Βουβός Πόθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουβός Πόθος
(The Spiral Staircase)
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Σιόντμακ
ΠαραγωγήΝτόρ Σκάρι
ΣενάριοΜελ Ντινέλι
Έθελ Λίνα Γουάιτ (μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεSome Must Watch
ΠρωταγωνιστέςΝτόροθι ΜακΓκουάιρ, Τζορτζ Μπρεντ, Έθελ Μπάριμορ, Κεντ Σμιθ, Ρόντα Φλέμινγκ, Έλσα Λάντσεστερ, Σάρα Άλγκουντ, Rhys Williams και Γκόρντον Όλιβερ
ΜουσικήΡόι Γουέμπ
ΦωτογραφίαΝίκολας Μουσουράκα
ΜοντάζHarry W. Gerstad
ΕνδυματολόγοςEdward Stevenson
Εταιρεία παραγωγήςRKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 6/2/1946
Διάρκεια83 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Βουβός Πόθος (Πρωτότυπος τίτλος: The Spiral Staircase) είναι Αμερικανική ταινία θρίλερ παραγωγής του 1946 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Σιόντμακ βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έθελ Λίνα Γουάιτ Some Must Watch.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Αγγλία, η Χέλεν (Ντόροθι Μακ Γουάιαρ), μια μουγγή κοπέλα εργάζεται ως συνοδός και προσωπική βοηθός, στο σπίτι της κυρίας Γουόρεν (Έθελ Μπάριμορ). Η κυρία Γουόρεν, που ζει με τους δύο της γιούς Στιβ (Γκόρντον Όλιβερ) και Άλμπερτ (Τζορτζ Μπρεντ), τη γραμματέα του Άλμπερτ, Μπλανς (Ρόντα Φλέμινγκ) και το υπηρετικό προσωπικό, ωθεί τη Χέλεν να φύγει από το σπίτι, καθώς ένας δολοφόνος δρα στην περιοχή, σκοτώνοντας νεαρές κοπέλες με αναπηρία. Ζητάει λοιπόν από το γιατρό Πάρι (Κεντ Σμιθ) που προσπαθεί να βοηθήσει τη Χέλεν να ανακτήσει την ομιλία της, να απομακρύνει την κοπέλα από την περιοχή. Όταν γίνεται φόνος μέσα στο σπίτι της, η κα Γουόρεν είναι πλέον σίγουρη ότι η ζωή της κοπέλας απειλείται. Σύντομα η Χέλεν θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το δολοφόνο, ο οποίος θα αποκαλύψει το πρόσωπό του.

Παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα του 1933 της Έθελ Λίνα Γουάιτ, που συγκλόνισε το κοινό της εποχής εκείνης. Σκηνοθέτης ο Γερμανός Ρόμπερτ Σιόντμακ, υπεύθυνος επίσης για τη σκηνοθεσία των ταινιών: Οι δολοφόνοι (The Killers) της επόμενης χρονιάς με το Μπαρτ Λάνκαστερ και την Άβα Γκάρντνερ, Το διπλό αίνιγμα (Dark Mirror, 1946) με την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ σε διπλό ρόλο, Ο κόκκινος δαίμων του Λος Άντζελες (Criss Cross, 1949) και Ο φάκελος της Θέλμα Τζόρνταν (The File On Thelma Jordan, 1950).
  • Η Τζόαν Κρόφορντ είχε ενδιαφερθεί αρχικά να ενσαρκώσει τη βωβή Χέλεν, αλλά ο πρόεδρος της Metro-Goldwyn-Mayer Λούι Μπι Μάγιερ δεν την άφησε να υποδυθεί το ρόλο της ανάπηρης λόγω της αποτυχίας της ταινίας Η μορφή μιας γυναίκας (A Woman's Face) του 1941. Έτσι ο ρόλος πήγε στην Ντόροθι Μακ Γκουάιαρ.
  • Η ταινία παρουσιάζει αρκετές διαφορές με το μυθιστόρημα της Γουάιτ, με κυριότερο το γεγονός ότι η ηρωίδα του μυθιστορήματος ήταν ανάπηρη κι όχι μουγγή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NY Times: The Spiral Staircase (1946)». NY Times. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]