Γεωκόκκυγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεωκόκκυγας

Συστηματική ταξινόμηση

Ο γεωκόκκυγας της Καλιφόρνιας είναι πτηνό και ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τάξης των Κοκκυγιδόμορφων (Cuculiformes).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ενήλικα πουλιά φτάνουν σε μήκος από 51 έως 61 εκατοστά συμπεριλαμβανομένης και της ουράς, ύψος από 25 έως 30 εκατοστά, άνοιγμα φτερών έως 62 εκατοστά και βάρος από 250 έως 340 γραμμάρια. Έχει μακρύ γκριζομπλέ ράμφος ελαφρώς λυγισμένο προς τα κάτω. Το κεφάλι, το κάλυμμα κορυφής, η πλάτη και η ουρά είναι σκούρο καφέ με ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις. Η κοιλιά και το στήθος είναι κρεμ προς υπόλευκο. Στην κορυφή του κεφαλιού έχει ένα είδος λοφίου. Τα πόδια και η ουρά μακριά.

Ο γεωκόκκυγας είναι ένας πολύ καλός δρομέας, αναπτύσσει ταχύτητες από 24 έως 32 χλμ/ώρα, σε αυτό δεν βοηθάει η διάταξη των δαχτύλων. Οι κοκκυγίδες είναι ζυγοδάχτυλα είδη, δηλαδή έχει δυο δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω, το πρώτο και το τέταρτο δάχτυλο των ποδιών έχει κατεύθυνση προς τα πίσω και το δεύτερο και τρίτο προς τα εμπρός. Τα περισσότερα πουλιά που τρέχουν γρήγορα, έχουν τρία δάχτυλα, όχι τέσσερα. Δεν υπάρχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα στον ζυγοδακτυλισμό και κανένας προφανής λόγος ώστε να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο. Τα φτερά του είναι μικρά και μπορεί για λίγα δευτερόλεπτα να αιωρηθεί στον αέρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]