Δήμητρα Τσερκέζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμητρα Τσερκέζου
Γέννηση1920[1]
Φανάρι
Θάνατος2007[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ιδιότηταγλύπτης
Σημαντικά έργαΠροτομή Ελευθέριου Βενιζέλου, Ηλιούπολη, Προτομή του Γεωρ. Σουρή, Ερμούπολη, Προτομή του Δημ. Βικέλα, Ερμούπολη και Προτομή του Εμμ. Ροίδη, Ερμούπολη

Η Δήμητρα Τσερκέζου (1920 – 2007) ήταν Ελληνίδα γλύπτρια διεθνούς φήμης, γεννημένη στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1920 από Έλληνες γονείς.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μικρή ηλικία ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (κατεύθυνση: γλυπτική) το 1946 όπου είχε καθηγητή τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο. Έπειτα, συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (1966 – 1971). Η Δ. Τσερκέζου έχει βραβευτεί πολλές φορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ τα αγάλματά της κοσμούν περιοχές σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από τα έργα της μάλιστα, βρίσκεται στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον (πρόκειται για τη χάλκινη προτομή του προέδρου Κένεντι)[2].

Η πρώτη της συμμετοχή σε έκθεση ήταν το 1952, όπου συμμετείχε στη τέταρτη Πανελλήνια Έκθεση γλυπτικής που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Ακολούθησαν δύο ατομικές εκθέσεις το 1953 στη Θεσσαλονίκη (στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στα πλαίσια της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης). Έκτοτε ανέπτυξε σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ( Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Καναδάς κλπ.). Σαράντα από τα αγάλματά της κοσμούν πλατείες και άλλα δημόσια μέρη σε Ελλάδα και Κύπρο[3] (Αθήνα, Σύρος, Χίος κλπ.)[4] καθώς επίσης και ιδιωτικές συλλογές στη Ζυρίχη, το Βατικανό και την Αμερική.

Τεχνοτροπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δ. Τσερκέζου ήταν επηρεασμένη από τον νεορεαλισμό και τα έργα της χαρακτηρίζονται από μια απλή όμως συνάμα δυναμική και εκφραστική κατασκευή. Αντλούσε την έμπνευσή της από την καθημερινότητα ενώ παράλληλα κατάφερνε να δώσει ζωή σε «σκληρά» υλικά όπως το μάρμαρο, ο μπρούτζος, το τσιμέντο κ.α.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις[εκκρεμεί παραπομπή]. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Υπήρξε συνεργαζόμενο μέλος της «Société des Artistes Français» και μέλος της «Association des Artistes Indépendants» (Παρίσι, Γαλλία). Ακόμα, ήταν σύμβουλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών, επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Tommazo Campanella (Ρώμη, Ιταλία), μέλος της Società per le belle arti ed esposizione permanente κλπ. Έφυγε από τη ζωή το 2007 στο σπίτι της στον Άλιμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Artnet. dimitra-tserkezou. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. http://www.nationalgallery.gr/library/el/el_1967196815_00001_0001.html
  3. http://www.thevillagexpress.com/cyprusvillage/profile/173&lang=gr
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2015.