Δημόσιο Κολέγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα δημόσιοκοινοτικό) κολέγιο είναι ένας τύπος εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο όρος μπορεί να έχει διαφορετικές έννοιες σε διαφορετικές χώρες: πολλά δημόσια κολέγια έχουν "ανοιχτή εγγραφή" για μαθητές που έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο ή την εκάστοτε δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο όρος αναφέρεται συνήθως σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει εκπαίδευση εργατικού δυναμικού και ακαδημαϊκά προγράμματα μεταφοράς κολεγίου. Ορισμένα ιδρύματα διατηρούν αθλητικές ομάδες και κοιτώνες παρόμοια με των πανεπιστημίων.

Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία, ο όρος "δημόσιο κολέγιο" αναφέρεται σε μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις που τρέχουν σύντομα (π.χ. 6 εβδομάδων) μαθήματα σε γενικές γραμμές, αυτο-βελτίωσης ή χόμπι. Ισοδύναμο με την Αμερικανική έννοια των κοινοτικών κολλεγίων είναι τα κολέγια τριτοβάθμιας και περαιτέρω εκπαίδευσης ή τα TAFEs. Πρόκειται για ιδρύματα που ρυθμίζονται κυρίως σε επίπεδο πολιτείας και εδάφους. Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών παρόχων που ονομάζονται "κολέγια".

Τα TAFE και άλλοι πάροχοι συνεχίζουν την παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων, η οποία ιδρύθηκε στην Αυστραλία γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν πραγματοποιήθηκαν βραδινά μαθήματα για να βοηθήσουν τους ενήλικες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους ως προς την αριθμητική και τη γραμματική.[1] Τα περισσότερα πανεπιστήμια της Αυστραλίας μπορούν επίσης να εντοπιστούν σε αυτούς τους προγόνους, αν και η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού χάρτη άλλαξε τη φύση τους. Στα TAFE και τα κολέγια σήμερα, τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί για την προσωπική ανάπτυξη ενός ατόμου ή για την δημιουργική απασχόλησή του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα καλύπτουν μια ποικιλία θεμάτων όπως τέχνες, γλώσσες, επιχειρήσεις και τρόπους ζωής. Συνήθως προγραμματίζονται να διεξαχθούν δύο, τρεις ή τέσσερις ημέρες της εβδομάδας, ανάλογα με το επίπεδο του μαθήματος. Ένα Πιστοποιητικό επιπέδου Ι μπορεί να απαιτεί παρακολούθηση μόνο για 4 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα, για περίοδο 9 εβδομάδων. Ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών μπορεί να έχει μαθήματα 4 ημέρες την εβδομάδα για ένα χρόνο (36 εβδομάδες). Ορισμένα μαθήματα μπορεί να προσφέρονται τα βράδια ή τα σαββατοκύριακα για να διευκολύνουν τα άτομα που εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Η χρηματοδότηση για τα κολέγια μπορεί να προέρχεται από κυβερνητικές επιχορηγήσεις και δίδακτρα. Πολλοί είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Αυτά τα TAFES βρίσκονται σε μητροπολιτικές, περιφερειακές και αγροτικές περιοχές της Αυστραλίας.

Η εκπαίδευση που προσφέρεται από τα TAFE και τα κολέγια έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, πολλά κολέγια είχαν αναγνωρίσει μια κοινοτική ανάγκη για εκπαίδευση πάνω στην χρήση των υπολογιστών. Έκτοτε χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυξήσει τις δεξιότητές τους μέσω των μαθημάτων της πληροφορικής. Η πλειοψηφία των κολλεγίων στα τέλη του 20ού αιώνα είχαν επίσης καταχωρηθεί και επίσημα ως Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί. Προσφέρουν στα άτομα έναν θρεπτικό, μη παραδοσιακό χώρο εκπαίδευσης για να αποκτήσουν δεξιότητες που τους προετοιμάζουν καλύτερα για το χώρο εργασίας και τα πιθανά ανοίγματα εργασίας.[2] Τα TAFE και τα κολέγια δεν προσφέρουν παραδοσιακά πτυχία πανεπιστημίου, αλλά παρέχουν στους μαθητές τους την δυνατότητα να συνεχίσουν προς τα πανεπιστημιακά πτυχία. Η αμερικανική καινοτομία του πτυχίου συνεργατών αναπτύσσεται σε ορισμένα ιδρύματα. Προσφέρονται συνήθως μαθήματα πιστοποιητικών Ι έως IV, διπλώματα και προχωρημένα διπλώματα, τα οποία θεωρούνται ισοδύναμα με προπτυχιακό τίτλο σπουδών. Πρόσφατα, ορισμένα ιδρύματα της TAFE (και ιδιωτικοί πάροχοι) έχουν επίσης γίνει πάροχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από μόνα τους και τώρα αρχίζουν να προσφέρουν προγράμματα σπουδών για τη λήψη πανεπιστημιακού πτυχίου.

Καναδάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καναδά, τα κολέγια είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα ενηλίκων που παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση και χορηγούν πιστοποιητικά και διπλώματα. Επίσης, τα Καναδικά κολέγια ονομάζονται συχνά «ινστιτούτα» ή «πολυτεχνικά ινστιτούτα». Στο Οντάριο, τα 24 κολέγια εφαρμοσμένων τεχνών και τεχνολογίας έχουν εξουσιοδοτηθεί να προσφέρουν τα δικά τους αυτόνομα πτυχία καθώς και να προσφέρουν κοινά πτυχία με πανεπιστήμια μέσω "συμφωνιών άρθρωσης" που συχνά έχουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναδύονται με δίπλωμα και ένα πτυχίο. Έτσι, για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο του Guelph είναι δίδυμο με το Humber College, και το York University κάνει το ίδιο με το Seneca College. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, τα κολέγια προσφέρουν μια ποικιλία από δικά τους πτυχία, συχνά πάνω στις επιχειρήσεις, στην τεχνολογία, την επιστήμη και άλλους τεχνικούς τομείς. Κάθε επαρχία έχει το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, όπως καθορίζεται από το Καναδικό μοντέλο διακυβέρνησης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα περισσότερα καναδικά κολέγια άρχισαν να παρέχουν πρακτική εκπαίδευση και κατάρτιση για την αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη γενιά, και για μετανάστες από όλο τον κόσμο που εισέρχονταν στον Καναδά σε αυξανόμενο αριθμό εκείνη την εποχή. Μια διαμορφωτική τάση ήταν η συγχώνευση των τότε χωριστών ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων (νυχτερινό σχολείο).

Τα Καναδικά κολέγια χρηματοδοτούνται είτε από δημόσια είτε από ιδιωτικά ιδρύματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την ακαδημαϊκή πορεία, τα Καναδικά κολέγια και τα πανεπιστήμια συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό να παρέχουν στους φοιτητές την ευκαιρία να αναβαθμίσουν ακαδημαϊκά την εκπαίδευσή τους. Οι φοιτητές μπορούν να μεταφέρουν τα διπλώματά τους και να κερδίσουν πιστώσεις μεταφοράς μέσω των ολοκληρωμένων πτυχίων κολλεγίου τους προς προπτυχιακούς τίτλους πανεπιστημίου.

Ο όρος "associate degree" χρησιμοποιείται στον δυτικό Καναδά και αναφέρεται σε δίχρονο κολέγιο τεχνών ή πτυχίου επιστήμης, παρόμοιο με το πώς χρησιμοποιείται ο όρος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε άλλα μέρη του Καναδά, ο όρος "advanced degree" χρησιμοποιείται για να υποδείξει ένα τριετές ή τετραετές πρόγραμμα κολλεγίων.

Στην περιοχή του Κεμπέκ, τα τρία χρόνια είναι ο κανόνας για ένα πτυχίο πανεπιστημίου, επειδή ένα έτος πίστωσης κερδίζεται στο σύστημα CÉGEP. Ακόμα και όταν μιλούν στα Αγγλικά, οι άνθρωποι συχνά αναφέρονται σε όλα τα κολέγια ως[3] Cégeps. Ωστόσο, ο όρος είναι ένα αρκτικόλεξο που εφαρμόζεται πιο σωστά στο δημόσιο σύστημα της γαλλικής γλώσσας: Collège d'enseignement général et professionnel (CEGEP) (στα Ελληνικά: Κολλέγιο Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Η λέξη "κολέγιο" μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα ιδιωτικό γυμνάσιο στο Κεμπέκ.

Καναδικά συστήματα δημόσιων κολλεγίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κολέγια και Ινστιτούτα στον Καναδά (CICan)[4] - δημόσια χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα · πρώην Ένωση Καναδικών Κοινοτικών Κολλεγίων (ACCC)
  • National Association of Career Colleges[5] - ιδιωτικά, χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα · πρώην Ένωση Καναδικών Κολλεγίων Σταδιοδρομίας

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδία, 98 δημόσια κολέγια αναγνωρίζονται από την Επιτροπή Επιχορηγήσεων Πανεπιστημίου. Τα μαθήματα που προσφέρονται από αυτά τα κολέγια είναι διπλώματα, προπτυχιακά και πιστοποιητικά. Η διάρκεια αυτών των μαθημάτων συνήθως κυμαίνεται από έξι μήνες έως δύο χρόνια.[6]

Μαλαισία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δημόσια κολέγια στη Μαλαισία είναι ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βάσει του οποίου θα μπορούσε να παρέχεται κατάρτιση επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα για τους μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο πριν εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό. Τα δημόσια κολέγια παρέχουν επίσης μια υποδομή για τις αγροτικές κοινότητες να αποκτήσουν κατάρτιση δεξιοτήτων μέσω σύντομων μαθημάτων καθώς και να παρέχουν πρόσβαση σε μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Προς το παρόν, τα περισσότερα δημόσια κολέγια απονέμουν προσόντα έως το Επίπεδο 3 στο Μαλαισιανό Πλαίσιο Προσόντων (Πιστοποιητικό 3) και στον τομέα Δεξιοτήτων (Sijil Kemahiran Malaysia ή στο Πιστοποιητικό δεξιοτήτων Μαλαισίας), καθώς και στον τομέα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά ο αριθμός της των κολεγίων που αρχίζουν να απονέμουν προσόντα επιπέδου 4 (δίπλωμα) αυξάνονται. Αυτό είναι δύο επίπεδα κάτω από ένα πτυχίο (Επίπεδο 6 στο MQF) και οι φοιτητές μέσα στο σύστημα που σκοπεύουν να προχωρήσουν τις σπουδές τους σε αυτό το επίπεδο συνήθως θα ζητήσουν είσοδο σε προγράμματα Advanced Diploma σε δημόσια πανεπιστήμια, πολυτεχνεία ή διαπιστευμένους ιδιωτικούς παρόχους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]