Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διεθνής Ένωση Εκδοτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (αγγλ.International Publishers Association - IPA) ιδρύθηκε το 1869 στο Παρίσι και είναι μια ομοσπονδία εκδοτικών ενώσεων, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που άπτονται του χώρου των εκδόσεων. Πρόκειται για έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος τάσσεται υπέρ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και του αλφαβητισμού και κατά της λογοκρισίας. Επιπρόσθετα, IPA εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εκδοτικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.[1]

Μέσα από τη δράση της, η IPA επιδιώκει [2] να ενισχύσει το έργο των ανεξάρτητων εκδοτών και κατ’ επέκταση τη διεθνή εκδοτική βιομηχανία. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η IPA εργάζεται για να προωθήσει και να εκπροσωπήσει την εκδοτική ως έναν πολιτιστικό παράγοντα και μια δημιουργική βιομηχανία.

Μέλη [3] της IPA μπορούν να γίνουν εκδοτικές ενώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν το έργο και τα επαγγελματικά συμφέροντα των εκδοτών και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της, μπορούν να ενταχθούν σε μια από τις διαθέσιμες κατηγορίες μελών. Τα μέλη της IPA διακρίνονται σε Τακτικά Μέλη (Regular) και Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Membership), τα οποία περιλαμβάνουν ενώσεις εκπροσώπησης εκδοτώνκαι εκδοτικούς οργανισμούς αντίστοιχα.

Η IPA διοικείται [4] από τον Πρόεδρο (President) και τους Αντιπροέδρους (Vice-Presidents), τον Ταμία (Treasurer) και τη Γραμματεία (Geneva-based Secretariat), τη Γενική Συνέλευση (General Assembly) και την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee). Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από εκπροσώπους των Τακτικών Μελών της ένωσης (Delegates from IPA's Regular Members) με ποικίλες αρμοδιότητες και συγκαλείται μια φορά το χρόνο. Την Εκτελεστική Επιτροπή συνιστούν ο Πρόεδρος (President) και 15 Διευθυντές (Directors) εκλεγμένοι από τη Γενική Συνέλευση και συγκαλείται 2 φορές το χρόνο.

Η IPA μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της εκπροσωπεί τη διεθνή εκδοτική κοινότητα, παρέχει στα μέλη της πληροφόρηση για τις εξελίξεις στο χώρο των εκδόσεων και νομική υποστήριξη κυρίως για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπρόσθετα, παρακολουθεί περιπτώσεις παραβίασης του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της έκδοσης και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την εξάλειψή τους. Σε συνεργασία με κάποια από τις ενώσεις που συμμετέχουν στο έργο της η IPA, διοργανώνει εναλλάξ κάθε δυο χρόνια είτε το Διεθνές Συνέδριο Εκδοτών (IPA Publishers Congress) είτε το Διεθνές Συμπόσιο Πνευματικών Δικαιωμάτων (IPA Copyright Symposium). Επίσης απονέμει ετησίως το «Βραβείο Ελευθερίας της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών» (IPA Freedom Prize) ως αναγνώριση της προσφοράς στην υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης κατά τη διαδικασία έκδοσης. Επιπλέον, αναπτύσσει και διατηρεί συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής (International Federation of Reproduction Rights Organisations - IFRRO) και είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας DOI (International DOI Foundation). [5]

  1. Σχετικά με την IPA
  2. «Αποστολή της IPA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην IPA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Διοίκηση της IPA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Δραστηριότητες της IPA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]