Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γέφυρα Φάλαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέφυρα Φάλαρης
Γέφυρα του Μαρίνου
Η πετρόκτιστη γέφυρα Φάλαρης. Ορατό είναι και το ρέμα που δρασκελίζει η γέφυρα
Τοποθεσία, Ελλάδα
Σχέδιογέφυρα δρόμου

Η λίθινη τοξωτή γέφυρα της Φάλαρης βρίσκεται στον άξονα Διλινάτα - Φάλαρη - Δρακάτα και αποτελεί διαδημοτικό δρόμο που συνδέει τους πρώην Δήμο Αργοστολίου με το Δήμο Πυλαρέων στο Νομό Κεφαλληνίας.

Η γέφυρα ονομάζεται από τους ντόπιους "του Μαρίνου" και κατασκευάστηκε από τον Λοχαγό Τζων Πιττ Κέννεντυ στα πλαίσια του προγραμματισμού εργασιών για το 1824 του τοποτηρητή της Κεφαλονιάς Συνταγματάρχη Καρόλου Ιακώβου Νάπιερ και αποτελούσε μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού, μέχρι τον "παροπλισμό" της το 2008, με την κατασκευή σύγχρονης και την λειτουργία του νέου δρόμου της Φάλαρης. Εκτός από το γεφύρι του Μαρίνου, "στο δρόμο της Φάλαρης" υπήρχαν ακόμα 2 πέτρινα τοξωτά γεφύρια, βορειότερα, από τα οποία το πρώτο ανατινάχθηκε στην κατοχή από του Ιταλούς και στη θέση του χτίστηκε ένα καινούριο με το νέο δρόμο, ενώ το δεύτερο γεφύρι σώζεται στην άκρη του δρόμου παροπλισμένο, πλησίον στα ερείπια ενός πανδοχείου που χρονολογείται την εποχή που χαράχτηκε ο αγγλικός δρόμος. Ο νέος δρόμος ξεκινάει από το Δ.Δ. Διλινάτων Αργοστολίου και καταλήγει στον οικισμό Μακρυώτικα στην Πύλαρο και είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος διπλής κατεύθυνσης με οδοσήμανση και ανακλαστήρες οδοστρώματος. Ο δρόμος είναι χαραγμένος σε μεγάλο μέρος του πάνω στο παλαιότερο αγγλικό, που ακολουθούσε την πορεία ενός αρχαιότερου μονοπατιού που εξυπηρετούσε την συγκοινωνία στο εσωτερικό του νησιού.

Και τα 2 σωζόμενα γεφύρια έχουν κηρυχθεί μνημεία πολιτιστικά μνημεία από 1994 και είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες από το νέο δρόμο.


Η γέφυρα είναι πλέον πολιτιστικό μνημείο προσβάσιμο από το νέο δρόμο Φάλαρης. Ορατό το κιγκλίδωμα της γέφυρας από σκυρόδεμα στη νέα χάραξη.
  • E. Κοσμετάτου, "Αναφορά στους Δρόμους της Κεφαλονιάς", Εκδόσεις Κοργιαλένειου Μουσείου, 1991