότοπος | Επίσημος ιστότοπος |
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης | |
δεδομένα ( ) |
Η Διεθνής Ένωση Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (αγγλικά: International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres - IAML) ιδρύθηκε το 1951 με έδρα το Παρίσι και εκπροσωπεί βιβλιοθήκες, αρχεία και κέντρα τεκμηρίωσης με αντικείμενό τους τη μουσική. Παράλληλα στηρίζει και προωθεί το έργο του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά τα ιδρύματα.
Διοίκηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η IAML διευθύνεται[1] από το Συμβούλιο (Council), την Επιτροπή (Board) και τη Γενική Συνέλευση (General Assembly). Το Συμβούλιο είναι το αντιπροσωπευτικό σώμα της ένωσης είναι υπεύθυνο για την συνολική πορεία και το έργο της. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον αμέσως προηγούμενο Πρόεδρο (immediate Past-President), τέσσερις Αντιπροέδρους (Vice-Presidents), τον Γενικό Γραμματέα (Secretary General) και τον Ταμία (Treasurer) και καλείται να υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Η Γενική Συνέλευση, αποτελείται από όλα τα μέλη της ένωσης και κατά τις συνεδριάσεις της λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για την IAML. Επιπλέον, η IAML συστήνει Επιτροπές (Committees) καθεμιά από τις οποίες κατέχει ξεχωριστό αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας, προκειμένου να διαχειρίζονται διάφορα ζητήματα της ένωσης και να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα.
Σκοπός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μέσα από τη δράση και το έργο της, η IAML επιδιώκει να υποστηρίξει και να διευκολύνει το έργο των βιβλιοθηκών, αρχείων και κέντρων τεκμηρίωσης με αντικείμενο τη μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την επίτευξη του σκοπού της, η ένωση έχει θέσει κάποιους βασικούς στόχους[2], οι οποίοι όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της είναι:
- Να ενθαρρύνει και να προωθήσει τις δραστηριότητες των μουσικών βιβλιοθηκών, αρχείων και κέντρων τεκμηρίωσης και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων και των ατόμων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς.
- Να προωθήσει την κατανόηση της πολιτιστικής σημασίας των μουσικών βιβλιοθηκών, αρχείων και κέντρων τεκμηρίωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Να υποστηρίξει και να διευκολύνει την υλοποίηση των έργων στη βιβλιογραφία, την τεκμηρίωση, τη Βιβλιοθηκονομίας και την Επιστήμη της Πληροφόρησης με αντικείμενο τη μουσική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Να καταστήσει διαθέσιμες τις εκδόσεις και τα τεκμήρια που αφορούν τη μουσική, συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από διεθνείς ανταλλαγές.
- Να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών και εθνικών προτύπων για την καταλογογράφηση, τη συντήρηση και τη διαθεσιμότητα του μουσικού υλικού.
- Να προωθήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα της μουσικής.
- Να προωθήσει το βιβλιογραφικό έλεγχο των μουσικών συλλογών όλων των ειδών.
- Να υποστηρίξει την προστασία και τη συντήρηση των μουσικών τεκμηρίων όλων των περιόδων.
- Να συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς εντός του πεδίου ενδιαφέροντος της.
- Να φέρει σε επαφή τα ενδιαφερόμενα άτομα κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις της.
Μέλη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κάθε πρόσωπο ή ίδρυμα που ενδιαφέρεται για το έργο της ένωσης και θέλει να συμμετάσχει στην υλοποίηση του, μπορεί να ενταχθεί σε μια από τις διαθέσιμες κατηγορίες μελών της IAML κατόπιν καταβολής ετήσιας συνδρομής. Τα μέλη[3] ξεπερνούν τις 2.000 συμμετοχές σε 45 χώρες από όλο τον κόσμο και διακρίνονται σε Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual Members), Ιδρύματα (Institutional Μembers) και Επίτιμα Μέλη (Ηonorary Μembers). Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών της IAML προέρχεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Δράση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η IAML είναι μέλος των διεθνών βιβλιοθηκονομικών και μουσικών κοινωνιών και διοργανώνει ετήσια συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να ενισχύσει και να υποστηρίξει το έργο των μελών της. Παράλληλα, ενθαρρύνει πρωτοβουλίες άλλων οργανισμών, που προάγουν τη Μουσική Βιβλιοθηκονομία και το έργο των μουσικών βιβλιοθηκών. Επιπλέον, η IAML έχει ιδρύσει Εθνικά Παραρτήματα (National Branches) σε 22 χώρες, πέντε Επαγγελματικά Παραρτήματα (Professional Branches), τέσσερις Θεματικές Επιτροπές (Subject Commissions) και ποικίλες Ειδικές Ομάδες Εργασίας (Special Working Groups), τα οποία με τη δράση τους ενισχύουν το έργο της.[4]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Διοίκηση της IAML». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012.
- ↑ «Στόχοι της IAML». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012.
- ↑ «Συμμετοχή στην IAML». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012.
- ↑ «About IAML» (στα αγγλικά). IAML. 2014-07-16. http://www.iaml.info/en/activities. Ανακτήθηκε στις 2018-01-23.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επίσημη ιστοσελίδα της IAML (Αγγλικά)
- Επίσημη ιστοσελίδα του Ετήσιου Συνεδρίου της IAML σε συνεργασία με την AIBM 2012 (Αγγλικά)]
- Επίσημη ιστοσελίδα της Καναδικής Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Πληροφόρησης (CAML/ACBM) (Αγγλικά)