Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Χάρτης
Είδοςδημοτική βιβλιοθήκη
ΔιεύθυνσηΈλλης 8, Βέροια
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°31′21″N 22°12′18″E
Διοικητική υπαγωγήΒέροια
ΧώραΕλλάδα
ΒραβείαΒραβείο Πρόσβαση στη Μάθηση
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων. Εποπτεύεται από Εφορεία με τριετή θητεία, η οποία ορίζεται από την Περιφέρεια και απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους του Νομού αλλά και σε κάθε πολίτη που την επισκέπτεται και ερευνά τις συλλογές της ή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της. Το Παράρτημα της, στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 7ου και 11ου σχολείου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Κύριος σκοπός της είναι να ψυχαγωγεί και να επιμορφώνει τους χρήστες της, να τους παρέχει υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες για πληροφόρηση και έρευνα και παράλληλα, να προωθεί τον πολιτισμό και την αγάπη για το βιβλίο και για τη βιβλιοθήκη.

Η συλλογή της αποτελείται από ιστορικό υλικό του τόπου και της περιφέρειας, χρήσιμο για κάποιον ερευνητή και από τεκμήρια που καλύπτουν όλες τις επιστήμες και τα θεματικά πεδία που μπορεί να απασχολούν κάποιον. Περιλαμβάνει πάνω από 100.000 τόμους βιβλίων (50.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) καθώς και οπτικοακουστικό υλικό (VHS, DVD, CD-ROM, DVD-ROM, CD μουσικής). Μέλος της βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει κάθε πολίτης του νομού Ημαθίας με τη προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας, ενώ για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου είναι απαραίτητη η παρουσία του κηδεμόνα για την έκδοση της κάρτας μέλους.

Το 2009 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ξεκίνησε τη λειτουργία του νέο της παιδικού τμήματος με το όνομα "Τα Μαγικά Κουτιά". Τη κατασκευή του νέο παιδικού τμήματος χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος[1] και το εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. To 2010 βραβεύτηκε με το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» (Access to Learning Award - ATLA) από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Με βραβείο του Ιδρύματος Gates τιμήθηκε η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας». Ιστότοπος In.gr (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη). 12 Αυγούστου 2010. http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231055194. 
  3. Access to Learning Award, Award Recipients

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]