Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων του COVID-19 στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων του νέου κορονοϊού παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, ακολουθόντας άλλες χώρες.[1] Από τις διαδηλώσεις, αυτές που έλαβαν την περισσότερη κάλυψη ήταν αυτές κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία, και κατά των υποχρεωτικών τεστ κορονοϊού που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα. Η μεγαλύτερη συμμετοχή παρουσιάστηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.[2][3] Αν και η πλειοψηφία (περίπου 80%)[4] των Ελλήνων συμφωνεί με τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, μερικοί από αυτούς που την αρνούνται έστησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία.[5] Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις ακολούθησε εισαγγελική παρέμβαση.[6] Γενικά, οι διαδηλώσεις έλαβαν αρνητική προσοχή, τόσο από την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και από πολλούς ιατρούς και πολιτικούς.[7][8] Παρ'όλα αυτά, ορισμένοι ιερείς[9] κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της μάσκας και των υποχρεωτικών τεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδήλωση κατά της μάσκας και των υποχρεωτικών τεστ κορονοϊού πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες.[10] Ένα από τα αξιοσημείωτα συμβάντα της διαδήλωσης, ήταν η τοποθέτηση μασκών μιας χρήσης στο δάπεδο, και η ποδοπάτηση τους από μια γυναίκα. Πολλές ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις, με τη γυναίκα αυτή να γίνεται βάιραλ στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.[11] Η πρωτότυπη εικόνα υπέστη photoshop από πολλούς χρήστες και διαδόθηκε με σατιρικό τρόπο.[12] Οι διαδηλωτές φαίνονται να φέρουν πανό όπως, μεταξύ άλλων, «εξαφανίστε την πανδημία με μείωση της κρεατοφαγίας» και «όχι μάσκες στα σχολεία, βλάπτουν την υγεία των παιδιών μας». Το γενικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «κάτω τα χέρια απ'τα παιδιά μας».[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κομνηνού, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Έλλη (7 Σεπτεμβρίου 2020). «Κορονοϊός μάσκες: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις - Διαφωνία για τα μέτρα στα σχολεία [vid & pics]». Flash.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. «Συγκεντρώσεις κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». LiFO. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. «Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 21 υποθέσεις για θεωρίες συνομωσίας». 
  4. «Δημοσκόπηση – φωτιά για κοροναϊό και ελληνοτουρκικά: Τι συνδέει τους αρνητές της μάσκας και του εμβολίου με τους «τουρκοφάγους»». ΤΑ ΝΕΑ. 7 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  5. Team, ΤοΒΗΜΑ (6 Σεπτεμβρίου 2020). «Διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία [Εικόνες]». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  6. «Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαδήλωση κατά της μάσκας στα σχολεία». LiFO. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  7. Ελλάδα, Δήμητρα Τριανταφύλλου Sputnik. «Ζαούτης για διαμαρτυρίες κατά της μάσκας: «Είναι μια αντίδραση απέναντι στη νέα καθημερινότητα»». sputniknews.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  8. Παναγιωτάκης, Κώστας (7 Σεπτεμβρίου 2020). «Μητσοτάκης: Tι είπε για τα σχολεία & για τις διαδηλώσεις κατά της μάσκας». Aftodioikisi.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. «Αίγιο: Αμβρόσιος καλεί γονείς σε διαδήλωση κατά της μάσκας στα σχολεία - «Κόντρα» στους γιατρούς». Pelop.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  10. 10,0 10,1 IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (6 Σεπτεμβρίου 2020). «Διαμαρτυρία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για τις μάσκες στα σχολεία -«Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας!» [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  11. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (7 Σεπτεμβρίου 2020). «Το Twitter σχολιάζει την κυρία που ποδοπάτησε μάσκες στο Σύνταγμα: «Ζουν ανάμεσά μας, δεν υπάρχει σωτηρία» [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  12. «Η κυρια που ποδοπάτησε τις μάσκες και έγινε viral στο διαδίκτυο». olympia. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.