Δενδρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας από τους πολλούς θολωτούς τάφους στην νεκρόπολη των Δενδρών
Μινωϊκός αμφορέας

Τα Δενδρά είναι προϊστορικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται έξω από το χωριό με το ίδιο όνομα που ανήκουν στο δήμο Ναυπλιέων στην Αργολίδα της Ελλάδας. Απέχει από το Άργος 11 χιλ. και από το Ναύπλιο σχεδόν 13 χιλ.

Ο χώρος έχει μια ιστορία που εκτείνεται πίσω τουλάχιστον από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού και είναι σημαντική για το νεκροταφείο από την Εποχή του Χαλκού που ανασκάφηκε από τον Σουηδό αρχαιολόγο Άξελ Πέρσον στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ο Πέρσον ανάσκαψε έναν θολωτό τάφο και πολλούς Μυκηναϊκούς θαλαμοειδείς τάφους που προφανώς ανήκαν στην άρχουσα τάξη και κατοικούσαν στο κοντινό φρούριο Μιδέα.

Μεταγενέστερες ανασκαφές (ακολουθώντας εν μέρει επιτυχείς προσπάθειες για να ερευνηθούν οι εκτενώς ανασκαμμένοι τάφοι) έφεραν στο φως τη μοναδική και εκλεκτή πανοπλία Δενδρών χάλκινου χρώματος, που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο κοντινό Ναύπλιο. Αργότερα οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως ταφές σε τύμβο από την Εποχή του Χαλκού που περιλαμβάνει θυσιασμένα άλογα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • P. Mack Crew, J.B. Bury, I.E.S. Edwards, C.J. Gadd, John Boardman, and N.G.L. Hammond. The Cambridge Ancient History: c. 1800 – 1380 B.C Vol. II, pt. 2: c. 1380 – 1000 B.C. (Cambridge University Press), 1975. (ISBN 0-521-08691-4)