Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκιντάρας Ρινκεβίτσιους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιντάρας Ρινκεβίτσιους
Ο Ρινκεβίτσιους με τη Λιθουανική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα στο Κονγκρέσου ρούμαϊ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gintaras Rinkevičius (Λιθουανικά)
Γέννηση1960[1][2]
Βίλνιους
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Λιθουανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΩδείο της Μόσχας
National M. K. Čiurlionis School of Art[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιευθυντής ορχήστρας
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΑκαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λιθουανίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕθνικό Βραβείο της Λιθουανίας
Τάγμα των Τριών Αστέρων
Τάγμα της Φιλίας
Order for Merits to Lithuania
Officer of the Order of Gediminas
Meritorious Artist of the Lithuanian SSR
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκιντάρας Ρινκεβίτσιους (λιθουανικά: Gintaras Rinkevičius, γεννήθηκε το 1960) είναι Λιθουανός μαέστρος, ο οποίος βραβεύθηκε το 1994 με το Εθνικό Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών της Λιθουανίας. Το 1989 ίδρυσε τη Λιθουανική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα.

Ο Ρινκεβίτσιους αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Μ.Κ. Τσιουρλιόνις της Λιθουανίας, από το Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης το 1983 και από το Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας το 1986. Το 1985 κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετών στο Βερολίνο Χέρμπερτ φον Καραγιάν. Μεταξύ του 1996 και του 2003, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής και επικεφαλής μαέστρος της Εθνικής Όπερας της Λετονίας. Ήταν επίσης επικεφαλής μαέστρος στο Θέατρο Όπερας και Μουσικής του Μάλμο από το 2002 έως το 2005.

Μεταξύ των συμφωνικών ορχηστρών που έχει καθοδηγήσει είναι η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Staatskapelle Weimar, η Συμφωνική Ορχήστρα του Τίβολι στην Κοπεγχάγη, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, η Ρωσική Εθνική Ορχήστρα και η Ρωσική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα. Έχει κάνει παραστάσεις στο Σάλτσμπουργκ, το Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ στο Λονδίνο και το θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, καθώς και στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Έχει εμφανιστεί ως μαέστρος στο Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα από το 2003.

Ο Ρινκεβίτσιους συνεχίζει να εργάζεται στη Λιθουανία, διοργανώνοντας όπερες στο Θέατρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Μπαλέτου της Λιθουανίας, ως αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Λιθουανικής Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας και ως καθηγητής στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου. Έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες για να παρουσιάσει μια σειρά από πρωτότυπες συνθέσεις από Λιθουανούς συνθέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μια Επιστολή σε Ολόκληρη την Κοινωνία από τους Αλγκίρντας Μαρτινάιτις, Άγκνους Ντέι και Φελίξας Μπαγιόρας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Γκιντάρας Ρινκεβίτσιους είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος διευθυντής της Ακαδημαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας του Νοβοσιμπίρσκ.[4]

  • Νικητής, Πέμπτος Ομόσπονδος Διαγωνισμός Συνθετών στη Μόσχα (1983)
  • Δαφνοστεφής, Διεθνής διαγωνισμός στη μνήμη του Γιάνος Φέρεντσικ στη Βουδαπέστη (1986)
  • Τάγμα του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Γκεντιμίνας, τέταρτη τάξη (1997)
  • Μεγάλο Λετονικό Μουσικό Βραβείο (1997 και 2000)
  • Λετονικό Τάγμα των Τριών Αστέρων
  • Ιππότης του Βασιλικού Νορβηγικού Τάγματος της Αξίας
  • Διοικητής του Πορτογαλικού Τάγματος της Αξίας
  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 129394203. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Πολωνικά) MAK. 9810549217305606.
  3. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2020.
  4. «Novosibirsk Philharmony webpage». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]