Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκενάντι Ζιουγκάνοφ
Геннадий Зюганов
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ το 2022
Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
14 Φεβρουαρίου 1993
ΑναπληρωτήςΙβάν Μελινκόφ
ΠροκάτοχοςΒαλεντίν Κουπτσόφ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση26 Ιουνίου 1944 (1944-06-26) (79 ετών), Όμπλαστ του Αριόλ, Ρωσία
Εθνότητα Ρώσος
Υπηκοότητα Ρωσία
Πολιτικό κόμμαΚΚΡΟ
ΚΚΣΕ(1966-1991)
ΠαιδιάAndrey Zyuganov
ΣπουδέςOrel State University
Russian Academy of State Service
ΕπάγγελμαΠολιτικός
Μαθηματικός
Στρατιωτικός
Βραβεύσειςτάγμα του Παράσημου της Τιμής
μετάλιο για την 850η επέτειο της Μόσχας (1997)
Τάγμα του Αλέξανδρου Νιέφσκι (2014)
μετάλλιο «Για την επέτειο των 20 χρόνων της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945»
Τάγμα της Φιλίας - Λευκορωσία (8  Ιουνίου 2016)
Τάγμα της Δόξας και Τιμής
μετάλλιο για Συμμετοχή σε Στρατιωτικές Επιχειρήσεις στη Συρία (2016)
τάγμα Διακεκριμένων Υπηρεσιών προς την Πατρίδα, Δ΄ Τάξη (2019)
Stolypin Medal, 2nd class
Russian Federation Government Certificate of Honour
Τάγμα Τιμής της Νότιας Οσετίας
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Υπογραφή
Ιστοσελίδαhttps://kprf.ru/personal/zyuganov
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ (ρωσ. Геннадий Андреевич Зюганов) γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1944, είναι Ρώσος πολιτικός, Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (από το 1993), Πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (από το 2001), αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας (από το 1995) καθώς και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (από το 1996).

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1944 στη Μούμρινο, στην περιφέρεια του Αριόλ, νότια της Μόσχας. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν καθηγητές και ο Γκενάντι ακολούθησε τα χνάρια τους. Μετά την αποφοίτηση του από το τοπικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 1961, δούλεψε εκεί ως καθηγητής Φυσικής για ένα χρόνο μέχρι το 1962. Το 1962, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ γράφτηκε στο Τμήμα Φυσικής και Μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Αριόλ. Από το 1963 μέχρι το 1966, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δούλεψε στις μονάδες της Ακτινοβολίας, της Χημείας, της Πληροφορικής και της Βιολογίας στην Ομάδα των σοβιετικών δυνάμεων στη Γερμανία. Το 1966, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης. Επέστρεψε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το 1966 για να ολοκληρώσει το πτυχίο του το 1969. Κατά την επιστροφή ήταν ήδη γνωστός αθλητής και πολιτικός και παντρεμένος με τη σύζυγο του, Ναντέζντα.

Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπογραφή του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δίδασκε μαθηματικά, αλλά το 1967 τέθηκε σε εργασία στο τμήμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης του Αριόλ. Έγινε ο Πρώτος Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Κομσομόλ και επικεφαλής της περιφέρειας με αντικείμενο την ιδεολογία και την προπαγάνδα. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ είχε αναδειχθεί ως ο κορυφαίος πολιτικός της περιοχής. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες ως ηγέτης της τοπικής Κομσομόλ οργάνωνε πάρτι και χορούς. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έγινε "Πρώτος Γραμματέας" του Κομσομόλ και ηγέτης της περιφέρειας και δεύτερη φορά. Το 1978, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ γράφτηκε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στον τομέα της ιατρικής και πήρε το μετά-διδακτορικό του, το 1980. Μετά επιστρέφει στο Αριόλ και ξαναγίνεται ηγέτης της μέχρι το 1983. Το 1983, έγινε καθοδηγητής στο τμήμα αγκιτάτσιας και προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έγινε από τους κύριους επικριτές της πολιτικής του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ειδικά όσον αφορά τις πολιτικές της "γκλάσνοστ" και της "Περεστρόικα".

Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έγραψε πολλά βιβλία, στα οποία επιτέθηκε στον Μπορίς Γιέλτσιν και ήλπιζε να επιστρέψει ο κομμουνισμός που υπήρχε στη χώρα πριν από την εποχή του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης διαλύθηκε, έγινε ένας από τους επτά γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το 1993 έγινε πρόεδρος του κόμματος. Επίσης έγινε πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης το 2001, αντικαθιστώντας τον Ολέγκ Σσένιν.

Προεδρικές εκλογές 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας του τον Οκτώβριο του 2005, μετά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ. Τον Ιανουάριο του 2008, σε ένα ανοιχτό προεκλογικό τηλεοπτικό σόου αμφισβήτησε την επιλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την προεδρία της Ρωσίας, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ομάδα του Μεντβέντεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο σόου επικαλούμενη έλλειψη χρόνου. Στις 2 Μαρτίου του 2008, στις προεδρικές εκλογές έλαβε το 17.76% των ψήφων, κάτι που τον τοποθέτησε στη δεύτερη θέση μετά τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πήρε το 70.23% των ψήφων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]